Jako fora crtići iz cijeloga svijeta sljedeći tjedan prikazuju se u Šibeniku

Jako fora crtići iz cijeloga svijeta sljedeći
tjedan prikazuju se u Šibeniku

U nedjelju 22. srpnja u Šibeniku počinje 8. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, i trajat će do 27. srpnja. U pet festivalskih kategorija kratkih animiranih filmova (profesionalni kratki, studentski, filmovi za djecu, glazbeni spotovi i reklame) tijekom šest dana bit će prikazano preko 170 filmova iz 21 zemlje diljem svijeta, a festival će ugostiti 50-ak stranih i domaćih gostiju, među kojima je i Eva Cvijanović, prošlogodišnja dobitnica nagrade za hit-film “Ježeva kuća”, kao članica jednog od ovogodišnjih žirija.

Što donosi 8. izdanje Supertoona?

U glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, onoj kratkih animiranih filmova, publiku očekuje 27 filmova, a mnogi su dosad već požnjeli zavidnu količinu nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima. Među njima su hrvatsko-francuski film “Biciklisti” Veljka Popovića, nagrađen nedavno u Annecyju i inspiriran djelima Vaska Lipovca, “Kako se kalio čelik Igora” Igora Grubića, posveta negdašnjim domaćim tvornicama i radnicima, “Prošlost raste” Dee Jagić, “Two for Two” Jelene Oroz, “The Hunt” slavnoga Alexeya Alekseeva, te “Negative Space” animatorskog para Maxa Portera i Ru Kuwahate, nominiran za nagradu Oscar 2018. u kategoriji kratkih animiranih filmova.

Šibenik, kao sjedište međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu filmsku publiku najvećih očekivanja pa Supertoon posebnu pozornost posvećuje selekciji dječjeg programa. Tako će se u kategoriji animiranih filmova za djecu prikazati 31 film, između ostalih domaći kratkiši “Crvena jabučica” Ane Horvat i “Bijela vrana” Mirana Miošića, ruski “Two trams” Svetlane Andrianove te španjolsko-ruski “Chiripajas” Olge Poliektove.

Ono što Supertoon izdvaja od drugih festivala, osim šarma lokacija i neformalne, spontane atmosfere festivala, kategorija je animiranih glazbenih videospotova, koja je i dalje vodeća u svijetu po broju filmova u konkurenciji.

Među 54 spota koji će se natjecati za nagradu, prikazat će se i oni za pjesme “The Story of O.J.” rap superstara JAY-Z-ja, autora Marka Romaneka, “Things It Would Have Been Helpful To Know Before The Revolution”, u izvedbi Fathera Johna Mistyja, britanskog redatelja Chrisa Hopewella, poznatog po spotovima za bendove RadioheadFranz FerdinandThe KillersScissor Sisters, Editors i mnoge druge, zatim “3PM” Pips, Chips & Videoclipsa, autorice Martine Mestrović, “Želim robota” sastava U pol 9 kod Sabe, autorice Ane Horvat, i mnogi drugi sjajni filmovi koji spajaju glazbu i animaciju.

Po 30 filmova bit će prikazano u kategorijama namjenskog filma, koji pokazuju na kakve sve inovativne načine kompanije koriste animaciju i njezine blagodati u oglašavanju i približavanju svojih proizvoda i usluga potrošačima, te studentskog filma, koja obuhvaća većinom diplomske filmove studenata brojnih svjetskih škola animacije, koji ih stvaraju rasterećeni pritisaka komercijalnog uspjeha i s velikom slobodom izraza.

Filmski festival u gradu bez ijednog funkcionalnog kina možda djeluje kao suluda ideja , ali glavni natjecateljski programi ponovno će se odvijati u “ljetnim kinima” za ovu prigodu napravljenima na već odlično prihvaćenim lokacijama Mala Loža i Gorica. Festivalski centar nalazi se u bivšoj Galeriji Matija, koja će biti mjesto glavno mjesto susreta autora, a popratni programi rasprostranjeni su po gradskoj jezgri.

Tu su i televizori s dokumentarnim filmovima o stvaranju animiranih filmova te o filmskim špicama, a u popratnom dijelu programa na Gorici mlađe posjetitelje očekuje animirani serijal Koyaa. Za ne propustiti su i VR Cinema, virtualna kinodvorana, koju će svaki gledatelj imati samo za sebe, u kojoj će se “davati” jednominutni avangardni filmovi prvaka Zagrebačke škole animiranog filma, te, nakon završetka projekcija, koncerti i DJ nastupi u festivalskom baru na otvorenom.

Organizatori festivala, udruga Otompotom, naglašavaju kako cijelu godinu organiziraju radionice i rade na edukaciji šibenske djece i mladih na području vizualnih umjetnosti i animacije, a drugačije neće biti ni ovoga ljeta. Najavljuju tako ponovno radionicu Planktoon za djecu stariju od 7 godina u Gradskoj vijećnici, čiji će polaznici činiti i festivalski dječji žiri, te radionicu animacije, projection mappinga i VJ-inga Supervision namijenjenu mladima i studentima, koja će Šibenik pretvoriti u kulisu za animaciju i 4D projekcije, s prezentacijama svake večeri na Gorici.

Inače, za vizualni identitet ovogodišnjeg Supertoona zaslužne su lošinjska multimedijalna umjetnica Dunja Janković, koja potpisuje ilustracije – i čija će izložba “Selfie” biti otvorena u Šibeniku za trajanja festivala –te grafička dizajnerica i interdisciplinarna umjetnica Nives Sertić (dizajn i animacije). Ulaz je slobodan na sva događanja, a raspored događanja i više informacija o cjelokupnom programu mogu se pronaći na službenoj festivalskoj stranici i facebooku.

Učitati još
Zatvori