‘Landscapers’ je nova mračna i romantična serija inspirirana stvarnim zločinima

‘Landscapers’ je nova mračna i romantična serija inspirirana stvarnim zločinima

True crime serije, dokumentarne serije, filmovi, podcasti i bilo koje drugo djelo pop kulture inspirirano stvarnim zločinom gotovo uvijek, uz prava kreativna imena na setu, postane hit kod publike. Kad je se preklope stajališta i hype gledatelja s kritikama filmskih i TV autora onda znamo da je u pitanju next big thing i da će predmet obožavanja ostvariti uspjeh ogromnih razmjera. Takvu, otprilike, budućnost predviđamo novoj seriji Landscapers koja je danas izašla na HBO GO, a oni koji su pogledali prve epizode ovog noviteta nisu ostali ravnodušni. Štoviše, kritika po kritika i došli smo do zaključka da već dugo jedna krimi serija nije dobila ovako dobar odjek ovako rano.

Kad na to dodate glumačka imena poput Olivije Colman i Davida Thewlisa, sigurni ste da je hype opravdan. Na posljetku, Colman se tijekom posljednjeg desetljeća istaknula kao zaista jedna od najjačih britanskih glumica čija svaka izvedba ostavlja bez teksta. Ponajviše je danas vežemo uz povijesne drame, kao što su The Crown i The Favourite, i upravo krimi detektivske priče kakva je najnovija serija Landscapers. Ako ste gledali Broadchurch u kojoj je fantastično odigrala ulogu detektivke Ellie Miller ili The Night Manager u kojoj igra Angelu Blurr, jasno vam je zašto je njezino ime u najnovijoj krimi priči dovoljno da damo šansu Landscapers.

Saga o stvarnom zločinu prožeta dirljivom ljubavnom pričom

Radnja serije koja se odvija u sumornom britanskom gradiću Dagenhamu prati naizgled običan par Christophera (Thewlis) i Susan Edwards (Colman). Njihov život izgleda mirno, gotovo monotono i repetitivno, sve dok se ovaj najobičniji engleski par ne nađe u središtu jezive istrage ubojstva. Policija je u stražnjem vrtu njihove jednako obične kuće pronašla dva zakopana tijela i tako prekinula status quo i suočila par s 15 godina dugim pokušajem bijega od istine. Serija korak po korak otkriva njihovu ulogu u zastrašujućem zločinu, ali ovaj par, kako istraga napreduje, počinje glumiti uloge u priči koju su sami izmislili, inspirirani Susaninom dugogodišnjom opsesijom filmskim vesternima i klasicima.

U pitanju je stvarna priča temeljena na događajima iz 2014. godine kad su medijske naslovnice bile prepune vijesti o uhićenju ovog para. Bili su tihi, mirni, ona je bila knjižničarka, on je bio prodavač knjiga i nitko nije posumnjao da bi mogli biti krivi za dvostruko ubojstvo. Posebice zato što su čak 15 godina uspijevali sakriti činjenicu da su ove dvije osobe uopće nestale. William Sharpe režirao je seriju, a u intervju je objasnio da je puno vremena proveo istražujući. “Pročitao sam transkripte sa suđenja i Edovu [Sinclair, tvorac serije] korespondenciju sa Susan i Christopherom Edwardsom. Postoji i dokumentarac, sasvim drugačiji od naše serije, koji sam pogledao i zatim otišao posjetiti ključna mjesta događanja. Postoje različite verzije istine. Postoje priče koje su rekli sami sebi i jedan drugom, priče koje su rekli policiji i bilo nam je bitno da i sami shvatimo da ćemo na ekran također prezentirati samo još jednu verziju njihove priče. U pitanju je fikcija, dramatizacija stvarnih događaja.”

Prve kritike tvrde da su izvedbe glavnih glumaca uvjerljive, izuzetno dirljive i maestralne. Colman radi i kao izvršna producentica serije, a seriju je napisao i kreirao njezin suprug Ed Sinclair. The Guardian piše kako se serija vješto poigrava s pitanjem činjenica i to koliko verzija stvarnosti može postojati za samo jedan slijed događaj. U pitanju je mračna ljubavna priča u samo četiri nastavka prepuna raskošnih vizuala koje donose epizode iluzija i sanjarenja glavnih likova. Čini se da je prva velika serija u prosincu napokon stigla i jedva je čekamo izbingeati već ovog vikenda.

Foto: HBO

Učitati još
Zatvori