Najljepši talijanski, francuski i španjolski ljubavni filmovi za kratki bijeg od stvarnosti

Najljepši talijanski, francuski i španjolski ljubavni filmovi za kratki bijeg od stvarnosti

Niske temperature razlog su zašto ovih dana mnogi od nas nakon posla jure u komfor vlastitog doma. Relaksirane večeri kod kuće postaju još bolje uz dobar film, a ovih nam dana posebno odgovaraju ljubići kao stvoreni za dozu eskapizma. Međutim, američkom smo produkcijom generalno zatrpani na streaming servisima – kako u obliku serija, tako i u obliku filmova koji su najčešće, barem kad su u pitanju ljubići, osrednji.

Romantični europski filmovi za večerašnje guštanje

Posljednjih godina europska i azijska kinematografija polako zauzima svoj prostor na streaming pozornici, ali još uvijek malim koracima. Iako ponekad volimo pogledati klasični američki teen rom-com za opuštanje, za onim specifičnim filmskim ljubavnim pričama volimo posegnuti za europskim filmom. Pripremili smo vam malo drugačiji maraton filmova pa umjesto američkih dramedija večeras gledamo najljepše francuske, talijanske i španjolske filmove s impresivnim ljubavnim tandemima, a ubacili smo i jedan skandinavski koji vrijedi pogledati.

Iako nije u svakom fokus samo na jednom romantičnom storylineu, većina ih barem u određenom segmentu donosi zaista šarmantne elemente ljubavne drame ili komedije. Kratki bijeg od stvarnosti može početi na jednom od ovih filmskih putovanja…

Love me if you dare (Jeux d’enfants)

Marion Cotillard danas nerijetko možemo vidjeti u brojnim američkim i britanskim blockbusterima, ali osvojila nas je još 2003. godine ulogom u francuskoj romantičnoj komediji Love Me If You Dare. Film je, kao i većina ljubavnih filmova snimljenih u to vrijeme, u velikoj mjeri inspiriran filmom Amelie koji je nakon svoje premijere mnoge redatelje i autore potaknuo da spoje svijet fantazije i stvarnosti. Radnja prati Juliena i Sophie, mlade ljude koji su odrasli zajedno, ali tijekom godina si nisu priznali da ih veže nešto više od prijateljstva. Oboje imaju vlastiti teret – Sophie ima kompleksan odnos s roditeljima imigrantima iz Poljske, dok se Julien teško nosi s terminalom dijagnozom svoje majke. Kako bi pobjegli od stvarnih problema, njih dvoje još od najmlađih dana igraju neobičnu igru – moraju se nadmetati u raznim i potpuno apsurdnim izazovima. Međutim, pitanje je koliko mogu ignorirati vlastite emocije.

Italian for Beginners (Italiensk for begyndere)

Lone Scherfig osmislila je simpatičnu priču koju je pretočila u film 2000. godine. Smjestila ju je u kopenhaško predgrađe u kojem se vrlo rijetko išta zanimljivo događa. Tako je i naših šest nesigurnih protagonista u svojim tridesetim godinama čiji se životi isprepliću jedne zime u Kopenhagenu. Radnja počinje dolaskom svećenika Andreasa koji stiže u predgrađe i spletom okolnosti upiše tečaj talijanskog jezika. Sličan scenarij dogodit će se još petorici usamljenih samaca kojima će večernja škola talijanskog promijeniti život.

Spanish Affair (Ocho apellidos vascos)

Ako ste raspoloženi za lagani film s pitkom radnjom i duhovitim trenucima, Spanish Affair mogao bi biti dobar izbor. Radnja prati Rafu, muškarca iz španjolske Andaluzije, točnije Seville, koji nije nikad napustio svoje mjesto stanovanja. Nikad nije bio zapravo zaljubljen, ali sve se drastično mijenja kad u njegovo mjesto dolazi intrigantna Amaia iz sasvim druge španjolske regije. Štoviše, dok se za Sevillu stereotipno kaže da su njezini stanovnici opušteni i društveni, Španjolce iz regije Basque prati sasvim drugačiji glas. Film je postao ogroman hit u Španjolskoj, a na Netflixu je dostupan i nastavak.

Girl on the Bridge (La Fille sur le pont)

Film iz 1999. godine donosi izvedbu poznate Vanesse Paradis, a svakako više naginje ljubavnoj drami nego komediji. Radnja se vrti oko djevojke koja jedne zimske večeri stoji na rijekom Senom i razmišlja da li da si oduzme život. U pravom trenutku nailazi nepoznati čovjek, Gabor, koji će joj promijeniti život. On je bivši umjetnik i izvođač koji treba novu partnericu, a u mladoj i neobičnoj Adele nešto ga posebno privlači. Međusobno će si promijeniti život, a rezultat je estetski neodoljiva filmska priča koja odlazi u najneočekivanije smjerove.

I Am Love (Io sono l’amore)

Ako ste se odavno zaljubili u filmove Luce Guadagnina onda večeras pogledajte još jednu njegovu uspješnicu I Am Love. Povremeno melodramatična, ali u svakom slučaju raskošna i dojmljiva, ova talijanska priča prezentira nam Tildu Swinton u glavnoj ulozi. Radnja prati dinamiku unutar obitelji Recchi u kojoj će mladi Edoardo Recchi Jr. i njegov otac Tancredi uskoro preuzeti luksuzni obiteljski biznis. Za to vrijeme, supruga i majka Emma (Swinton) upoznaje karizmatičnog chefa Antonija (Edoardo Gabbriellini) s kojim ulazi u aferu. Obitelj je već okrznuta planovima oko nastavka biznis carstva, a Emmina ljubavna afera mogao bi joj zadati konačan udarac.

Spanish Apartment (L’auberge Espagnole)

Godinu dana nakon fantastične uloge u filmu Amelie, Audrey Tatou glumila je u još jednom popularnom filmskom naslovu. Priča prati Parižanina Xaviera koji, nakon primamljive ponude poslodavca, odluči nastaviti obrazovanje na fakultetu u Barceloni. Spletom okolnosti počinje živjeti u stanu u kojem žive i drugi strani studenti. Tijekom lude godine u Španjolskoj Xavieru se mijenja pogled na ljubav, prijateljstvo i svrhu života, a sve to kroz lude i šarmantne mladenačke avanture i kulise sunčane Barcelone.

Foto: Profimedia.hr, MUBI, IMDb

Učitati još
Zatvori