Road trip filmovi za vašu sljedeću avanturu

Road trip filmovi za vašu
sljedeću avanturu

Crossroads

Osjećaj slobode na otvorenoj cesti. Miris avanture i nepoznato prostranstvo koje izaziva sva osjetila. Adrenalin koji bruji žilama. Širom otvorene oči što upijaju sve nijanse boja koje se preljevaju na horizontu. Koraci laki kao pero i smijeh na sav glas. Sve je kao vrtlog najljepših emocija koji preuzima cijelo biće iznova i iznova. I ne pušta. Sve to opisuje putovanje u krajeve koji su nam nepoznati, ali nas osvajaju svakim detaljem. I uistinu, teško da se bilo koje iskustvo može usporediti s iskustvom putovanja. Izgubiti se u nepoznatom koje polako postaje prijateljsko okruženje stvara tako lijepe uspomene. Kreira priče za cijeli život i to je jedna od najljepših spoznaja.

Doživljaj putovanja na koje smo se zaputili otvoreni i radoznali preporučujemo svima. No, u nedostatku vremena za prepuštanje pustolovinama tu je umjetnost koja nam pomaže maštati i pritom se zabaviti. Večeri koje provedemo gledajući filmske maratone upravo onih filmova kojima je tema putovanje, tako su lijepe. Road trip filmovi uvijek su odlična opcija za hedonizam. Neki od njih postali su klasici koje bismo mogle gledati iznova i iznova. Uživati u šarmantnim krajevima, karizmatičnim likovima i pričama koje nadahnjuju.

Kodachrome

Jedan zanimljivi film novijeg datuma u glumačkoj postavi ima Eda Harrisa, Jasona Sudeikisa i Elizabeth Olsen što je već dovoljna motivacija za gledanje. Radnja prati oca fotografa i sina, vlasnika producentske kompanije, kako kreću na put da pronašli posljednji foto studio koji razvija Kodachrome filmove prije nego što se zatvori. Na putu ih prati i medicinska sestra dodijeljena ocu što pak kreira novi aspekt odnosa.

Elizabethtown

Savršena doza obiteljske drame i komedije postignuta je u ovom djelu redatelja i scenarista Camerona Crowea. Glavni glumci koji su na topao i inspirativan način oslikali karakter likova su Orlando Bloom i Kirsten Dunst. Priča o porazu, neuspjehu i ponovnom traženju smisla postiže povezanost s gledateljima koji se lako poistovjećuju s pričom koja je tako iskrena i ljudska. Naime, riječ je o mladom dizajneru cipela koji svojom greškom ošteti tvrtku za stotine milijuna dolara. To rezultira otkazom, a kako nevolja nikada ne dolazi sama, u to ga ostavi i djevojka. U toj teškoj situaciji postaje suicidalan, no umirući otac mu zadaje obvezu koja mu pomogne da pronađe smisao. Glazbe, bezbroj detalja i tako čovječni likovi ovaj film čine tako privlačnom najrazličitijem profilu gledatelja.

ELIZABETHTOWN

Thelma & Louise

Sjajne Geena Davis i Susan Serendon utjelovile su hrabre i nekonvencionalne žene Thelmu i Louise u istoimenom filmu koji je postao kultno feminističko djelo svjetske kinematografije. A koliko je i struka bila očarana ovim djelom svjedoči i Oscar koji im je dodijeljen za najoriginalniji scenarij. Iako je film nominiran i u cijeloj paleti oscarovskih kategorija; za najbolju fotografiju, režiju, montažu i glavnu žensku ulogu, ipak im je dodijeljen samo jedan kipić.

Priča je ovo o prijateljicama čija je povezanost izvan i iznad svih pravila. O buntu proisteklom iz nepravednog patrijarhalnog sustava. Obje nezadovoljne svojim partnerima i životom koje pored njih vode, odlučuju se na zajednički put na kojemu upadaju u nevolje. Redatelj Ridley Scott vrlo vješto se poigrava emocijama, pravilima i društvenim ulogama koje svakog promatrača potiču na promišljanje.

Thelma & Louise

Little Miss Sunshine

Duhovita, zabavna i kaotična priča koju su na filmsko platno 2005. pretočili redatelji Jonathan Dayton i Valerie Faris po scenariju Michaela Arndta. Film na ležeran način secira obiteljske odnose koji do izražaja dolaze tijekom putovanja u žutom kombiju kojim voze malenu Olive koju tumači Abigail Breslin na izbor za Malu miss Amerike. Još od 2006. do danas ne prestaje nasmijavati svojom iskrenošću. Ovaj film jednako voli i publika i kritika, a idealan je za obiteljska druženja.

Little-Miss-Sunshine-1

We’re The Millers

Ovaj film je upravo onakav kakvim zamišljamo simpatična i luckasta ostvarenja koja svojim šaromom začini Jennifer Aniston. Riječ je o duhovitom filmu iz 2013. koji je osvojio i MTV filmsku nagradu za filmski poljubac. Dok je mlada Emma Roberts nagrađena za najbolju tinejdžersku glumicu. U filmu Jason Sudeikis, gubi veću količinu marihuane koju mora vratiti dileru za kojeg radi. U njegovom poduhvatu koji podrazumijeva put od SAD-a do Meksika pomažu mu susjeda striptizeta koju tumači Jennifer Aniston, tinejdžerica koja je pobjegla od kuće Emma Roberts i susjed kojeg tumači Will Porter, u ulozi dilerove obitelji. Na put kreću u kamperu i tu se događa cijela nevjerojatno zabavna pustolovina. No, stvari baš i ne idu po planu, a cijeli zaplet kulminira kada Jason preuzme drogu od krivog dilera.

