Filmovi i knjige koje obožavaju cool hollywoodska lica

Filmovi i knjige koje obožavaju
cool hollywoodska lica

Vjerujemo da su TBR liste za 2022. već odavno spremne, a do veljače su se već istaknule prve bestseller knjige godine. Inspiraciju za popis knjiga crpimo sa svih strana; od ljestvica najvećih svjetskih magazina preko preporuka book blogera i omiljenih nam književnih autora, a naravno ponekad nas privuče i jednostavno intrigantna naslovnica izložena u izlogu knjižare. Svakog vam mjeseca donosimo razgovor o knjizi o kojoj se trenutno žamori u našem Journal Book Clubu, ali ako vam ponestane ideja gdje potražiti preporuku, imamo još jedan izvor koji bi vas mogao zainteresirati. Sličan scenarij proživljavamo i kad je u pitanju svijet filma posebice jer nam streaming servisi nude pregršt filmskih naslova gotovo svakog tjedna zbog čega postaje teško navigirati tim morem sadržaja.

Što čitaju i gledaju nama omiljene hollywoodske zvijezde?

Posljednjih nekoliko godina u Hollywoodu i na svjetskoj glazbenoj sceni stasaju nova imena, a ona već svima dobro poznato nižu uloge, filmove i projekte zbog kojih su nam neprestano na radaru. Pojedini su se glumci, glumice i glazbenici profilirali u impresivne umjetničke pojave koje ne izazivaju interes samo celebrity momentom, već pravom karizmom i interesima koje su u više navrata otkrili u raznim intervjuima.

Upravo nas zato interesiraju na drugoj razini, ne samo zbog glazbe ili filmove koje stvaraju. Zavirili smo u preporuke, kućne biblioteke i videoteke nekih od naših omiljenih popularnih lica današnjice, a njihove najdraže knjige i filmove otkrijte u nastavku.

Harry Styles

dodjela-Grammyja-2021-Harry-Styles

Kao jedan od najpopularnijih glazbenika današnjice, ali i generalno jedna od najzanimljivijih pojava na glazbenoj sceni otkad je krenuo u solo karijeru, Harry Styles intrigira svojim modnim izričajem, ali i kulturnim ukusom. U više je navrata fotografiran s različitim knjigama, a poznato je da su mu najdraže knjige upravo one kultnog američkog autora Charlesa Bukowskog, a preferira i književnost Harukija Murakamija. Knjiga koja nam je posebno zapela je upravo ona glazbenog novinara Roberta Sheffielda, Stylesovog dugogodišnjeg prijatelja, Love is a Mixtape. Knjiga je koncipirana kao album i sastoji se od autorovih životnih priča ispričanih kroz njegove najdraže kazete odnosno pjesme.

Kad su u pitanju filmovi, glazbenik nije otkrio pregršt naslova kao što je slučaj s knjigama, ali potvrdio je da je veliki obožavatelj romantičnih komedija,a upravo mu je ona kultna – The Notebook, među najdražima.

Emma Watson

Emmu Watson komotno bismo mogli prozvati najvećim bookwarmom u Hollywoodu. Britanska glumica u bezbroj je navrata otkrila svoje književne favorite, a ima i vlastiti mjesečni book club Our Shared Book Shelf. Njezina preporuke možete pronaći ovdje, a mi ćemo na svoju listu staviti knjigu Consider the Lobster američkog suvremenog pisca Davida Fostera Wallacea. U pitanju je kolekcija eseja u kojoj Wallace odgovara na brojna pitanja kroz koja komentira društvene prilike – tu je esej o kontroverznom radijskom voditelju, Franzu Kafki, recenzije knjiga, transkripti poznatih govora i slično.

Glumica nije otkrila svoj najdraži film, ali navodno je pri vrhu liste jedna od najslavnijih romantičnih dramedija svih vremena – Notting Hill s Hughom Grantom i Julijom Roberts u glavnim ulogama.

Daisy Edgar-Jones

Na glumačkoj je sceni puno kraće od gotovo svih lica s ovog popisa, ali Daisy Edgar-Jones oduševila je svjetsku publiku izvedbom u seriji Normal People, a ovih se dana vrte recenzije njezinog novog filma Fresh. Uskoro će početi snimati film po još jednom svjetskom bestselleru, knjizi Delije Owens Where the Crawdads Sing koji se nalazi na listi najiščekivanijih adaptacija.

Edgar-Jones očekivano je velika ljubiteljica knjiga Sally Rooney, ali izrazila je fascinaciju ljubavnom pričom koju u svojoj autobiografiji odnosno autofikciji donosi Patti Smith, kultna glazbenica koja je književnu kritiku i publiku osvojila knjigom Just Kids, a zapravo se osvrće na čitavu karijeru, od samih početaka, a posebice na jedinstveni odnos koji će joj zauvijek obilježiti život – onaj sa slikarom i fotografom Robertom Mapplethorpeom. 

Iz svijeta filma kao najdraže je naslove istaknule Blue Valentine s Ryanom Goslingom i Michelle Williams, klasik Romeo + Juliet i indie film Sightseers.

Robert Pattinson

Novi James Bond - Robert Pattinson

U ožujku u kina stiže novi Batman u kojem glumi Robert Pattinson, a to mu je vjerojatno najkomercijalnija uloga u karijeri (nakon Twilight sage). Mladi glumac tijekom godina se transformirao u jedno od najmoćnijih glumačkih imena, ali njegovi filmovi uporno ostaju u sjeni – primjerice film Good Time i The Light House. Poznato je da u slobodno vrijeme ‘guta’ filmova i knjige, a u više je navrata podijelio svoje favorite s publikom.

