Pogledali smo Saltburn, provokativni film kojeg nazivaju i remek-djelom i katastrofom
Pogledali smo Saltburn, provokativni film kojeg nazivaju i remek-djelom i katastrofom

Pogledali smo Saltburn, provokativni film kojeg nazivaju i remek-djelom i katastrofom

Kada je redateljica Emerald Fennell 2020. izbacila svoj prvijenac Promising Young Woman, oduševila je kritiku i publiku te završila i s Oscarom u rukama. Mnogi su se pitali kako će izgledati njezino sljedeće filmsko ostvarenje. Sada smo i dobili odgovor na to pitanje. Njezin novi film Saltburn nazivaju modernom i bizarnijom verzijom Talentiranog gospodina Ripleyja, a već je podijelio javnost. Pogledali smo ga.

Saltburn

O čemu je riječ?

Saltburn prati Olivera, studenta na Sveučilištu Oxford koji biva uvučen u svijet šarmantnog i aristokratskog kolege Felixa. On ga pozove na svoje prostrano imanje ekscentrične obitelji tijekom ljeta koje nikada neće zaboraviti. Film je psihološki triler s elementima komedije, a baš kao i Promising Young Woman, i Saltburn je pomalo šokantan.

Oliver dolazi iz skromne sredine, povučen je i nema prijatelje. Felix je prava suprotnost. Kada se dvojica kolega sprijatelje jednog dana, Oliver se pronađe u svijetu luksuza i obilja, gdje aristokrati žive svoje živote odsječeni od stvarnosti. No, to je ono o čemu je Oliver sanjao cijeli život. Iako nekoliko puta u filmu spomene kako nije zaljubljen u Felixa, njegova opsjednutost svojim bogatim kolegom vidljiva je otpočetka, a očituje se i u nekim bizarnim scenama požude.

Podijelio javnost

Saltburn je uvrnuta priča o opsesiji i ekscesu koja je u suštini crna komedija, ali što film više odmiče kraju to je sve mračniji i tragičniji. Bio je najavljivan kao najseksi film godine i zaista je provokativan i smiješan na dijelove, a odlično ga podržava i glumačka postava koju je redateljica okupila. U glavnoj ulozi Olivera našao se Barry Keoghan, irski glumac koji je one to watch nakon Oscarom nominirane izvedbe u The Banshees of Inisherin. Njegov predmet žudnje, Felixa, glumi it dečko Hollywooda Jacob Elordi. Znamo ga po ne baš najboljim izvedbama u Netflixovoj cringe teen trilogiji Kissing Booth kao i nedavne uloge Elvisa Presleyja u filmu Sofije Coppole – Priscilla, a gledali smo ga i u hit seriji Euphoria.

Unatoč upitnim glumačkim sposobnostima u prethodnim radovima, Elordi je u Saltburnu očaravajuć i čini se jedina dobra osoba u cijelom filmu. Keoghan daje neustrašivu izvedbu koja daleko dominira u filmu. Ostatak glumačke postave čine Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver, Archie Madekwe i u kratkoj, ali scene stealing ulozi – Carey Mulligan.

Saltburn
Saltburn

Mnogi su ga jedva čekali pogledali, ali reakcije na film nisu isključivo pozitivne. Dok neki hvale Fennell i Keoghana, film opisuju kao uvrnut, očaravajuć i zadivljujuć, neki ga nazivaju razočaranjem. Filmski kritičari manje su naklonjeni filmu nego publika, no kako god okrenuli, o Saltburnu se itekako priča.

Učitati još
Zatvori