Nova predstava na radaru koja donosi genijalan plesno-glumački tandem

Nova predstava na radaru koja donosi
genijalan plesno-glumački tandem

Nova predstava redatelja Saše Božića – WALK ON THE WILD SIDE – plesni je duet za plesačicu i glumca, a funkcionira kao nastavak istraživanja započetog s projektom Kabinet čud(ovišt)a. Posebnost je ove izvedbe u susretu različitih tjelesnih principa: plesačkog i glumačkog koji na različit način pristupaju istraživanju intime, voajerizma i ekshibicionizma. Predstava nastaje u produkciji organizacije de facto, a izvode je Viktoria Bubalo i Boris Barukčić. Premijerno će biti izvedena 14. i 15. siječnja u Zagrebačkom plesnom centru. 

WALK ON THE WILDE SIDE spada u istraživanje queer teorije u polju suvremenoplesne izvedbe. Pojam fantazmatskog u projektu se doživljava u odnosu na pojam očaranosti kao otvorenosti za neobično, zadivljujuće i uznemirujuće u svakodnevnom životu. 

Dva bezimena tijela zarobljena su u energetskim pulsiranjima koji samo nalikuju nekoj vrsti  seksualne razmjene. Neimenovani par provodi jednu noć zajedno u razmjeni intimnih tjelesnih impulsa i tekućina, ne obazirući se, već uživajući u voajerskom pogledu publike. Esencijalni ekološki motivi  materije  upotrijebljeni su kao motivi perpetuiranja različitih vrsta energije koje susret dva ljudska tijela može proizvesti u polju tjelesne razmjene, stvarajući jedinstveni plesni jezik koji unatoč različitim konotacijama, ostaje u polje apstraktnog plesnog materijala.

Viktoria Bubalo i Boris Barukčić kao izvrstan tandem u fokusu

Predstavu pokreće upravo mladi plesno-glumački tandem zbog kojeg nam je novi kazališni komad zapeo za oko. U pitanju su Viktoria Bubalo i Boris Barukčić koji svojim glumačkim odnosno plesnim angažmanima plijene pažnju hrvatske publike. Kao profesionalnu plesačicu, Viktoriju smo imali prilike gledati u produkcijama poput Izvedba koja se dira Zrinke Šimičić Mihanović i Marine Bauer, Bliski susreti plesne vrste na festivalu Improspekcije, Nađena koreografija na festivalu Antisezona, Skupa Petre Hrašćanec, Kabinet čud(ovišt)a Saše Božića, Nevidljivi (ples) Irme Omerzo, DOWL Sonje Pregrad te u dramskom projektu Grižula u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec. Razlog više zašto je želimo vidjeti u novoj predstavi Saše Božića je i nagrada za najperspektivniju plesnu umjetnicu 2020. godine. Baš kao Viktoria, Boris je perspektivan umjetnik na našoj sceni koji niže interesantne kreativne projekte. Glumio je u nizu kazališnih komada i popularnih predstava kao što su &TD-ova Ćelava pjevačica i Mladež bez Boga u režiji Boruta Šeparovića, ali odigrao je i uloge u nekoliko filmova. Školuje se u Amsterdamu, a završio je i brojne glumačke treninge i radionice. Prvi pogled na trailer predstave pokazuje da će njihova dinamika i energija uvući baš svakog gledatelja!

Predstava istovremeno istražuje nemogućnost reprezentacije pornografskog, no taj  odnos proširuje na odnos između izvođača i publike, između stereotipnog i prikazanog, između identiteta i materijalnog, između  improviziranog i očekivanog. WALK ON THE WILD SIDE priziva divljinu izvan uobičajenih moralnih standarda društvene zajednice: unutar postpandemijskog diskursa sama ideja tjelesnog kontakta postaje subverzivnom, posebno ako razmišljamo u terminima tjelesnih izlučevina: znoja, sline, krvi koji ponovo postaju liminalni, vraćajući materijalnost tijela i energetskih pulsacija želje u diskurs plesa. 

Projekt nastaje u produkciji organizacije de facto, izvođači su Viktoria Bubalo i Boris Barukčić, scenu i kostime potpisuje Ana Mikulić, glazbu Nikola Krgovič, svjetlo Marino Frankola, fotografiju Nina Đurđević, video Josip Visković, dizajn plakata i knjižice Mislav Lešić, dok je producentica Tena Bošnjaković

Foto: Nina Đurđević

Učitati još
Zatvori