Filmovi pod zvijezdama: Evo koji nas domaći naslovi ove godine čekaju u Puli
Filmovi pod zvijezdama: Evo koji nas domaći naslovi ove godine čekaju u Puli

Filmovi pod zvijezdama: Evo koji nas domaći
naslovi ove godine čekaju u Puli

Pulski filmski festival lani je proslavio svoj 70. jubilej, a u 71. izdanju nastavlja graditi pozitivnu atmosferu kroz odnos s publikom, razvijati i jačati Pulu kao mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice i najvažnijih partnera hrvatskog filma te označiti kao važnu točku za početak nacionalne distribucije hrvatskog i nezavisnog filma.

Novost ovogodišnjeg izdanja Pulskog filmskog festivala je da započinje u četvrtak (11. srpnja) i traje dan kraće, do 18. srpnja.

Pulski filmski festival
Mario Kozina (izbornik programa), Tanja Miličić (ravnateljica JU Pula Film Festival), Krešimir Partl (državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH) i Danijel Pek (umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala)

O ovogodišnjem festivalu

Umjetnički ravnatelj Danijel Pek istaknuo je da će otvaranje pred službeni početak vikenda privući više publike i gostiju te da je broj filmova i gostiju povećan u odnosu na lanjski što će rezultirati dinamičnijim rasporedom i uključivanjem većeg broja gostiju u festivalske programe.

Među novostima je i da međunarodni program postaje natjecateljski, a usmjeren je na poticanje distribucije europskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu. Uvodimo razvojnu radionicu i pitching za televizijske serije, a okupljanje najvećeg dijela hrvatske audiovizualne industrije planirano je u drugom dijelu festivala, a pritom mislimo na autore, producente, studente, distributere, kinoprikazivače, predstavnike festivala i nacionalnih televizija, istaknuo je Danijel Pek.

Pula
Pula film festival

Hrvatski filmovi na Pulskom festivalu

Među hrvatskim filmovima Svjetsku premijeru na festivalu imat će:

  • Božji gnjev, r. Kristijan Milić (Eurofilm)
  • Frka, r. Svebor Mihael Jelić (Oksimoron)
  • Šlager, r. Nevio Marasović (Šlager film d.o.o.)
Naslovi koji su već prikazani u hrvatskoj distribuciji ili su bili/bit će ranije na festivalima:
  • Bosanski lonac, r. Pavo Marinković (Telefilm)
  • Naša djeca, r. Silvestar Kolbas (Factum)
  • Proslava, r. Bruno Anković (Eclectica)
  • Slatka Simona, r. Igor Mirković (Inter Film d.o.o.)
  • Sveta obitelj, r. Vlatka Vorkapić (Inter Film d.o.o.)
  • Žena s gumenim rukavicama, r. Mario Šulina (Slavonija nova)
Pulski filmski festival

Slavonija, mladi i filmovi koji spapaju atorski i komercijalni senzibilitet

Govoreći o Glavnom programu, Danijel Pek napomenuo je kako se ove godine Slavonija istaknula kao tema u trima filmovima.

To su “Frka” Svebora Mihaela Jelića, “Žena s gumenim rukavicama” Marija Šuline i “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić. Svaki od njih se bavi različitim temama vezanima uz Slavoniju: poviješću, klasnim odnosima, patrijarhatom, ali i načinom na koji danas žive mladi. Od dokumentarne produkcije koja je tradicionalno snažna i raznolika, ovdje su se posebno istaknula “Naša djeca”, (auto)biografski film Silvestra Kolbasa koji duboko, iskreno i neposredno analizira dinamiku svoje obitelji, istaknuo je.

Također, izrazio je zadovoljstvo što će u Glavnom programu biti i film Proslava Bruna Ankovića koji je u uvršten u Glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima gdje konkurira za Kristalni globus.

Pulski filmski festival

Izbornik programa Mario Kozina, pak, ističe da je velik broj filmova za mlade: Frka Svebora Mihaela Jelića, film snimljen o mladima, od mladih i za mlade. Među manjinskim koprodukcijama to su Sunce mamino Koste Đorđevića, KIX i Ekskurzija Une Gunjak. Zastupljeni su i žanrovski filmovi: u Hrvatskom programu to je Božji gnjev Kristijana Milića, triler, mystery i priča o osveti za vrijeme Domovinskog rata.

Također znatan dio prijava u program manjinskih hrvatskih koprodukcija dolazi s pedigreom prestižnih međunarodnih festivala, a uz to iznenađuju raznolikošću autorskih i žanrovskih pristupa te ponekad vrlo hrabrim i provokativnim izborom tema.

Foto: Pexels, Unsplash, Pulski filmski festival

Učitati još
Zatvori