Ovog vikenda idemo na cool filmski festival na čarobnoj lokaciji Velikog Tabora

Ovog vikenda idemo na cool filmski festival na
čarobnoj lokaciji Velikog Tabora

Tabor Film Festival cover

Dvor Veliki Tabor još jednom na nekoliko dana postaje meka za posjetitelje koji u okruženju netaknute prirode žele uživati u izboru najbolje recentne svjetske i domaće filmske produkcije, kvalitetnom glazbenom programu i brojnim popratnim događanjima koje su za njih pripremili organizatori iz produkcijske kuće SABMARINE, koja je od ove godine preuzela vođenje festivala. 

Filmski programi: premijere, nova lica i favoriti svjetskih festivala

U glavnim i popratnim filmskim programima koji se prikazuju u kinima Tabor Varosh i Rustika u četiri festivalska dana bit će prikazano stotinjak kratkometražnih filmova, s čak 22 premijerna naslova koji se po prvi puta prikazuju publici u Hrvatskoj. Međunarodna konkurencija donosi dvadeset i šest filmova iz preko dvadeset zemalja, prikazuje se u pet programa, a među odabranim filmovima u utrci za Grand Prix naći će se i filmovi nagrađeni na  najvećim svjetskim festivalima, u kojima će moći uživati i taborska publika. 

Dobar uvid u filmske interese i kretanja, nove radove etabliranih redatelja ali i nova lica nudi selekcija filmova domaće konkurencije, u kojoj se natječu autori Sara Grgurić, Matija Matijević, Dalija Dozet, Bela Bračko-Milešević, Marko Dješka, Igor Bezinović i Ivana Pipal, Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić, Kata Gugić, Elvis Lenić, Marko Tadić, Ana Buljan, Sunčana Brkulj, Marko Meštrović, Paula Skelin, Lucija Brkić, Mateja Zidarić, Vlasta Delimar i Jasmina Beširević

Popratni filmski programi donose retrospektive portugalske redateljice Cristèle Alves Meire i Natka Stipaničeva, prošlogodišnjih pobjednika u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji. Voditeljsku štafetu svima omiljene Noći žive publike u ove godine preuzeo je glumac Josip Ledina, a program Zagorski specijal kojim se istražuju veze Hrvatskog zagorja i filma donosi dokumentarni film o osebujnom samoukom zagorskom umjetniku Izidoru Popijaču Žigi

Poseban fokus festival ove godine usmjerava na studentski film te donosi program ADU Shorts u kojem će se prikazati izbor filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U filmovima će za vikend ponovo moći uživati i najmlađi posjetitelji, za koje su organizatori pripremili matineje s izborom najboljih filmova festivala KIKI.
Rasporede projekcija provjerite ovdje.

Mlade snage hrvatske filmografije i filmske edukacije

Poseban fokus festival ove godine usmjerava na studentski film te donosi program ADU Shorts u kojem će se prikazati izbor filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U filmovima će za vikend ponovo moći uživati i najmlađi posjetitelji, za koje su organizatori pripremili matineje s izborom najboljih filmova festivala KIKI.

Rasporede projekcija provjerite ovdje.

Za sve koje zanima i edukativni dio festivalskih programa pripremljen je  masterclass pod nazivom Sjećanja na Jugoslaviju u regionalnom filmu u kojem će svoje znanje s polaznicima podijeliti Jelena Maksimović, jedna od najcjenjenijih regionalnih montažerki čije je umijeće montiranja prepoznato na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Poseban filmski program pod nazivom Veliko predstavljanje drugačijih sutrašnjica odabrao je i dugogodišnji gost i prijatelj festivala, filmaš Olaf Möller

Izložba – virtualno ludilo u sobi za mučenje

Uvod u festivalske dane predstavlja intrigantno otvorenje interaktivne izložbe “Posve sami, zajedno” poznate talijanske umjetnice s bečkom adresom Martine Menegon, koje će se u srijedu, 7. srpnja od 19 do 20 sati u potpunosti preseliti u kibernetički prostor. Umjetnica u svojim radovima propituje mogućnosti produžene stvarnosti, a u doba kada nam je virtualna stvarnost postala svakodnevicom, njezini eksperimenti još su zanimljiviji. Posjetitelji će ulaskom u virtualni prostor putem poveznice moći odabrati svog avatara, te tijekom otvorenja, sudjelovati u razgovoru s umjetnicom. U festivalskim danima izložba će znakovito biti postavljena u prostoriju dvorca poznatu pod nazivom Soba za mučenje.

Glazba od sumraka do zore: Sunset & Sunrise Stage

Glazbeni line up ove je godine u znaku plesne i elektronske glazbe te iskusnih domaćih glazbenika i DJ-a koji će se pobrinuti da taborska publika dobije dovoljne doze ritma i kvalitetnog zvuka za najbolji provod prije i nakon filmskih projekcija. Jedna od najljepših hrvatskih outdoor pozornica, Sunset Stage, upotpunjena je i novim, Sunrise Stageom, te se zajedno pretvaraju u plesne podije od sumraka do zore i ugošćuju poznate domaće umjetnike dobrog zvuka kao što su Aklea Neon, Plazmatic, Jan Kinčl, Eleven, Stefanic & hrwo E, Muzika za dobar đir, DJ Jogurt i DJ Anikulapo. Glazbeni programi počinju svake večeri od 19 sati, a detaljan raspored nastupa provjerite ovdje. 

Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom ponovo je organiziran besplatan kamp, gastronomsku ponudu osigurava Prostor brewing, a također treba istaći da je i ove godine u suradnji s lokalnim prijevoznicima organiziran javni prijevoz koji će u festivalske dane prometovati sve do podnožja dvorca. Ulaznice je u pretprodaji moguće kupiti online, ali i na brojnim fizičkim mjestima.  Festival će se održavati uz propisane epidemiološke mjere, a o svemu navedenome više detalja pronađite na službenim stranicama festivala. 

Još jedno ljeto u Zagorju počinje s četiri festivalska dana ispunjena doista bogatim kulturnim programom u čijoj će kvaliteti i raznolikosti uživati svi koji se zapute u Desinić. Kada tome dodamo da se sve odvija na lokaciji koja svojom arhitekturalnom i prirodnom ljepotom oduzima dah, nezaboravno festivalsko iskustvo doista je zagarantirano. 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori