Sjajni europski filmovi koje vrijedi pogledati

Sjajni europski filmovi koje
vrijedi pogledati

Utjecajna hollywoodska produkcija na veliko platno stavlja filmske naslove koje je nemoće ne zamijetiti. U velikoj kinematografskoj svjetskoj prašumi prirodno je da neki dragulji prolaze kroz pukotine i budu zanemareni. No, uz malo upornsoti i zainteresiranosti, moguće je “iskopati” značajan broj remek djela koja su bačena u drugi plan.

Koliko god vam sviđa Hollywood, istina je da, ako doista želite uživati ​​u filmovima kao umjetničkoj formi, europska kinematografija je nešto posebno. Europa je dala mnoge poznate autore; od Andreja Tarkovskog i Ingmara Bergmana do Michaela Hanekea i Pedra Almodovara.

S tim u vezi donosimo 5 filmskih naslova s europskim potpisom koje uistinu vrijedi pogledati.

Amour

“Amour”, francuska riječ za ljubav. Nijedan film ovog stoljeća nije prikazivao bol i patnju koja dolazi zajedno s ljubavlju na tako dirljiv način kao što je “Amour”. To je priča nego što je teško proživjeti, ali isplata – ako želite emocionalno razorni vrhunac nazvati – je ogromna. Ostavit će vas razmišljati o filmu danima, čak i tjednima. Takav je utjecaj ‘Amoura’ Michaela Hanekea.

The Hunt

The Hunt je danska razarajuća priča koja se odvija na način koji najmanje očekujete. Počinje lagano, ali se polako pretvara u uzbudljivu triler-dramu u kojoj se testira vaša savjest i prosudba. Vrlo malo filmova je napravljeno s namjerom da dovedu u pitanje moralnu prosudbu same publike. The Hunt je jedan od rijetkih filmova koji će vas natjerati da razmišljate i propitujete svijet oko sebe i samoga sebe.

Ida

‘Ida’ je poljski film koji priča priču o Anni, mladoj časnoj sestri iz šezdesetih godina prošlog stoljeća u Poljskoj, koja je na pragu zavjeta kada otkriva od svoje tete, Wande, da je njezino pravo ime Ida Lebenstern i da je ona židovka (a ne kršćanka). Ona i njezina teta, Wanda, odlaze na put kako bi pronašle poljoprivrednika koji je skrivao njezine roditelje od nacista. Dok je Ida, kao redovnica, slijedila život  odricanja, život njezine tete je upravo suprotan. Ona je sutkinja, emacipirana, imućna žena koja  provodi većinu svog vremena i novca na piće, pušenje i spavanje s muškarcima. Što se događa kada se ta dva svijeta ekstremnosti spoje? Što se događa kada pronađu istinu iza ubojstva Idinih roditelja? I može li Ida nastaviti živjeti život redovnice čak i nakon što upozna zgodnog saksofonista?

The Diving Bell and the Butterfly /Papillon

Snažan francuski film koji nam pokazuje zašto u svakom trenutku postoji ljepota bez obzira na okolnosti i sudbinu koja nas čeka. Zasnovan na istinitoj priči o urednika Ellea, Jean-Dominique Bauby, koji se suoči s moždanim udarom i mora živjeti s gotovo potpuno paraliziranim tijelom. Film je inventivan i izazovan jer vizualno privlači i pomiče emotivne granice. Ovo je film s izrazitom  umjetničkom drskošću.

Toni Erdmann

Najsmješniji njemački film ikada snimljen. “Toni Erdmann” nije samo smiješan već i slojevito seciranje ljudskih odnosa. Nježna je to priča oca i kćeri koja baca svjetlo na moderne odnose. 162 minute Toni Erdmann osjećat će se radosno i zabavljeno.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori