ZKM ima novu super predstavu

ZKM ima novu super predstavu

ZKM-web-galerija_Ljudski-Glas-5

Ako ste fanovi TV serije I Love Dick u kojemu je odličnu ulogu ostvario Kevin Bacon, a istoimena knjiga svojevremeno je zaludila cijelu književnu publiku i jedna je od, do sada već ukorijenjenih u popularnu kulturu, kultnih bestsellera, svidjet će vam se i nova predstava u ZKM-u. I Love Dick svakako je među prvih pet must read knjiga Journal redakcije, a naša kolumnistica Ana Cvitaš posvetila joj je i jednu od svojih kolumna.

Ljudski glas je nova odlična predstava u ZKM-u

Nova predstava Zagrebačkog kazališta mladih Ljudski glas višeglasna je scenska cjelina koncipirana od tri tekstualna predloška; poetskog monologa La Voix humaine Jeana Cocteaua s kraja dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, fragmenata epistolarno-ispovjednog romana I love Dick autorice Chris Kraus objavljenog 1997., te odabranih dijelova intimističko-teorijsko-filozofskog teksta Testo junkie Paula B. Preciada objavljenog na španjolskom 2008.

ZKM-web-galerija_Ljudski-Glas-6

ZKM-web-galerija_Ljudski-Glas-7

U ovom autorskom konceptu, tematska nit koja povezuje sva tri teksta, ženski je glas u pregovorima s nijemim muškim subjektom, odnosno, njegovom društvenom konstrukcijom. Kod Cocteaua to je glas upućen preko telefonske slušalice izgubljenom objektu žudnje s kojim je nemoguće rastati se, monolog koji ispresijecan tišinama i pauzama pokušava na životu održati posljednje minute već izgubljenje ljubavi. U epistolarnom, postmodernističkom romanu Chris Kraus glas žudnje pretočen je u pisma upućena idealiziranom muškom arhetipu kauboja-intelektualca s namjerom da ga se zavede i isprovocira njegov macho identitet.

ZKM-web-galerija_Ljudski-Glas-15

Preciado u svom teorijsko-filozofskom traktatu posvećenom raskrinkavanju kapitalističkih odnosa moći i procesa proizvodnje odlazi najdalje u preispitivanju konstrukcija spolnih i rodnih konvencija; apliciranjem testosterona na kožu pristupa vlastitom tijelu kao prostoru suvereniteta, slobode i eksperimenta, odnosno kao masi otpora društveno nametnutoj kontroli identiteta, seksualnosti i spolne predodređenosti.

ZKM-web-galerija_Ljudski-Glas-9

Sva tri predloška intimno, strastveno i nadasve kritički preispituju odnose moći i žudnje kroz društvene prakse i politike feminizma, mačizma, patrijarhata, kapitalizma, tehnologije, pornografije, farmakologije i roda.

 

ZKM-web-galerija_Ljudski-Glas-17

Projekt Ljudski glas ponovo okuplja autorski tim koji je već ranije u ZKM-u surađivao na predstavi Pismo Heineru M.; redatelja Bojana Djordjeva, pisca i dramaturga Gorana Ferčeca i vizualnog umjetnika Sinišu Ilića. U ovom projektu priključuju im se kostimografkinja Maja Mirković, te asistent dramaturgije Espi Tomičić. Autorskom timu s iskustvom rada na nezavisnoj i institucionalnoj sceni, veliko je kreativno zadovoljstvo surađivati s članicama ansambla ZKM-a, Hrvojkom Begović, Natašom Dorčić, Barbarom Prpić, Uršom Raukar i Lucijom Šerbedžijom.

ZKM-web-galerija_Ljudski-Glas-12

Kada predstava igra i sve informacije o ulaznicama možete saznati na zekaem.hr, a dvije sretnice i/ili sretnika u prilici su osvojiti po 2 ulaznice za izvedbu 16. ožujka! Pošaljite svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila LJUDSKI GLAS do 14. ožujka u 16 sati.

Update: dobitnice su Marija Perica i Ana Kežić!

 

ZKM-web-galerija_Ljudski-Glas-16

 

Foto: Marko Ercegović

Učitati još
Zatvori