Na listi njegovih favorita nalazi se klasik američke i gotičke literature, knjiga Carsona McCullersa The Ballad of the Sad Cafe. Uključuje njegovih šest kratkih priča i novelu, a sve počinje u izoliranom malog gradiću na juhu Amerike. Knjiga je adaptirana u uspješnu predstavu i film u kojoj glavne uloge igraju Vanessa Redgrave i Keith Carradine.

Kao prvi film na listi najdražih našao se klasik One Flew Over the Cuckoo Nest Miloša Formana koji ujedno donosi jednu od najslavnijih izvedbi Jacka Nicholsona.

Andrew Garfield

Andrew Garfield veliki je obožavatelj knjiga, ali dosad nismo naišli na njegov popis najdražih. Viđen je više puta na izlasku iz knjižara, ali posebno preferira odlaske u javne knjižnice iz kojih izlazi s filozofskim ili političkim publicističkim djelima.

Međutim, u razgovoru za Rolling Stones otkrio je svojih pet najdražih mjuzikla među kojima je posebno izdvojio Bugsy Malone, pomalo neočekivani izbor filma. U pitanju je gangsterska mjuzikl komedija u kojoj dječji glumci igraju odrasle uloge, a uz njih glume i izvrsna Jodie Foster, Scott Baio i John Cassisi. Sve se vrti oko uspona Bugsy Malonea, ali gangsterski film smješten u New Yorku ne vodi se glavnim odrednicama tog žanra. Film je osvojio tri BAFTA-e, a bio je nominiran i za Zlatni globus.

Timothee Chalamet

Novi biografski filmovi - Timothee Chalamet

Timothee Chalamet u nekoliko se godina uspio nametnuti među glumce kojima se predviđa fantastična karijera, a već sad iza sebe ima niz hvaljenih filmova kao što su Little Women, Call Me By Your Name i Dune. Buzzfeed je nedavno donio dugačku listu njegovih književnih preporuka, a vrh liste čine ruski klasici kao što su Braća Karamazovi i Zločin i kazna. Nama je, pak, za oko zapela druga knjiga, ona autorice Zore Neale Hurston. Their Eyes Were Watching God prati Janie Crawford, koja želi biti samostalna i neovisna, ali kao crna žena u 30-im godinama prošlog stoljeća – to nije jednostavna misija i želja.

Kao jedan od najdražih filmova na francuskom, njegovom drugom jeziku, Chalamet je izdvojio La Grande Vadrouille odnosno Don’t Look Now…We’re Being Shot At, francusko-britansku komediju iz 60-ih godina koja, pak, prati civile 1942. koji pomažu vojnicima u okupiranom dijelu Francuske.

Dua Lipa

Britanska glazbenica velika je obožavateljica čitanja i nerijetko na Instagramu dijeli svoje preporuke ili što se trenutno nalazi na njezinoj polici. Prije nekoliko je mjeseci izazvala niz reakcija knjigoljubaca nakon što je počela čitati knjigu Little Life autorice Hanye Yanagihare, priču o odrastanju koja je 2015. snažno odjeknula prostorom književne kritike i sudbinama svojih protagonista dirnula na tisuće čitatelja. Na Lipinom se popisu našla i knjiga The Vanishing Half autorice Brit Bennet koja, pak, progovara o dvije identične blizanke, sestre Vignes, koje odrastaju zajedno u maloj južnjačkoj zajednici i bježe sa samo 16 godina, a životi im se dalje potpuno razdvajaju.

Kao film koji ju uvijek nasmije, Dua Lipa je jednom prilikom izdvojila Zoolander, film s Benom Stillerom, Owenom Wilsonom i Willom Ferrellom u nekim od uloga. Američka komedija prati Dereka Zoolandera (Stiller), nekoć uspješnog manekena kojeg sad nadmašuju neke nove nade, poput atraktivnog Hansela (Wilson). Kad mu se pruži nova prilika, Zoolander ju odmah prihvaća, ali ne sluti da bi se mogao uplesti vrlo opasne igrice.

Lady Gaga

Gagu ne treba puno predstavljati – u pitanju je ipak jedna od pop ikoni novije generacije čiji će glazbeni izričaj utjecati na niz mlađih i up and coming umjetnika. Svestrana glumica i pjevačica otkrila je da gotovo svaki dan čita knjigu Letters to a Young Poet koja je zapravo zbirka pisama između mladog studenta vojne akademije i austrijskog pjesnika i umjetnika Rainera Maria Rilkea.

U deset pisama koja je pisao tijekom svoje najuzbudljivije umjetničke faze Rike nam daje uvid u ideje iza svog pjesništva, teme i motive koji će se pojavljivati u njegovim kasnijim djelima. Ovo djelo europske literature savršeno je za ljubitelje poezije.

Greta Gerwig

Greta Gerwig prvo se afirmirala kao glumica indie filmova da bi nekoliko godina kasnije rasturila filmsku scenu filmovima Lady Bird i Little Women. Njezin specifičan ukus za motive u filmovima i estetiku zaintrigirali su nas, a knjige i filmove koje voli nisu razočarali. Na popisu njezinih najdražih objavljenih knjiga našla se upravo jedna legendarne Joan Didion, The White Album. U pitanju je Didionin osvrt na život u Americi tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, a u njoj svojstvenom stilu protkan je njezinim osobnošću i britkim komentarima na zbilju tih godina.

Među najdražim filmovima, za Farout Magazine, Gerwig je izdvojila Singing in the Rain, klasični hollywoodski mjuzikl, a u njemu glume ikone poput Genea Kellyja, Debbie Reynolds i Donalda O’Connora.

Foto: Instagram, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori