Zašto se serija ‘The Queen’s Gambit’ mora već danas naći na vašoj listi bez odgađanja?

Zašto se serija ‘The Queen’s Gambit’ mora već danas naći na vašoj listi bez odgađanja?

Ovih smo dana sve više kod kuće, a u studenom nam stiže popriličan broj izvrsnih novih serija koje smo vam redom predstavili ovdje. Međutim, samim krajem listopada na Netflix je izašla ‘The Queen’s Gambit’, još neviđena priča o šah genijalki i svijetu koji dosad nikad nismo upoznali. Nastala je po romanu Waltera Tevisa, a velikom je brzinom sletjela na prva mjesta u trendingu na Netflixu i svakako se mora pronaći na vašoj binge listi.

https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI

Serija u sedam nastavaka donosi nam fiktivnu priču o djevojci koja 60-ih godina prošloga stoljeća cilja na sam vrh u igranju šaha. Protagonisticu Beth Harmon utjelovila je genijalna Anya Taylor-Joy koja, čini se, nova glumica na sceni o kojoj ćemo narednih godina neprestano čitati. Ove nas je godine već počastila ulogom u novoj ‘Emmi’, posljednjoj adaptaciji romana Jane Austen.

Šah, ovisnosti i natjecanja

Serija nas na samom početku ‘baca’ usred radnje, a zatim nam polako otkriva korijen priče. Beth je kao djevojčica ostala sama, majka joj je poginula u prometnoj nesreći, a ona je završila u sirotištu. U takvom hladnom okruženju svoje dane provodi igrajući šah i ubrzo se razvija u pravo čudo od djeteta, šah genijalku koja uspijeva nadmašiti sve protivnike. Međutim, kako Beth odrasta, tako se sve intenzivnije bori s ovisnostima i traumama iz djetinjstva. Njezin je cilj postati najbolji igrač šaha u svijetu, ali njezino emocionalno stanje i zatvoreno, patrijarhalno društvo 50-ih i 60-ih godina samo su neke od prepreka.

Šah sam po sebi poprima u seriji ‘The Queen’s Gambit’ novu dimenziju i upravo zato što malo nas poznaje taj neobičan, brutalno kompetitivan sport u srž, serija dobiva na misteriju, tajnovitosti i napetosti. Serija nije bazirana na stvarnim likovima, ali šahovske igre temelje se na stvarnim turnirima, skandalima i prvacima. Ipak, u samom središtu Netflixove nove uspješnice zapravo je mentalno stanje glavne protagonistice pa nam tako redatelj, oskarovac Scott Frank priređuje čitav niz sirovih, ogoljenih scena. U priču o Bethinim emocijama petlja tablete za smirenje, alkohol, seks i šah kao najveću strast, dok istovremeno na ekran donosi i društvenu problematiku tog perioda.

Estetski se radi o Netflixovom mini remek-djelu jer ugođaja serije ‘The Queen’s Gambit’ upotpunjuju boje, kostimi iz perioda u koji je drama smještena i retro scenografija koja nas vodi dublje u priču. Jedna je to od ponajboljih novih serija koje možete odmah streamati.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori