29. Sarajevo Film Festival: Crvenim tepihom prošetale brojne svjetske zvijezde
29. Sarajevo Film Festival: Crvenim tepihom prošetale brojne svjetske zvijezde

29. Sarajevo Film Festival: Crvenim tepihom
prošetale brojne svjetske zvijezde

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 29. Sarajevo Film Festival. Festival je otvoren projekcijom filma POLJUBITE BUDUĆNOST (KISS THE FUTURE) Nenada Čičina-Šaina, čiji scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter. Počasno Srce Sarajeva uručeno je reditelju i piscu Marku Cousinsu kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Kiss the Future crew Red Carpet
Kiss the Future crew Red Carpet

Svjetske zvijezde prošetale crvenim tepihom

Večerašnjoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi ekipe filma POLJUBITE BUDUĆNOST: Nenad Čičin-ŠainBill CarterBonoThe EdgeBlake LevinSarah AnthonyDrew VintonChristiane AmanpourNed O’HanlonVesna Andree ZaimovićSenad ZaimovićMirsad PurivatraBoris ŠiberEnes ZlatarSrđan Gino JevđevićAlma ĆatalAsja DupanovićNurdžahan RešoBradley StonesiferSamir FočoEric BurtonHoward BersteinMolly Butler i Perla Ovadija Mosca.

Elma Tataragić
Mark Cousins
Christy Turlington
Bono Vox sa suprugom Ali Hewson, Danis Tanovici Christy Turlington
Slavko Sobin, Tihana Lazovic
Šejla Kamerić i Jovan Marjanović
Sarajevo Film Festival

Članovi legendarnog benda U2 na crvenom su tepihu izazvali potpuno oduševljenje svih prisutnih, a filmskoj ekipi pridružila se i Christy Turlington, američki supermodel i aktivistica. Tijekom devedesetih Christy je bila jedna od ultimativnih zvijezda svijeta mode, često proglašavana najljepšom ženom na svijetu, a danas je osnivačica neprofitne organizacije Every Mother Counts, koja u fokusu ima sigurnost trudnoće i poroda za svaku majku. Zajedno s publikom Sarajevo Film Festivala u Ljetnom kinu Coca –Cola pogledali su emotivni dokumentarac Nenada Čičina-Šaina, a iza projekcije gledateljima se obratio i Bono, i to na najljepši način, pjesmom.

Film POLJUBITE BUDUĆNOST

Filmom POLJUBITE BUDUĆNOST večeras je počeo i program Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli. Projekcije su održane u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar i u Bingo Ljetnom kinu Tuzla.

Čast da vodi svečanost otvaranja 29. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je mladom glumcu Lazaru Dragojeviću.

Lazar Dragojević
Lazar Dragojević

Danas na programu Natjecateljskog programa – igrani film, u Narodnom pozorištu vas očekuje  regionalna premijera filma LOST COUNTRY, redatelja Vladimira Perišića, te specijalna projekcija – van konkurencije turskog filma RUMI, redatelja Cana Ulkaya, koji će u Narodnom pozorištu imati svoju svjetsku premijeru. U sklopu programa U fokusu, prikazivat će se film O SUHOM BILJU turskog redatelja Nurija Bilge Ceylana, a u Ljetnom kinu Coca-Cola održat će se projekcija finsko – njemačkog filma PALO LIŠĆE, novog ostvarenja finskog redatelja Akija Kaurismäkija.

Na 29. Sarajevo Film Festivalu će biti prikazano 235 filmova u 18 festivalskih programa.  U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva je 49 filmova.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala.

29. Sarajevo Film Festival održava se do 18. kolovoza.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori