Večeras će se održati dodjela nagrada na 29. Sarajevo Film Festivalu

Večeras će se održati dodjela nagrada na
29. Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival je jučer bio iznimno bogat sadržajem. U Vili Braun održana je ceremonija nagrada 21. izdanja CineLink Industry Days, 29. Sarajevo Film Festivala, na kojem su predstavljeni projekti u različiti  formatima i fazama razvoja iz Jugoistočne Europe i regije MENA.

Bogat program

U sklopu Natjecateljskog programa – igrani film, u Narodnom pozorištu održale su se projekcije filma dva filma. Tigrica, rumunjskog redatelja Andrei Tănasea, i Životinja, grčke redateljice Sofije Exarchou. Oba filma na Sarajevo Film Festivalu imaju svoje regionalne premjere. U sklopu programa U Fokusu održana je projekcija filma Unutra koji je režirao Vasilis Katsoupis, i filma Bijelo plastično nebo koji su režirali Tibor Bánóczki i Sarolta Szabó. Obje su projekcije također održane u Narodnom pozorištu. Film Asteroid city Wesa Andersona prikazivao se u Ljetnom kinu Coca-Cola, u okviru programa Open Air. U Ljetnom kinu Stari grad održana je projekcija filma Kajmak, redatelja Milcha Manchevskog. Redateljica Una Gunjak na Sarajevo Film Festivalu predstavila je svoj film Ekskurzija.

Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

Masterclass i razgovor s filmašima

Jessica Hausner, austrijska redateljica, scenaristica i producentica, održala je masterclass u Festivalskom centru koji je moderirala filmska kritičarka Dana Linssen. Hausner se osvrnula na svoje početke u sedmoj umjetnosti. Opčinio ju je, kako navodi, trenutak stupanja iza kamere, kada se realizira ono što je prethodno bilo samo ideja, a uvijek su joj se, kako tumači, više dopadali eksperimentalni u odnosu na igrane filmove.

U sklopu programa Cinelink Talks, održan je razgovor s glumcem i redateljem Draganom Bjelogrlićem povodom regionalne premijere filma Čuvari formule. Bjelogrlić je između ostalog izjavio da na temelju reakcije publike na Filmskom festivalu u Locarnu, djeluje kao da postoji potencijal za internacionalnu komunikaciju s publikom, kao i da je projekciji filma prisustvovalo oko 2.000 ljudi. Naglasio je i da je film sam po sebi internacionalna priča koja pokriva mnoštvo univerzalnih tema, od kojih je upravo emocija najuniverzalnija.

Sarajevo Film Festival

Što nas večeras čeka?

Danas će se u Festivalskom centru održati Masterclass s Lynne Ramsay škotskom redateljicom, scenaristicom i producenticom. Lynne Ramsay smatra se jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorica koje danas rade u nezavisnoj  kinematografiji. U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, Lynne Ramsay bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Večeras, u sklopu Natjecateljskog programa – igrani film, u Narodnom pozorištu nas očekuje svjetska premijera filma Europa, redateljice Sudabeh Morteza. U sklopu programa U Fokusu, također u Narodnom pozorištu održat će se projekcija filma Jeste li vidjeli ovu ženu Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Klub Zero Jessice Hausner prikazivat će se u Ljetnom kinu Coca-Cola, u okviru programa Open Air, a u Ljetnom kinu Stari grad održat će se projekcija hrvatskog filma Hotel Pula, redatelja Andreja Korovljeva.

Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras završava 29. izdanje Sarajevo Film Festivala. Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno se natječe 49 filmova, a upriličene su i dvije gala te jedna specijalna projekcija. Projekcije filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala bit će održane i u subotu, 19. kolovoza. Raspored projekcija je na web stranici Festivala.

Ulaznice su u prodaji online putem web stranice Festivala, na tickets.sff.ba, te putem nove mobilne Sarajevo Film Festival apliacije, čiji je razvoj podržao Mastercard. Ulaznice su u prodaji i u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, BKC) od 9:00 do 22:00 sata.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori