Nova predstava na radaru: ‘Da sam ptica’ u režiji Arije Rizvić

Nova predstava na radaru: ‘Da sam
ptica’ u režiji Arije Rizvić

Kazališna predstava s Dariom Lorenci Flatz i Tarikom Filipovićem u režiji mlade redateljice Arije Rizvić, koja je prošli mjesec debitirala režijom na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, autorski je projekt koji progovara o izbjeglištvu, a inspiriran je stvarnim pričama glumaca i redateljice. 

U središtu ove dokumentarno – fiktivne priče je mladi bračni par koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz okupiranog Sarajeva. Sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iz ratnih ruševina moraju osmisliti i iznova izgraditi život te pronaći sreću.

Njihova sudbina je tek jedna od mnogih sličnih s naših prostora, u kojem su izbjeglištvo ili (već godinama aktualna) ekonomski motivirana emigracija na ovaj ili onaj način obilježili gotovo svaku obitelj. Upravo stoga je ovo predstava širokog dosega, koja može doprijeti do vrlo široke i raznolike publike koja će u likovima i sudbini Mirne i Amira lako prepoznati sebe i osobe iz svoje okoline.

Predstava govori o dvije ljubavi: ljubavi jednog para koja se pod utjecajem okolnosti i vremena mijenja i osipa te ljubavi čovjeka prema njegovom zavičaju, odnosno mjestu iz kojeg je potekao, u kojem zna svaki “ćošak i haustor”. 

Što neko mjesto čini našim, a što od njega, nas i naših života u tuđini s vremenom nestaje, a što novo niče i raste?

Tekstualni predložak predstave napisala je dramaturginja Nikolina Bogdanović – on se temelji na osobnim iskustvima bosanskih izbjeglica prikupljenih kroz intervjue, a proširen je i obogaćen osobnim iskustvima autorskog tima čije su vlastite životne priče tijesno povezane s temom i motivima predstave.

Ozbiljnoj temi ova predstava pristupa s prikladnom težinom, ali i tipično bosanskim humorom koji i u teškim životnim situacijama prepoznaje priliku za smijeh.  Da sam ptica je predstava koja će gledatelje nasmijati i rasplakati te ih odvesti na intimno putovanje Bosnom i jednom osobnom ljubavnom pričom dvoje ljudi.

Premijera je zakazana za subotu, 11. prosinca 2021.  u Sceni Vidra, a ulaznice za izvedbe u siječnju (16. siječnja – nedjelja i 23. siječnja – nedjelja) su u prodaji na www.scenavidra.hr i blagajni (slobodna prodaja 70,00 kuna, grupe (10 i više) 60,00 kuna, studenti, umirovljenici 60,00 kuna).

Foto: PR

Učitati još
Zatvori