Nova sezona ‘Emily in Paris’: Još jedna runda predvidljive radnje, loše glume i ultimativnog eskapizma

Nova sezona ‘Emily in Paris’: Još jedna runda predvidljive radnje, loše glume i ultimativnog eskapizma

U posljednjih nekoliko godina streaming platforme preplavile su uspješnice i serije o kojima je u jednom trenutku cijeli internet pričao. Bili su tu vrhunski Ozark, Mare of Easttown, strani naslovi kao što su Dark ili Money Heist, ali malo se koja količina hypea može mjeriti s onom koju je izvala serija Emily in Paris. Pozitivan ili negativan, serija o Amerikanki prepunoj ambicija koja stiže u Pariz uspjela je izvući komentar na gotovo svakom većem entertainment mediju, štoviše, individualne reakcije zatrpale su društvene, a radnja je publiku podijelila na one koji su u seriji vidjeli savršen getaway od pandemije i one koji nisu mogli vidjeti dalje od pregršt stereotipa.

Jučer je napokon pristigla i druga sezona Emily in Paris u kojoj se Lily Collins vratila kao protagonistica Emily Cooper, Lucas Bravo kao njezina glavna ljubavna simpatija Gabriel, Camille Razar kao njegova bivša djevojka Camille, Ashley Park kao otkačena Mindy Chen, Philippine Leroy-Beaulieu u ulozi Emilyine nadređene Sylvie i mnoga druga ključna lica. Postavi su se priključili i novi glumci, neki u većim, a neki u manjim ulogama.

Unatoč svemu što ju je prošle godine dočekalo uslijed premijere, Emily in Paris nije se puno promijenila – ona je još uvijek antijunakinja u punom smislu riječi, radnja i dalje slabašna, ali uopće ne sumnjamo da će ju mnogi izbingeati u jednom danu. Upravo je nemjerljiva doza eskapizma tajna ove serije jer nas uranja u život bez COVID-a, parišku iluziju i ljubavne smicalice koje su toliko površne da im je gotovo nemoguće odoljeti.

Lily Collins kao prvoklasna antijunakinja

Emily in Paris odmah kreće tamo gdje nas je ostavila u prvoj sezoni. Radnja počinje plamtjeti odmah nakon Emilyine i Gabrielove afere koju naša antijunakinja pokušava jednostavno potisnuti i glavna joj misija postaje ponovno spojiti svoju prijateljicu Camille i njezinog nevjernog partnera. Vrlo je malo vremena na ekranu potrošeno na način na koji se emotivno nosi sa spletom okolnosti koji nikog ne bi ostavio ravnodušnim, štoviše, tvorci serije odlučili su potpuno baciti u vjetar bilo koju priliku da objasne Emilyne motive ili nešto dublje u ovoj prvoklasnoj antijunakinji.

U Savoiru također sve teže prisvaja poslovne prilike i u nekoliko navrata se nepažnjom dovodi u nezgodno situacije iz kojih se, prvi put, neće izvući tek jednom objavom na Instagramu. Druga sezona nešto više prostora daje intrigantnoj Sylvie, Emilyinoj šefici koja je u prvoj sezoni srozana na potpuni stereotip, kao i većina francuskih likova u seriji. Uspjeli smo doznati više o njezinoj prošlosti i karakteru koji doseže više od stereotipa pa se tako u prvih nekoliko epizoda nametnula kao trenutno najinteresantniji lik druge sezone. Što se stereotipa tiče, goruće teme prošle sezone u brojnim recenzijama, u novom su poglavlju nešto blaži, ali francuski način života, pa i američka kultura, još uvijek su poprilično pojednostavljeni.

Kako bi pobjegla od problematične afere s Gabrielom i Camille, Savoira i drugih problema, Emily sve više vremena posvećuje Alfieju, Londončaninu koji daje seriji malo svježine, rijetke trenutke kemije na ekranu, ali uzaludno s obzirom na to da su gledatelji od samog početka svjesni kojoj ljubavnoj strani Emily u konačnici naginje.

Upravo je Emilyina i Gabrielova potpuna nezainteresiranost za posljedice njihove afere jedan od najcringy aspekata serije, na stranu slabog dijaloga i prozirne glume.

Produkcija zbog koje smo ‘here to stay’

Unatoč dijalogu na koji ćete nerijetko htjeti zažmiriti, Emily in Paris baš nitko ne može negirati sanjivu dozu eskapizma koju donosi. Romantične snimke Pariza, popraćene upbeat glazbom, raskošne boje, over the top modna izdanja koja su toliko nerealna da su neodoljiva, prizori Saint Tropeza i luksuzni svijet u koji nas Emilyina svakodnevica uranja za neke će biti dovoljni da zamaskiraju manjak karaktera i radnje u ovom Netflixovom hitu. U svijetu u kojem nema koronavirusa, ali ima partyja na jahti i polijevanja šampanjcem, vrlo je lako uživati i izgubiti pojam o vremenu. I u tome Emily in Paris, ako u ničem drugom, doista briljira.

Foto. Profimedia.hr, Instagram, IMDb

Učitati još
Zatvori