Svečano otvoren 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest zagreb 2019

Svečano otvoren 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest zagreb 2019

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu Tuškanac večeras je započeo 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojega će od 3. do 8. lipnja u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 400 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja.

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer.

Poštovani uzvanici, gosti, dragi prijatelji, obitelji Animafesta. Našli smo se za 29. izdanje u ovom intimnom prostoru da se bolje vidimo i da se bolje čujemo. Na koncu mi nismo ovdje zbog prostora, mi ćemo uživati i u Tuškancu, i u Kinoteci i u Kaptolu. Mi smo tu zbog filmova, a filmova je mnogo i stvarno im se moramo radovati. Neka svečanost počne – kazala je Antauer.

U potpuno ispunjenoj dvorani kina Tuškanac izaslaniku predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodinu Hrvoju Manenici, izaslanici Grada Zagreba gospođi Vesni Kusin te uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

Stvarno mi je drago da po prvi puta prisustvujem Animafestu. Godinama čujem za ovaj festival po dobru, a nikada nisam imao mogućnosti biti na njemu. Sada imam čast biti u ime HAVC-a mali dio jednog od najprestižnijih festivala animiranog filma u svijetu. Statusu festivala svjedoče i podrška Europskog programa MEDIA, kao i izravna kvalifikacija dobitnika Animafestova Grand Prixa kao kandidata za Oscare. Animafest je pun darovitih umjetnika, redatelja i entuzijasta. Od svoga osnutka zahvaljujući prestižnoj producentskoj kući Zagreb film, kao i Gradu Zagrebu, Animafest računa na entuzijastičnu podršku ljubitelja ovoga filmskoga roda. Tu su autori, profesionalci, gosti iz puno zemalja, ljudi koji vole stvaralaštvo u obliku animacije i svijet koji cijeni naša postignuća. Nedavno preminuli Milan Blažeković, doajen Zagrebačke škole crtanog filma postavio je Hrvatsku na posebno i u svijetu priznato mjesto i za to, kao i za njegova djela, svi smo mu beskrajno dužni i zahvalni. Ja se veselim prisustvovati događajima i pogledati puno filmova. A u međuvremenu vam svima želim uspješan festival i puno lijepih iskustava – rekao je Chris Marcich.

Kao i svake godine pripremili smo more raznih programa, najboljih novih i starih filmova. Želio bih pozdraviti sve domaće i strane goste. Mnogi od njih dolaze ponovno, neki su tu prvi put. Radujemo se i jednima i drugima. To je najveća snaga našeg festivala, pozicija na međunarodnoj sceni i činjenica da nas gosti jako vole, a volimo i mi njih – rekao je Daniel Šuljić.

Priprema ovoga izdanja bila je za nas gorko-slatki posao. Gorak jer smo se morali re-programirati na novu središnju lokaciju u kratkom roku, a sladak zato što radimo s vrhunskim timom, kojem od srca zahvaljujemo – pridodala je Paola Orlić.

Željela bih zahvaliti našim starim i novim domaćinima, Kinu Tuškanac i Hrvatskom filmskom savezu koji su nevjerojatno i prekrasno kolegijalno reagirali na našu situaciju na svaki način na koji su mogli. Hvala našem timu kojem nikad nije lako jer nas malo radi ovako veliki festival, ali u ovogodišnjim okolnostima to što su oni napravili doista je čudesno – zaključila je Matea Milić.

Učitati još
Zatvori