Romantični filmovi idealni za oblačne jesenske večeri

Romantični filmovi idealni za
oblačne jesenske večeri

'Eternal Sunshine Of The Spotless Mind'

Sjetna jesen najčešće je doba za promišljanje o odnosima, o prošloj ljetnoj romansi i hoće li se ona pretvoriti u nešto veće, značajnije… u pravu ljubav ili ipak ne. Emotivna previranja najbolje je proći stisnuti pod dekicom i uz omiljeno toplo piće gledajući neki od atmosferičnih i romantičnih jesenskih filmova.

Prisjetili smo se klasika iz osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog stoljeća s kojima ćete na najbolji način provesti jesenske večeri…

When Harry Met Sally

'When Harry Met Sally'

‘When Harry Met Sally’ film je iz 1989. godine, vječni romantični klasik koji se bavi pitanjem može li prijateljstvo opstati nakon jedne ljubavne noći. Priča prati Harry Burns (Crystal) koja kad upozna Sally Albright (Ryan) razvije snažan odnos, prijateljstvo. Harry čvrsto odlučuje da neće dopustiti da privlačnost koju osjeća prema Sally uništi njihov odnos. No, kada jedna večer slabosti završi paničnim jutrom postavlja se to vječno pitanje može li simpatičan par izbjeći ostvarenje Harryevih strahova te mogu li ostati prijatelji ili priznati si da su možda savršeni jedno za drugo?

Hannah and her sisters

'Hannah and Her Sisters'

Sljedeći iz tog doba je Woody Allenov film ‘Hannah and her sisters’, komedija je čija se radnja odvija između dva američka praznika, Dana zahvalnosti, kada se Hannin suprug zaljubi u njezinu sestru Lee, dok njezin hipohondrični bivši ljubavnik obnavlja prijateljstvo i odnos s njezinom sestrom Holly.

Iako se radi o filmu iz 1986., njegova vječna tema međuljudskih odnosa, ljubavi s karakterističnim potpisom Woodyja Allena i danas je aktualan film koji jednako nasmijava publiku, a odlične izvedbe glavnih glumaca  Woodyja Allena (Mickey Sachs), Mije Farrow (Hannah), Barbare Hershey (Lee), Michaela Cainea (Elliot), Dianne Wiest (Holly), Maxa von Sydowa (Frederick), Maureen O’Sullivan (Norma) i Carrie Fisher (April) instant će vas prikovati za male ekrane.

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind

'Eternal Sunshine Of The Spottless Mind'

‘Eternal Sunshine Of The Spotless Mind’ film je koji donosi također ljubavnu priču između dugogodišnjeg para Joela i Clementine koji nakoj jedne svađe odluče prekinuti vezu. No, Joel saznaje da se njegova bivša djevojka Clementine podvrgla eksperimentalnom zahvatu dr. Mierzwiaka kako bi izbrisala sjećanja na njihovu vezu. Da ga ne bi nadmašila, Joel se odlučuje za isti zahvat. Dok se Joelu brišu sjećanja, on iznova proživljava trenutke i shvaća da bi radije sačuvao sjećanje na trenutak koliko god to emotivno bolilo, neogo ga izbrisao zauvijek.

You’ve Got Mail

'You've Got Mail'

‘You’ve Got Mail’ američka je romantična drama s potpisom Nore Ephron. Film je remake Lubitschovog ‘The Shop Around the Corner’ i donosi odličan glumački spoj – Toma Hanksa i Meg Ryan. Glumački je par na neki način obilježio 1990-e jer im je ovo treće zajedničko pojavljivanje u ulogama zapetljanih romantičnih odnosa, nakon ‘Joe Versus the Volcano’ (1990) i ‘Sleepless in Seattle’ (1993).

Good Will Hunting

'Good Will Hunting'

‘Good Will Hunting’ američka je drama iz 1997. godine koju je režirao Gus Van Sant, a u kojoj su glavne uloge ostvarili Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Minnie Driver i Stellan Skarsgård. Scenarij su napisali Affleck i Damon, a sam Damon glumi i naslovnu ulogu u filmu koji prati 20-godišnjeg radnika iz južnog Bostona Willa Huntinga, genijalca koji je prisiljen viđati se s terapeutom (Williams) i učiti naprednu matematiku s nagrađivanom profesorom (Skarsgård) kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. Kroz terapiju Will ponovno preispituje svoje odnose s najboljim prijateljem (Affleck) i novom djevojkom (Driver) dok se u isto vrijeme suočava s osobnim emotivnim problemima i odlučuje o svojoj budućnosti. Film je osvojio brojna priznanja i nagrade, a možda njupečatljva je Oscar za scenarij koji su osvojili Matt Damon i Ben Affleck sa samo 27 i 25 godina.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori