Pogledali smo novu, još iskreniju i potpuno urnebesnu sezonu serije Sex Education

Pogledali smo novu, još iskreniju i potpuno urnebesnu sezonu serije Sex Education

@sexeducation

Duhovito, simpatično i relateable – tim je tonom Netflixova serija Sex Education osvojila publiku prvom sezonom koja je izašla prošle godine i oduševila glumačkom postavom i pričom. Tinejdžerska priča čiji se najveći dio radnje odvija upravo na školskim hodnicima udaljava se od klasične teen serije svojim osvježavajućim pristupom tipičnim, neugodnim situacijama iz srednješkolskih dana. Okosnica svega je, očekivano – seks, ali ključ je ono što zbog te teme izronjava u međuljudskim odnosima mladih ljudi.

Druga sezona serije vratila se 17. siječnja u još jačem izdanju. Urnebesno je zamijenilo duhovito, a cringy relateable i tako su Otis (Asa Butterfield), Jean (Gillian Anderson), Eric (Ncuti Gatwa) i Maeve (Emma Mackey) lansirali seriju u jednu od najpopularnijih trenutno na Netflixu.

@sexeducation

U drugoj sezoni simultano pratimo nekoliko priča koje se ponekad prepliću, a ponekad djeluju sasvim odvojeno. Otis se vraća, još uvijek kao djevac, ali sada razapet između opsesije da je ‘vrijeme’ za seks s djevojkom Olom i činjenice da još uvijek osjeća nešto za buntovnu Maeve. Uz školsku svakodnevnicu koju mijenja njezina uključenost u kvizaški tim, Maeve ove sezone vodi, uz ljubavnu, još jednu priču. U život joj se vraća majka, bivša ovisnica koja se pokušava iskupiti za sve što je učinila.

@sexeducation

Sex Education ima težinu i u tome što na izvrstan način iz pozadine često gura u prvi plan roditelje glavnih likova. Jean, Otisova majka, jedna je od najvažnijih karika ove sezone, a pratimo ju na nekoliko ‘fronti.’ Počinje raditi na kurikulumu za seksualno obrazovanje u školi i nuditi konzultacije pa samim time ugrožava biznis koji Maeve i Otis još uvijek pokušavaju voditi. Kao da nama to ne bi bilo dovoljno za propasti u zemlju od srama da smo na Otisovom mjestu, Jean se našla u još jednom problemu. I privatni ljubavni plan joj se na ekstremno neugodan način prepliće s Otisovim.

Priča je dobila pojačanje u obliku nekoliko novih likova. Erin, Maevina majka, nije jedina koja joj je ušla u život. U njihovo naselje prikolica useljava se Isaac (George Robinson), tinejdžer s invaliditetom koji je možda jedini koji Maeve može ‘poklopiti’ svojim sarkazmom.

Tu je i novi učenik iz Francuske, Rahim (Sami Outalbali), kojeg Eric u svom stilu imenuje „najzgodnijim dečkom kojeg sam ikad vidio.“ Uz njih se pojavljuje i Viv (Chinenye Ezeudu), članica kvizaškog tima koja „nema vremena“ za društveni život i na zanimljiv način se infiltrira u Jacksonovu svakodnevnicu. Jedno od najvećih iznenađenja ove sezone je Aimee (Lou Wood). Iako je bila nezaobilazan lik prve sezone, njezina uloga daleko je teža i značajnija ovaj put.

@sexeducation

Sex Education u drugoj je sezoni otvorila nekoliko važnih pitanja. Iako do samog kraja ostaje neodoljivo simpatična, u prvom planu servira nam pitanja poput seksualnog napastvovanja, društvene marginalizacije i ispitivanja vlastitog seksualnog identiteta. Tu i tamo se možda čini previše dramatična i gotovo kao da je zapala u domenu teen sapunice. No, svaki se put vrati točno u smjer u kojem smo priželjkivali da ide. U svemu tome Sex Education ostaje vizualno dopadljiva, još uvijek kombinirajući vibe osamdesetih i sadašnji trenutak. Svaka je epizoda ponovno popraćena pametno odabranom glazbom koja se idealno uklapa u događaj koji upravo pratimo.

Sex Education ostaje dobitna kombinacija. Kombinacija svima bliskog humora i emotivne problematike koja se veže uz odrastanje ostaje nenadmašiva u izvedbi impresivne glumačke postave i još jednom izglancanog scenarija.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori