‘Inventing Anna’ napokon je izašla na Netflixu i baš svatko ima mišljenje o njoj

‘Inventing Anna’ napokon je izašla na Netflixu i baš svatko ima mišljenje o njoj

Shonda Rhimes danas je jedna od najmoćnijih žena televizijske industrije. Možda niste ni svjesni, ali barem ste jednu seriju s njezinim potpisom ili potpisom njezine produkcijske kuće gledali u životu. Producentica i autorica jednostavno zna napraviti komercijalno uspješnu TV priču, a samo su neke od njih Grey’s Anatomy, How to Get Away With Murder i najrecentnije – Bridgerton. Nakon što je potonja postala jedna od najgledanijih serija na Netflixu, Rhimes se vraća još jednim udarnim naslovom za koji je ovoga puta i osobno pisala i scenarij.

Serija Inventing Anna napokon je izašla i izazvala svakojake reakcije, većinom ne pozitivne kakvima se Rhimes nadala, ali ne sumnjamo da će kroz dva, tri dana uvjerljivo zasjesti na tron trending liste.

Istinita priča o prevarantici koja je obrlatila newyoršku kremu

Radnja serije prati Annu Delvey odnosno Annu Sorokin (Julia Garner), mladu djevojku koja je u New York stigla s velikim ambicijama i – lažima. Uspjela se uvući u elitu koja je svojevremeno vladala društvenom scenom eklektičnog New Yorka, a sve zahvaljujući lažnom identitetu koji si je osmislila: predstavljala se kao bogata njemačka nasljednica. Osim što se družila s milijunašima, uspjela je iz njih izvlačiti i novac, a tko zna do kud bi došla da nije privukla pažnju krivih ljudi.

U seriji je to novinarka koja odluči dublje zagrepsti u sumnjive akcije mlade i vrlo odrešite žene, a ono što slijedi je vrtoglavi pad lažne milijarderke. Serija se temelji na članku izz novina New York Magazine koji je bio sve o čemu ste mogli čitati na internetu na proljeće 2018. godine.

Cijelu istinitu priču pročitajte ovdje.

Kakve su prve reakcije na seriju?

serije-u-2021-godini-Inventing-Anna

Kao jedna od najiščekivanijh serija, ne čudi da su TV kritičari najvećih entertainment magazina već prvog dana pogledali seriju Inventing Anna. Novinari sasvim različitih ukusa slažu se u jednom: najveći aduti ove serije su upravo njezini glumci, posebice Julia Garner. Mlada glumica već nekoliko godina doslovce rastura filmsku i TV scenu, među posljednjim fascinantnim ulogama je ona u drugom Netflixovom hitu – Ozark. Garner briljira u izvedbi samožive, ali apsolutno karizmatične Anne, u potpunosti nestaje u njezinom mindsetu. Njezina je izvedba, po mišljenju publike i kritike, kičasta i pretjerana, baš kao dojam koji Delvey inače odaje. Na iznenađenje mnogih, gotovo je jednako prostora dano Anni Chlumsky u ulozi Vivivan, novinarke koja želi ući u srž priče o Delvey. Pored Garner, Chlumsky ne može održati svoju izvedbu relevantnom, a dio publike pitao se zašto je njezina osobna priča dobila toliki prostor. No, kad već je zašto je tako loše napisana?

Dinamitna radnja zadovoljit će sve koji vole obrate, negativce u glavnim ulogama i intrige, kao i vrlo stilizirane prizore, scenografiju i kostimografiju. Inventing Anna će vas zasigurno zabaviti skidanjem sloja po sloja s misterije o Anni, ali pitanje je koliki apetit imate za melodramu zbog koje, kako pišu mediji, serija nerijetko pretjerano nalikuje na pravu sapunicu. Nije to netipično za serije iz Rhimesine produkcije jer su njezin zaštitini znak upravo igre na emociju, camp dijalog i likovi s kojima se možemo povezati, čak i ako su prvenstveno zamišljeni kao zlikovci. Dijalog je i ovoga puta dinamičan, ali pretjerano klišejiziran, a trenutno najveća zamjerka je upravo trajanje epizoda – serija Inventing Anna ima ukupno devet epizoda i svaka traje nešto više od sat vremena.

Zaključno, Netflixov novitet zasigurno će izazvati interes masovne publike, ali ne zato što je doista nešto revolucionarno nego zato što je ovakvim eskapističkim i bizarnim pričama jednostavno teško odoljeti.

Foto: Netflix, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori