Počinje Secret Arts Cinema i trajat će sve do početka prosinca

Počinje Secret Arts Cinema i trajat će
sve do početka prosinca

Secret Arts Cinema, filmski tematski program u organizaciji udruge Pari Pikule, otvara novu stranicu svog djelovanja nizom iznimno zanimljivih projekcija u tri hrvatska grada. Četiri filma u Rijeci (Art-kino Croatia), Splitu (Kinoteka Zlatna vrata) i Zagrebu (Kaptol Boutique Cinema) obojit će jesen filmovima koji slave ljudsku kreativnost najrazličitijim paletama i sigurnim autorskim potezima kistom.

Secret Arts Cinema – Rijeka, Split & Zagreb

Secret Arts Cinema u dobroj je mjeri izašao iz ormara. Velik interes publike i brojni odlični odjeci kako na hrvatskoj medijskoj sceni ali i u međunarodnim industry krugovima programu su oduzeli dio misterioznosti, no uvelike su unaprijedili njegovu vidljivost. Drugo izdanje SAC-a više se neće poigravati s očekivanjima publike i organizirati im filmska iznenađenja u kino dvoranama. Raspored je definiran i možete ga saznati ovdje.

Tri hrvatske i jedna međunarodna premijera najkraći je sažetak programa koji će neke nove priče ispričati o glazbi, stripu, umjetnosti ali i umjetnoj inteligenciji. SAC tako otvara izniman, razotkrivajući dokumentarac Maurizio Cattelan – Vraćam se odmah (r. Maura Axelrod) o provokativnom i neuhvatljivom talijanskom i svjetskom zločestom dečku suvremene umjetničke scene. Riječ je o umjetniku koji je svoju karijeru izgradio na zaigranim, provokativnim radovima koji su uzburkali umjetnički establishment.

Nakon razotkrivanja odnosa na tržištu umjetnina i u suvremenim umjetničkim pravcima krećemo posve drugom i drugačijom stazom. Film Ljudskiji od ljudi (r. Tommy Pallotta, Femke Wolting) je osoban, dramatičan i često zabavan filmski pothvat u potrazi za odgovorom na pitanje u kojoj su mjeri ljudskost i posebice ljudska kreativnost u opasnosti pred umjetnom inteligencijom.

Nakon dva dokumentarca slijedi i igrani film: Tarantula na putu (r. Salvatore Allocca) donosi priču o Amiri i Tareku, tuniškim migrantima koji su se našli na talijanskoj obali netom nakon Arapskog proljeća. U potrazi za prijevozom do Francuske susreću lokalni bend koji svoju sreću traži na festivalima i vjenčanjima.

Međunarodne premijere uvijek su znak prestiža na filmskoj sceni – za kraj ovogodišnjeg Secret Arts Cinema programa donosi film Tko je smjestio Kaktusiću (r. Đorđe Marković). Aleksandar Zograf, kultni strip crtač otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svjetskog rata koji će mu otkriti kako strip doslovce može biti važniji od života.

Učitati još
Zatvori