Pogledali smo domaći film Samo kad se smijem, a mislimo da biste trebali i vi
Pogledali smo domaći film Samo kad se smijem, a mislimo da biste trebali i vi

Pogledali smo domaći film Samo kad se smijem,
a mislimo da biste trebali i vi

Prošli tjedan u kinu Kinoteka održana je premijera filma Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić. Riječ je o potresnom filmu temeljenom na istinitom slučaju obiteljskog nasilja. Film ovaj tjedan stiže i u ostala kina, a preporučili bismo svakome da ga pogleda.

Samo kad se smijem

Riječ je o klasičnoj patrijarhalnoj obitelji. Tihana Lazović glumi Tinu, kućanicu koja se brine za svoju šestogodišnju kćer dok suprug Frane (Slavko Sobin) financijski osigurava obitelj. No, cijela dinamika se promijeni kada se Tina odluči vratiti na fakultet kojeg je napustila kada je ostala trudna. Frane je u početku podupire, no s vremenom pokazuje znakove svog neodobravanja time što želi nastaviti obrazovanje. Prvo su ti znakovi mali, poput suptilnih riječi i sabotaža, ali s vremenom se to pretvorilo u fizičko i verbalno nasilje.

Samo kad se smijem

Izvrsna glumačka izvedba

Tihana Lazović i Slavko Sobin apsolutno su izvrsni u svojim izvedbama, a film vas tjera da ne odmičete glavu od jednog od najvećih problema u državi. Samo u ovoj godini nagledali smo se nekoliko slučajeva obiteljskog nasilja nad ženama, a i sam film je temeljen na jednom od njih koji se dogodio 2005. godine u kojem su i pravosuđe i mediji kolektivno iznevjerili ženu.

Gledajući Samo kad se smijem, neki će se možda i sjetiti tog slučaja. Riječ je o Ani Magaš koja je trpjela fizičko nasilje od strane muža i kojoj je jedan tragičan događaj promijenio cijeli život. Mnogi naši poznati koji su bili na premijeri nisu skrivali svoje oduševljenje filmom koji je inspiriran ovim slučajem. Severina i Ida Prester na svojim društvenim mrežama pozvali su sve da pogledaju film u kinima.

Bitna priča

Ovaj film pokazuje surovu realnost onoga što mnoge žene proživljavaju u tajnosti. Za sve one koji kada slučajevi obiteljskog nasilja izađu u javnost, osuđuju žrtvu i pitaju se zašto ona to nije prije prijavila, što je čekala godinama i zašto samo nije otišla, preporučujemo da pogledaju izvedbu Tihane Lazović u ovom filmu. Savršeno je prikazala sramotu i strah zbog kojih mnoge žene ne prijave nasilje, ali i zbog osude javnosti. U filmu joj čak i vlastita majka predlaže ‘da samo bude strpljiva’. Tina je tako bila ‘strpljiva’ dok ju je Frane udarao, davio, vrijeđao i silovao. Vjerujući u ljubav, nadala se da će nasilje prestati, a kada se usudila obraniti, svi su je iznejverili.

Samo kad se smijem je mučan i težak film, no važan za ispričati. Zagrebačka premijera u Kinoteci bila je posvećena žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, a uzvanici su mogli i donirati Fondu za žene Zaklade Solidarna. Lazović je za svoju izvedbu dobila i Zlatnu arenu za najbolju glumicu na Pulskom Film Festivalu, a nadamo se kako će pompa koja trenutno okružuje film rezultirati punim kinodvoranama. Samo kad se smijem jedan je od onih filmova kojeg svatko mora pogledati. U kina stiže 23. studenog.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori