Nemojte propustiti seriju ‘Dash and Lily’ – uspjela je u svemu u čemu je ‘Emily in Paris’ promašila

Nemojte propustiti seriju ‘Dash and Lily’ – uspjela je u svemu u čemu je ‘Emily in Paris’ promašila

Dash-and-Lily

Eskapizam nam je možda više nego ikad potreban ove godine. Jedini je to logičan razlog zašto je takva fama popratila skandaloznu ‘Emily in Paris’ prije nekoliko tjedana. Žedni smo kratkih, vizualno dojmljivih, toplih i jednostavnih priča, a serija Darrena Stara činila se upravo takvom. Sve dok nismo odgledali prvu epizodu i zaključili da je čak i za eskapistički Netflixov chick-lit jednostavno previše površna.

Nekoliko tjedana kasnije, u doba kad polako buja božićni sadržaj, izašla je serija ‘Dash and Lily’ koja se čini kao sve što je ‘Emily in Paris’ sasvim promašila. Divna priča, estetski dojam i britko osmišljeni likovi lansirale su seriju ‘Dash and Lily’ u, usudili bismo se reći, naše favorite ove godine.

New York i najslađa teen priča u fokusu

Serija u osam epizoda bazira se na young adult knjizi ‘Dash and Lily’s Book of Dares’ autora Davida Levithana i Rachel Cohn, a producirao ju je sad već planetarno popularan Shawn Levy (Stranger Things).

https://www.youtube.com/watch?v=AmW5GO6btMM

Romantična božićna komedija u punom smislu prati odnos dvoje tinejdžera koji se međusobno ni ne poznaju, a počinju skroz otkačenu ljubavnu priču. Austin Abrams (koji je prvu značajniju ulogu ostvario u genijalnoj seriji ‘Euphoria’) glumi Dasha, ciničnog, inteligentnog tinejdžera opsjednutog čitanjem i kritiziranjem svega što ima veze s Božićem. Vrijeme provodi u knjižari Strand u kojoj zna baš svaku policu, a na jednoj od njih otkrije crvenu bilježnicu koju je tamo ostavila Lily (Midori Francis). Optimistična, vječno pozitivna i apsolutno najveća obožavateljica svega božićnog, Lily mu je sušta suprotnost. U crvenoj je bilježnici zadala izazov koji Dash mora ispuniti kako bi nastavio igrati i dopisivati se s njom. Njihovi se izazovi počinju redati, bilježnicu si ostavljaju diljem New Yorka i polako se zaljubljuju bez da su se ikad vidjeli, bez da si uopće znaju imena.

To je samo okosnica priče iz koje se granaju tople obiteljske priče, prijateljstva, sve one božićne životne ‘lekcije’ i puno, puno divnih prizora New Yorka u najljepše vrijeme godine.

‘Dash and Lily’ – Jednostavna, a genijalna

Zašto je ‘Dash and Lily’, iako možda u suštini ima isti princip, toliko bolja serija od ‘Emily in Paris’ ? Prvenstveno, u likove smo se zaljubili nevjerojatnom lakoćom. Šarmantni Dash i njegova ljubav prema knjigama, simpatičan cinizam kojim zapapri svoje komentare idealno se uklapa sa sladunjavom i dragom Lily. Njihova dinamika, iako su tek u drugoj polovici serije zajedno pred kamerom, ima onaj addictive učinak na gledatelje. Međusobno se počinju ogolijevati; Dash tjera Lily da zagazi u one ne tako hippie i optimistične dijelove svog života, a ona njega da nauči prihvatiti male, sretne trenutke. Iako priču možda drivea njihov odnos, zapravo su samostalno apsolutno dovoljno intrigantni i duhoviti.

Na stranu Dash i Lily, serija je ( iako joj to nije cilj niti fokus) izuzetno društveno angažirana i to na onaj potpuno suptilan način koji samo pridonosi priči. Lily je dijete miješane rase, a dane uoči Božića provodi s discipliniranim djedom azijsko-američkog porijekla kojeg obožava. Pravo je osvježenje vidjeti upravo likove i glumce azijskog porijekla u središtu radnje bez doticaja s onim najčešćim stereotipima. Radnju upotpunjuje i Lillyn brat Langston (Tory Iwata) kroz kojeg je serija u prvi plan gurnula i LGBTQ zajednicu, bez stigme ili naglašavanja.

‘Dash and Lily’ priča je koja zbog svoje teme cijelo vrijeme pleše na rubu sladunjavosti i vrlo je lako mogla poskliznuti u krivom smjeru. No, ovakvu usklađenost razrade likove, duhovitog dijaloga i dirljivih prizora pa i božićnog vizuala koji nikad iz ugođaja ne prelazi u kič, već dugo nismo vidjeli.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori