Već prva epizoda nove sezone serije ‘Money Heist’ ostavila nas je bez daha – evo i zašto

Već prva epizoda nove sezone serije ‘Money Heist’ ostavila nas je bez daha – evo i zašto

Money Heist odnosno La Casa de Papel, Netflixova serija španjolske produkcije, izmamila je hype kakav se ne može usporediti s onim drugih serija. Popularnost ove glumačke ekipe transformirala se u fenomen pop kulture, a motiv Profesora i njegove bande pljačkaša počeo se provlačiti i kroz neka stvarna društvena događanja. U znak rezistencije, mnogi su prosvjednici proteklih godina nosili Dalijeve maske i crvene odore – baš kao glavni likovi serije. Prošle je godine, u vrijeme najvećeg lockdowna, La Casa de Papel izbacila četvrtu sezonu i čak i oni koji nisu bili ‘prikačeni’ od 2016., potpuno su se navukli na nenadmašive strateške igrice pljačkaša, policije i vojske.

Jučer je, godinu dana nakon dramatičnog raspleta događaja u četvrtoj sezoni, izašla prva polovica pete i finalne sezone serije.

Pogledali smo prvu epizodu i bez sumnje možemo reći da – nismo spremni za ono što nam nosi samo finale.

Prva epizoda nove sezone neke serije svojevrsna je uvertira u novi splet okolnosti. Najčešće je sporijeg tempa, dok se kao gledatelji ne vratimo ponovno u svijet koji su nam producenti prethodno izgradili.

La Casa de Papel za to ne mari – na samom su nam početku donijeli uzbuđenje koje je odmaknulo prema vrhuncu, akciju, spletke, nove likove i loše vijesti. Kao i potrebu da cijeli dan provedemo uz ekran.

Alex Pina ponovno nas impresionira načinom na koji kroji radnju, mijenja je iz minute u minutu i donosi twistove koje ne možemo dokučiti. La Casa de Papel nastavlja graditi napetost do vrhunca, ali ne postepeno, već ovoga puta eksplozivno, jureći prema kraju ove priče epskih razmjera.

Pokušali smo dojmove i radnju prve epizode približiti maksimalno bez velikih spoilera, događaji o kojima pišemo prikazani su i u traileru te promo materijalima objavljenima prije premijere serije.

Senzacionalan uvod u posljednje poglavlje i neki novi misteriozni likovi

Sezona počinje točno tamo gdje smo ostavili posljednju: u mračnom i jezivom utočištu iz kojeg Profesor nadgleda situaciju. Ovoga puta s pištoljem uperenim u njega i inspektoricom Alicijom Sierrom koja ne preza ni pred kim i sasvim je jasno da je Profesor naišao na nekog tko mu može parirati. Ako ne strategijom, onda nasiljem. Prvi put ikada u seriji Profesora gledamo vrlo, vrlo blizu svoje granice, a sami kraj epizode pokazuje da ih i on ima.

Sada je u okovima – doslovno, jer Sierra je odlučna u tome da otkrije sve detalje pljačke i okrene je sebi u korist. Istovremeno, u prvoj se epizodi ne događa toliko stvari unutar same banke, koliko izvan nje. S povratkom Raquel, situacija postaje još kompleksnija jer stvari više ne idu po planu, uz nju pored sebe svi su u još većoj opasnosti, a zlato mora izaći iz banke što prije.

Najveću intrigu prve epizode rasplamsavaju upravo prizori iz prošlosti u kojima upoznajemo Rafaela, Berlinovog sina koji želi s njim popraviti odnos. Međutim, sasvim je jasno da nekadašnji brutalni vođa tima ima drugu zamisao za Rafaelove životne planove, a jedino je pitanje hoće li mu se mladi inženjer prikloniti. U tom flashbacku iz prošlosti otkrivamo više i o Tatiani, Berlinovoj supruzi koju smo upoznali u četvrtoj sezoni i za koju se pretpostavlja da će igrati ključnu ulogu i u ovoj, budući da je jedina uz Profesora, Berlina i Palerma znala za pljačku. Međutim, odnosi Tatiane, Berlina i Rafaela nisu onakvi kakvim smo ih zamišljali, štoviše, iznenadit će vas detalj koji će zasigurno dodatno razbuktati teorije obožavatelja.

Mali dio radnje seli nas na početke Tokyjine pljačkaške karijere. Otkrivamo više o partneru koji ju je u taj svijet uveo, a budući da bi Miguel Angel Silvestre (koji ga utjelovljuje) trebao biti u velikom dijelu nove sezone, očekujemo da će se njihove priče preplesti na neočekivane načine.

Policijski šator prezentira nove izazove za pljačkaše. Iako su u potpunom raskolu, Tamayo, Angel i Antonanza imaju pojačanje – i to u personi generala Sagaste. Prva epizoda o njemu nije otkrila previše, ali jasno je da je u pitanju jedini čovjek koji će s vojskom ići do samog kraja.

Početak pete sezone označava kraj svega na što smo dosad naviknuli u radnji. “Nema plana B”, govori im Profesor. Našli su se pred zidom i to onim na koji im sada pristižu tenkovi i kamioni kojima zapovijeda Sagasta. Jasno nam je da u nastavak sezone koračamo akcijom, pucnjavom, bijegom i eksplozijama, daleko od Profesorove nekadašanje mirnoće i taktike.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, Netflix, Instagram

Učitati još
Zatvori