Pogledajte online Kafkin “Preobražaj” u izvedbi baletnog ansambla Royal Opera House u Londonu

Pogledajte online Kafkin “Preobražaj” u izvedbi baletnog ansambla Royal Opera House u Londonu

Kao dio online projekcija Royal Opera Housea od prošlog petka na njihovom YouTube kanalu možete pogledati baletnu izvedbu novele Franza Kafke iz 1915. „Preobražaj“, koju je koreografirao Arthur Pita.

Online izvedbe petkom

Iako je ova globalna kriza pogodila apsolutno sve sektore našeg društva, umjetnost je tu poprilično nastradala. Do daljnjeg nećemo moći uživati u kazališnim, plesnim i opernim predstavama uživo, ali zato neka od najvećih djela možemo gledati online. Od ovog petka možemo gledati sjajan balet napravljen prema predlošku Kafkinog Preobražaja, a iduće su na rasporedu:

  • Gloriana, The Royal Opera, 2013 – 24 travanj 2020, u 19 sati
  • The Winter’s Tale, The Royal Ballet, 2014 – 1 svibanj 2020, 19 sati

Franz Kafka – “Preobražaj” (The Metamorphosis)

Portugalski koreograf ovog je puta ostvario suradnju sa sjajnim plesačem Edwardom Watsonom koji je utjelovio Kafkinog glavnog lika Gregora Samsu. Podsjetimo radnja “Preobražaja” odvija se oko trgovačkog putnika, nezadovoljnog poslom i životom koji se jedno jutro probudi preobražen u kukca. Kafka u ovom djelu prikazuje otuđenost Gregora. On je čovjek, ali sasvim je drugačiji, različit i nitko ga ne voli. Cijela obitelj ga mrzi i hoće ga se riješiti tako da bi ih što manje osramotio. Plesač se u ovom baletu sjajno fizički transformira tako da ćete predstavu od početka do kraja odgledati u jednom dahu. Predstava inače nije bila izvođena od 2013. tako da je ovo iznimna i rijetka prilika za gledanje.

https://www.youtube.com/watch?v=6H6KzBu4K68&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0yAaxefzTxzUaRILMeKELBS72KnNhWJT-EyVL9juv6A4cwAX1Z_42Vl-4

Foto:YouTube

Učitati još
Zatvori