Jeste li već pogledali dokumentarac koji nam mijenja pogled na sve što radimo?

Jeste li već pogledali dokumentarac koji nam
mijenja pogled na sve što radimo?

Utjecaj društvenih medija već je zaista ‘prepeglana’ tema o kojoj smo debate vodili nebrojeno puta; kako mi sami u krugu prijatelja, tako i politički moćnici u američkom Kongresu nakon skandala koji je potresao Facebook 2016. godine.

I baš kad smo počeli saživljavati s idejom da je naš identitet odavno postao stvar interneta, na Netflixu je izašao dokumentarac ‘The Social Dilemma.’

Do koje smo mjere marionete društvenih mreža?

‘The Social Dilemma’ odjeknuo je u medijima, prvi je na trendingu na Netflixu već danima, a osvrti na dokumentarac ne prestaju cirkulirati. Režiser Jeff Orlowski radi drastičan korak dalje od svih sličnih dokumentaraca i dovodi nam stručnjake koji su radili u samom vrhu Facebooka, Googlea, Instagrama, Twittera, Pinteresta i drugih mreža. Prijašnji zaposlenici, koji su odustali na vrhuncu karijere zbog etičkih razloga, govore o tome kako su sami sudjelovali u kreiranju distopijskog čudovišta koje nas, kako tvrde, kontrolira 100 posto vremena.

Svojim svjedočanstvima demantiraju one koji misle da nas ne promatraju pojedinačno jer ‘The Social Dilemma’ prikazuje na kojoj je mikrorazini naš feed prilagođen upravo nama. Uz bivše zaposlenike, u dokumentarcu sudjeluju i drugi stručnjaci koji nam prezentiraju kako divovske korporacije pogađaju ljudsku psihu kako bismo bili što ovisniji. Svaka obavijest, svaki ton, svaki lajk pokreće cijelu reakciju u nama zbog koje se stvara ovisnost. Cijela se priča svodi na to da kompanije više ne prodaju oglašivačima samo prostor za oglašavanje; prodaju korisnike (a to smo svi mi) i našu promjenu ponašanja u smjeru koji oglašivači žele.

Uz paralelnu fiktivnu priču o obitelji koja osjeća posljedice društvenih mreža, dokumentarac želi raskrinkati konstantnu borbu algoritma i naše svakodnevice. Kako se mijenjamo mi i naše navike, tako algoritam (koji je produkt ljudi) uvijek pokušava biti korak ispred nas.

Mogu li društvene mreže biti izvor svog crnila u svijetu?

‘The Social Dilemma’ uzima si prostora i za insinuacije poput onih da su Facebook i WhatsApp ‘mogući’ akteri za strahovite slučajeve masakra i linčovanja. Međutim, u sjenu stavlja realnost koja je dozvolila takve tragedije, što katastrofalnim zakonskim okvirima, što nizom opipljivih čimbenika koje su društvo srozali na tu razinu. Stavimo li na stranu debatu o utjecaju društvenih mreža, mnogi kritičari pitali su se čemu tako senzacionalističko predstavljanje stvari koje smo zapravo već znali ili smo odavno trebali. Ono što nedostaje dokumentarcu je i kako izaći iz distopije u koju su nas društvene mreže uvukle.

‘The Social Dilemma’ mora se naći na vašoj must-watch listi, ali ni film ne bi trebali izuzeti iz onog što nam želi poručiti: da i na njega treba gledati kritički.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori