Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

266 filmova iz 56 zemalja svijeta obilježit će Sarajevo Film Festival

Sinoć je svečanom ceremonijom u sarajevskom Narodnom pozorištu otvoren 24. Sarajevo Film Festival koji će u narednih 8 dana donijeti 266 filmskih ostvarenja iz 56 zemalja svijeta. Sarajevo Film Festival najveća je regionalna filmska smotra u ovom dijelu Europe, a sinoćnja svečanost otvorenja obilježena je projekcijom filma ”Hladni rat”, Oscarovca Pawela Pawlikowskog.

Film ‘Hladni rat’ govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenata koje je sudbina fatalno spojila. Smješten je u vrijeme hladnog rata i tokom pedesetih godina u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu. ”Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima. Dio filma sniman je i u Splitu, a zanimljivost je da je na njemu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Slavka Sobina i Dražena Šivaka.

Alban Ukaj

Alban Ukaj, Sabina Cudić, Maelys i Danis Tanović

Svečanost otvorenja vodio je bosansko-hercegovački glumac Alban Ukaj zajedno sa direktorom festivala Mirsadom Purivatrom koji je osobno uručio je i Počasno Srce Sarajeva kao znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi. Ovogodišnje Srce Sarajeva uručeno je turskom redatelju Nuriju Bilge Ceylanu i osnivaču Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije Nijazu Hastoru.

Festivalu će tokom osam dana prisustvovati brojni filmski autori, glumci, redatelji, producenti i druge ličnosti iz filmskog, kulturnog i javnog života Hrvatske, regije i svijeta. Ovogodišnji žiri čine čak dvije članice iz Hrvatske, Judita Franković Brdar koja je u žiriju Natjecateljskog programa igrani film, dok je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović članica Natjecateljskog programa kratki film.

Alban Ukaj

Antoneta Alamat Kusijanovic

Također, ove godine će na Sarajevo Film Festivalu biti prikazano i nekoliko hrvatskih filmova. Već danas na programu je film ‘Sam Samcat’ redatelja Bobe Jelčića, koji će u Sarajevu imati i svjetsku premijeru, dok je u nedjelju na program film ‘Mali’ redatelja Antonija Nuića, što je ujedno i međunarodna premijera pobjednika ovogodišnjeg Pula Film Festivala. U utrci za najbolji kratki film iz Hrvatske će u Sarajevu biti prikazan ‘Smrt bijela kost’ redatelja Filipa Mojzeša dok će se za najbolji dokumentarac natjecati ‘IKEA for YU’ redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, ’90 sekunda u Sjevernoj Koreji’ redatelja Ranka Paukovića te ‘Srbenka’ redatelja Nebojše Slijepčevića.

Foto: Press SFF, Aida Redžepagić

Učitati još
Zatvori