Serija Berlin, prednastavak hita La casa de papel, dobiva drugu sezonu – je li uopće potrebna?
Serija Berlin, prednastavak hita La casa de papel, dobiva drugu sezonu – je li uopće potrebna?

Serija Berlin, prednastavak hita La casa de papel, dobiva drugu sezonu – je li uopće potrebna?

Nasreću, prošla su vremena u kojima kraj godine nije rezerviran za predstavljanje novih naslova. Netflix je tako za posljednji tjedan u 2023. godini ostavio pravi spektakl (ili smo u to željeli vjerovati)! Za sve fanove kradljivaca u crvenim kombinezonima, na male ekrane je tada stigla serija Berlin, spin-off uspješnice La casa de papel (Money Heist). Serija Berlin ujedno je i prequel originala, koji pratit lik Andrésa de Fonollosa, kradljivca koji nadimak dijeli s njemačkom metropolom.

Očekivanja su bila velika, a jesu li ispunjena? Ovisi koga pitate. Trenutni konsenzus je – serija Berlin solidan je uradak svog žanra, no ipak smo očekivali nešto više. No, što je nagnalo Netflix da je obnovi za još jednu sezonu? Odluka je objašnjena podatkom da je Berlin bio najgledanija serija na globalnoj razini te naslov koji je dospjeo među 10 najboljih u 91 zemlji, skupivši 348 milijuna sati pregleda i 53 milijuna ukupnih pregleda. Serija je u povijesti Netflixa trenutno rangirana na 9. mjestu među najgledanijim serijama koje nisu na engleskom jeziku.

Berlin serija

 Berlin u Parizu

U glavnoj ulozi i ovoga smo puta vidjeti španjolskog glumca Pedra Alonsa, koji je i u originalnoj seriji utjelovio isti lik. Neka vas naslov ne zavara, radnja je ipak smještena u jednoj drugoj europskoj metropoli – Parizu.

Dvije su stvari koje će sigurno loš dan pretvoriti u sjajan: ljubav i milijunska pljačka, stoji u sinopsisu serije. Isti nam je otkrio kako ćemo Berlina upoznati dok prolazi kroz zlatne godine, vrijeme kada ni ne sluti da je bolestan te dane kada zarobljen poput štakora u kovnici novca. Zatičemo ga dok počinje s pripremom jedne od svojih najneobičnijih pljački – one u kojoj dragulji vrijedne 44 milijuna trebaju nestati kao da ste zamahnuli čarobnim štapićem.

Uz poslovne, prva sezona serije otkriva i Berlinove privatne (ne)uspjehe. Budući da se ženio pet puta, njegove romantične eskapade obećavaju da će biti jednako uzbudljive kao i pljačke u kojima sudjeluje. No, upravo se u njima krije i najveći nedostatak serije…

Berlin

Glumačka ekipa je sjajna, ali…

No, počet ćemo s onim pozitivnim. Kao najveća prednost serije Berlin ističe se sjajna glumačka ekipa, zahvaljujući kojoj stječete dojam kako prikazani likovi doista postoje. Negativne kritike u prvom su redu usmjerene na nedovoljno razrađen scenarij. Razočaranje je tim veće ako se uzme u obzir kako je Berlin bio jedan od najsloženijih likova u izvornoj seriji. Druga zamjerka također se veže na scenarističku odluku o fokusu na ljubavne veze i može se sažeti rečenicom Previše romanse, premalo akcije.

Vjerujemo kako bi krajnji rezultat, kada je zadovoljstvo gledatelja u pitanju, bio znatno bolji da je priča o pljački ostala u prvom planu. Možda kraatori serije ovaj prigovor isprave u drugom dijelu…

Foto: Netflix, IMDb

Učitati još
Zatvori