The Fundamentals Of Caring

Riječ je komediji iz 2016. baziranoj na romanu The Revised Fundamentals of Caregiving autora Jonathana Evisona. Naime, Ben kojeg glumi Paul Rudd je umirovljeni pisac. u potrebi za novim poslom počinje s osposobljavanjem za njegovatelja. Dobiva posao kod Else koju glumi Jennifer Echle čiji sin Trevor, kojeg tumači Craig Roberts, boluje od mišićne distrofije. Ben i Trevor se sprijatelje i krenu zajedno na proputovanje. Na putovanju sretnu trudnicu čiji se auto pokvari i koja postaje dio njihove ekipe. Uz različite zavrzlame, spoznaje o životu, razdraganosti i razočarenja, na kraju se sretno vraćaju kući bogatiji za čvrsto prijateljstvo.

Boys On The Side

Boys on the Side je super zabavna američka komedija iz 1995. koju su obilježile tri sjajne glumice, Whoopi Goldberg, Drew Barrymore i Mary-Louise Parker. Trojac u filmu predstavlja nezaposlenu lezbijsku pjevačicu, trudnu djevojku i agenticu za nekretnine zaraženu HIV-om. No, put nije ni malo idiličan. Susreću zlostavljača, zaljubljuju se i odljubljuju, upadaju u nevolje, bježe, ali se i ludo zabavljaju. Sve to rezultira neraskidivom vezom i prijateljstvom između tri neobične, ali snažne žene.

On The Road

Ovaj film je avanturistička drama koja je obilježila 2012. godinu. Predstavljen je te iste godine na festivalu u Cannesu. Režirao ga je Walter Sallers prema romanu Jacka Kerouaca. Ovaj film pruža osjećaj avanture i pustolovine prožete prijateljstvom, ljubavlju i željom za uspjehom. Jazz noćni klubovi, otvorena cesta i šarm Amerike 40-ih godina prošlog stoljeća uvode nas u posebno uzbudljiv svijet nepresušne energije i mladenačke zanesenosti.

ONtheROAD

 

Sideways

Sideways je osvojio brojne filmske nagrade koje svjedoče o njegovoj kvaliteti i višeslojnosti. Ovaj film je osvojio Oscara za najbolji scenarij, a bio je nominiran i za najbolju sporednu mušku osobu, žensku ulogu, režiju, scenarističku adaptaciju i režiju. Uz to, bio je nominiran i za sedam Zlatnih globusa od kojih je osvojio dva: za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla, te za najbolji scenarij i 92 nagrade s različitih filmskih festivala. Kroz ovaj film upoznat ćete kalifornijske vinske ceste u društvu srednjovječnog pisca Milesa. Njegova gorčina koja je svoju oporost dobila brojnim neuspjesima donosi poseban šarm ovom filmu. Dramatičnost, duhovitost i ogoljenost ljudskih ambicija te posvećenost malim stvarima donose posebnu emotivnu priču koja je tako primamljiva jednako zbog glume, sjajnog scenarija i režije.

Crossroads

Još jedan od filmova koji u jedan topao i emotivan paketić stavlja potragu za samim sobom, prijateljstvo i putovanje. Idealan je za večernje opuštanje uz lijepu poruku koju šalju tri najbolje prijateljice i dečko. Film koji je popularnu pop pjevačicu Britney Spears široj publici predstavio i iz glumačke perspektive. Od 2002. do danas uvijek je rado gledan film posebnog šarma.

Crossroads

Seeking A Friend For The End Of The World

Priča o kataklizmi koja nije zastrašujuća već romantična i zabavna. Posebn kvalitetu filmu daju glavni glumci Steve Carell i Keira Knightley. Ona želi prije kraja svijeta vidjeti svoje roditelje, a njegova je želja upoznati ljubav svog života. Uz to što se iz dana u dan događaju potpuno neobične stvari; od ludih i neobuzdanih zabava, usluga pomaganja u samoubojstvu i slično. Uz sav bizarni karakter, ova priča na kraju dobiva jednu posebnu emociju koja plijeni i ostavlja lijep dojam na gledatelje.

Into The Wild

Isitinita priča o smislu života. Mladić kojemu u materijalnom smislu ništa ne nedostaje. On ipak odluči svoju ušteđevinu koja nije mala pokloni u dobrotvorne svrhe. On odlazi upoznati samoga sebe, izvan asustava, izvan civilizacije. Ovog odvažnog mladića utjelovio je Emile Hirsch i prenio vrlo snažnu poruku. Glazba Eddija Weddera, ogromno prostranstvo, neizvjesnost i odmor od hollywoodskog sjaja kroz ogoljenu ljudsku prirodu miješa osjećaje zabrinutosti i straha, a druge strane odvažnosti i mirnoće.

intothewild

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori