Filmski maraton: Harry Potter
Filmski maraton: Harry Potter

Filmski maraton: Harry Potter

Glumac Sir Michael Gambon, svima poznat kao Dumbledore, napustio nas je u dobi od 82 godine. Najpoznatiji je po ulozi ravnatelja čarobnjačke škole Hogwarts u hit serijalu o Harryju Potteru, nakon smrti Richarda Harrisa 2003. godine. Međutim iza sebe ima i mnoga druga glumačka ostvarenja. Njemu u čast pripremili smo vodič za Filmski maraton filmova o najpoznatijem čarobnjaku.

Sir Michael Gambon, naslovnica_Profimedia

Jesenski filmski maraton?

Jesenski ili zimski dani idu ruku pod ruku s instaliranjem na kauču uz dekicu i dobar film, ili, dapače, filmski maraton. Neki se filmovi već tradicionalno vežu uz hladnije dane i blagdane, kao da nas pripremaju za pravo prosinačko raspoloženje i prije nego što zakoračimo u službeno božićno vrijeme.

Među njima su svakako i svi Harry Potter nastavci čija, nerijetko, vrlo mračna atmosfera posebno dolazi do izražaja baš kada se temperature spuste, vani pada kiša i dani kraće traju.

Harry Potter filmski maraton_Pexels

Harry Potter filmovi

Svake godine imamo priliku na ovaj ili onaj način uživati u Harry Potter maratonu, putem streaming i on-demand kanala koji su otkupili prava, no poseban je gušt nabasati na neki od nastavaka na televiziji i odgledati cijeli film do kraja.

Budući da postoji osam filmova iz serijala o Harryju Potteru, to je prilika za cjelovečernji vikend ritual koji možete planirati s ukućanima. Nekoliko sati samo za vas i magičan svijet čarobnjaka, uz grickalice i vruću čokoladu, dok se vani šuljaju prvi zimski dani. Pripremite kokice i omiljeni napitak i uživajte u filmovima.

Harry Potter i kamen mudraca

Prvi film, Harry Potter i kamen mudraca prati dječaka Harryja koji na svoj 11. rođendan saznaje da je čarobnjak. Pozvan da pohađa Školu čarobnjaštva Hogwarts, Harry se upušta u avanturu svog života. Najsvjetliji film serijala traje 2 sata i 39 minuta.

Harry Potter i kamen mudraca, film_Profimedia

Harry Potter i Odaja tajni

Za one koji ne znaju o čemu se radi (iako ne vjerujemo da je puno takvih), nakon dugog ljeta s groznim Dursleyjima, Harry Potter je ometen u pokušaju da se ukrca u vlak za Školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts kako bi krenuo u drugi razred. No to je tek početak, jer tragični događaji kreću kada netko otvori Odaju tajni iz koje izlazi čudovište koje napada učenike bezjačkog podrijetla i skamenjuje ih. Prema legendi, Odaju je sagradio Salazar Slytherin i može ju otvoriti samo njegov pravi baštinik kako bi “očistio” Hogwarts od učenika koji nisu čistokrvni, a prvi osumnjičeni za tako nešto je upravo Harry. Glasine će, kao i obično, morati odbaciti sam i riješiti novi misterij. Najduži od Harry Potter filmova traje 2 sata i 54 minute, a ponovo je okupio poznatu glumačku ekipu Daniela Radcliffea, Ruperta Grinta i Emmu Watson.

Ukupno, film je osvojio devet filmskih nagrada te je čak nominiran u 27 kategorija.

Harry Potter i Odaja tajni_profimedia

Harry Potter i zatočenik Azkabana

Sljedeći na popisu je Harry Potter i zatočenik Azkabana. Ovaj film u režiji Alfonsa Cuaróna poznat je kao prekretnica u franšizi, a ujedno je i nešto tamnije tematike u usporedbi s prva dva filma. Serijski ubojica Sirius Black pobjegao je iz Azkabana – čarobnjačkog zatvora kako bi ubio Harryja. Ovdje se pojavljuju i zastrašujući Dementori koji su radi Harryjeve zaštite poslani iz Azkabana.

Umjesto preminulog Richarda Harrisa ulogu profesora Dumbledorea u ovom filmu preuzima glumac Michael Gambon. Treći film u franšizi traje 2 sata i 22 minute.

Harry Potter i zatočenik Azkabana_profimedia

Harry Potter i plameni pehar

Četvrta je godina Harryja Pottera u Hogwartsu, a u ovome je filmu puno novih čarobnih elemenata i likova. Nerazdvojni trio veseli se međunarodnom finalu u metloboju. Ono po čemu se ovaj film razlikuje je i po ljubavnoj tematici, Harry se zaljubljuje u Cho Chang, ali i po tome što se ove godine, po prvi puta nakon nekoliko stotina godina, održava natjecanje među čarobnjačkim školama. Trebat će vam 2 sata i 37 minuta da biste ovaj film pogledali od početka do kraja.

Harry Potter i plameni pehar_profimedia

Harry Potter i Red feniksa

Ove se godine u školi pojavljuje novi učitelj Obrane od mračnih sila, a baca se sumnja na profesora Dumbledorea. Hogwarts je napadnut nevoljama i mračnim silama, a sve ovisi o Harryju, Hermione i Ronu koji se potajno susreću sa skupinom učenika koji se nazivaju Dumbledoreovom vojskom. Osnovana je u suradnji s Redom feniksa kako bi se učenici naučili braniti od mračnih sila. Film traje 2 sata i 22 minute.

Harry Potter i princ miješane krvi

Šesti nastavak filmske franšize traje 2 sata i 34 minute. Harry je sad već odrastao mladić koji je spreman više toga naučiti i primijeniti. Stoga ide na privatno podučavanje kod prof. Dumbledorea kako bi saznao sve tajne Voldemortove prošlosti. Osim toga, spletom okolnosti u njegovim rukama završava i tajanstvena knjiga napitaka koja je jednom davno pripadala Princu miješane krvi.

Harry Potter i darovi smrti – 1. dio

Harry Potter i darovi smrti sedma je i posljednja knjiga koja opisuje avanture mladog čarobnjaka, a ispričana je u dva filmska nastavka. Prvi dio traje 2 sata i 27 minuta. Neustrašivi trio odvažno kreće u opasnu misiju kako bi otkrili i uništili tajnu Voldemortove besmrtnosti, a Harry se opasno približava zadatku za koji se spremao od trenutka kad je stupio u Hogwarts – konačnom obračunu s Voldemortom.

Harry Potter i darovi smrti – 2. dio

Posljednji, osmi film o Harryju Potteru dovršava sagu o najpoznatijem čarobnjaku. Najkraći od svih filmova traje samo 2 sata i 10 minuta. Borba između dobra i zlih sila pretvara se u rat velikih razmjera.

Foto: Profimedia, Pexels, YouTube

Učitati još
Zatvori