“Renzo Piano: arhitekt svjetlosti” pobjednički je film DA2 Film Festivala

“Renzo Piano: arhitekt svjetlosti”
pobjednički je film DA2 Film Festivala

Tina Hajon

DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, petodnevno filmsko putovanje svjetovima umjetnosti, arhitekture i dizajna, završio je u subotu projekcijama dokumentarnih filmova o Renzu Pianu i Marcelu Duchampu. Poznat je i prvi pobjednik – festivalska publika najboljim ostvarenjem proglasila je dokumentarac Renzo Piano: arhitekt svjetlosti u režiji slavnog španjolskog redatelja Carlosa Saure, koji na primjeru recentnog Pianovog projekta, Centra Botín u španjolskom lučkom gradu Santanderu, otkriva njegove fascinantne ideje i filozofiju prostora, arhitekture te odnosa svjetlosti i sjene koji je obilježio njegovo bogato stvaralaštvo.


Tina Hajon, Silvia Jonjić

Tijekom pet dana u zagrebačkom Dokukinu KIC, na nizu projekcija za koje se redovito tražila karta više, prikazano je devet filmova o umjetnosti, dizajnu i arhitekturi, od čega njih osam u konkurenciji. Posebno su zanimljivi bili razgovori s festivalskim gostima, profesionalcima i poznavateljima tema: kustosicom i direktoricom Milano Design Film Festivala Silvijom Robertazzi, influencericom Alis Marić (Čitaj knjigu), PR stručnjakinjom i organizatoricom zagrebačke izložbe Petera Lindbergha Anom Petričić Gojanović (PRiredba), urednikom mode hrvatskog izdanja magazina Elle Sašom Jokom, direktorom fotografije Stankom Hercegom, glumicom Juditom Franković Brdar, kolekcionarom umjetnina Tomislavom Kličkom (Lauba), novinarom i redateljem Robertom Tomićem Zuberom, arhitektima Alanom Kostrenčićem (Studio Kostrenčić i Krebel), Markom Dabrovićem i Sašom Begovićem (3LHD – studio za arhitekturu i urbanizam) te slikaricom i umjetnicom Gaellom Gottwald.


Tina Hajon, Silvia Robertazzi, Anja Filipec, Sara Brenner

Tomislav Kličko, Robert Tomić Zuber

Robert Tomić Zuber, Silvia Jonjić

Vlatka Kolarović, Saša Joka

U razmjeni ideja i druženjima nakon projekcija festival je na jednom mjestu okupio niz osoba iz zagrebačkog javnog života: fotografkinju Stanku Pavić, glumicu Helenu Buljan, arhitekticu Ninu Miju Čikeš, dizajnericu Silviju Jonjić, umjetnice Paulinu Jazvić i Ninu Atević Murtić, vizažisticu Dajanu Pajkić, modnog dizajnera Tomislava Bahorića, filmskog producenta Nebojšu Tarabu, urednicu Trećeg programa HRT-a Vlatku Kolarović, galerista Ivu Jeriča i mnoge druge. Sjajan odaziv publike, do zadnjeg mjesta puna kino dvorana i atmosfera koja je vladala tijekom svih pet dana te živi razgovori i diskusije koje su pratile projekcije dokazuju da je zagrebačka publika itekako znatiželjna i željna kvalitetnih pozadinskih priča o umjetnosti i kreativnim procesima te da je DA2 kao tematski filmski festival vrijedan dodatak na karti kulturnog života Zagreba. Iznimno smo sretni i što publika baš niti jednom naslovu iz programa nije dala ocjenu manju od vrlo dobar, 4. To nam služi kao poticaj da nastavimo i da idući festival predstavimo u još većem i raskošnijem izdanju, izjavila je Tina Hajon, direktorica i selektorica DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala.


Tina Hajon, Alis Marić

Slavka Pavić

Tina Hajon, Tomislav Kličko

DA2 Film Festival prvi je festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti. Dio je platforme Secret Arts Cinema , programa tematskih filmskih projekcija u organizaciji udruge Pari Pikule, posvećenog filmovima i popratnim događanjima koji slave kreativnost, odnosno tematiziraju rad arhitekata, dizajnera, umjetnika i zanatlija.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=B2cZ7174SkA&amp=&t=46s
Učitati još
Zatvori