Nova serija na radaru: Claire Foy vraća se u skandale britanskog dvora

Nova serija na radaru: Claire Foy vraća se
u skandale britanskog dvora

Otkad je maestralno utjelovila kraljicu Elizabetu II. u Netflixovoj ogromnoj uspješnici The Crown, Claire Foy uvrstila u najveće hollywoodske zvijezde današnjice. Britanska glumica oduševila je svojom izvedbom, a osim u drami o kraljevskoj obitelji, zablistala je i u BBC-jevoj seriji Wolf Hall u ulozi Anne Boleyn. Tijekom godina se zato istaknula kao sinonim za kvalitetne povijesne drame vrhunske produkcije i kostimografije, a sad će utjeloviti još jedno lice s kraljevskog dvora u seriji u produkciji kanala BBC One i seriji Very British Scandal.

A Very British Scandal

Antologijska serija, žanrovski opisana kao drama s elementima komedije, počela se emitirati 2018. godine i svaka sezona donosi pogled u neki od britanskih skandala koji su obilježili povijest. Prvi se dio fokusirao na Jeremy Thorpea, britanskog političara čija je ljubavna afera svojevremeno punila naslove novina u 60-ima. Sad stiže nova sezona i novi skandal u srcu kojeg je upravo lik koji igra Claire Foy.

Nova sezona serija A Very British Scandal vrti se oko razvoda vojvode i vojvotkinje od Argylla koji se pretvorio u jedan od najturbulentnijih i najbrutalnijih razvoda i sudskih trakavica 20. stoljeća.

Kako službeni sinopsis kaže: “Slavna zbog svoje karizme, ljepote i stila, Margaret, vojvotkinja od Argylla, dominirala je naslovnicama, dok se razvod ispunjen optužbama, krađom, nasiljem, drogama, tajnama, mitom i eksplicitnim polaroidima odigravao pred očima javnosti i medija 1960-ih godina. A Very British Scandal tako će zagaziti u novi skandal i pokušati proniknuti u društvene i povijesne okolnosti koje su definirale ovaj razvod te postratnu političku klimu Velike Britanije. Kroz like vojvotkinje od Argylla serija će pokazati institucionalnu mizoginiju protiv koje se ona morala boriti, dok se paralelno nosila s izdajom od strane bliskih prijatelja.

Radnja će prikazati kakav je medijski skandal ostavio trag na britanskoj aristokraciji, nakon što je u javnost izašao popis od 88 muškaraca s kojima je Margaret navodno spavala za vrijeme braka s vojvodom od Argylla. Na listi su se pronašla i dva vladina ministra i tri člana kraljevske obitelji zbog čega se priča rasplamsala do neviđenih razmjera.

Uz Foy, preostale uloge također igraju hvaljeni glumci. Paul Bettany, poznat po serijama WandaVision i Wimbledon, igra Margaretinog bivšeg supruga, vojvodu od Argylla, dok Julia Davis glumi markizu Maureen. Ostatak postave uključuje Amandu Drew, Richard McCabe, Phoebe Nicholls, Richard Goulding, Jonathan Aris i druge.

Seriju je osmislila Sarah Phelps, jedna od trenutno najjačih britanskih autorica, producentica i scenaristica. Iako je serija u produkciji BBC-ja, premijeru će imati u SAD-u na Amazon Prime Videu, a nadamo se da će ostati dostupna na ovom streaming servisu. A Very British Scandal trebao bi izaći tijekom 2022. godine!

Foto: IMDB, BBC / Instagram

Učitati još
Zatvori