Počeo je Cannes i ovo je 10 filmova koje jedva čekamo gledati

Počeo je Cannes i ovo je 10 filmova
koje jedva čekamo gledati

Everybody Knows

Everybody Knows

Iako imamo osjećaj da se zbog nedavno proglašenih dobitnika nagrade Oscar tek prestalo pričati o prošlogodišnjem Cannes festivalu, došlo je vrijeme za novo izdanje jednog od najcjenjenijih filmskih festivala u svijetu.

71. festival u Cannesu otvoren je jučer, 8. svibnja i trajat će do do 19. svibnja 2018. godine. Već smo zamijetili savršeni power stil dama koje ove godine sjede u žiriju prestižnog festivala. Australska glumica Cate Blanchett je u Cannes stigla u funkciji predsjednice žirija, a kao članice žirija pridružile su joj se francuska glumica Léa Seydoux i američka glumica Kristen Stewart.

A odlični filmovi tek slijede. Budući da se uz pobjednike nekoliko ostvarenja dodatno istakne svake godine i naposljetku bude nominirano za sve važne filmske nagrade, zanima nas hoće li to biti jedan od filmova u nastavku. U svakom slučaju, donosimo pregled filmova koje bi jako rado gledali i za koje jedva čekamo da stignu u redovnu distribuciju.

Everybody Knows

Cannes je otvorio novi film iranskog režisera Asghara Farhadija, Everybody Knows, u kojem glavne uloge ima bračni par Javier Bardem i Penelope Cruz. Penelope glumi Carolinu, Španjolsku koja živi u Buenos Airesu i koja se sa svojom obitelji vraća u rodni grad u blizini Madrida kako bi nazočili vjenčanju. No sretnu prigodu ubrzo će zamračiti neočekivani događaji koji će na površinu izvući tajne i zaprijetiti rastavljanju jedne obitelji.

everybody-knows

Whitney

Tragični život glazbene dive Whitney Houston već je inspirirao jedan dokumentarac. Whitney: Can I Be Me, neautorizirana priča, u kina je došla u ožujku, a sada stiže i autorizirana verzija režisera Kevina Macdonald’sa. Jednostavnog naslova Whitney, donijet će dublji pogled u obiteljsku priču glazbenice, a režiser je dobio pristup nekim dosad neviđenim materijalima, kao i vrlo rijetkim nastupima.

whitney

BlacKkKlansman

Na Cannes se svojim novim filmom vraća Spike Lee. BlacKkKlansman priča istinitu priču o afroameričkom policijskom detektivu koji se infiltrirao u lokalni odjeljak Ku Klux Klana. I osim zanimljive radne donosi jako zanimljivu glumačku postavu – Adama Drivera, Tophera Gracea i sina Denzela Washingtona, Johna Davida Washingtona u glavnoj ulozi. Osim toga, film je producirao Jordan Peele, čiji je Get Out bio nominiran za ovogodišnju nagradu Oscar.

blakkksman

The Man Who Killed Don Quixote

Film Terryja Gilliama trebao bi se prikazati na Cannesu, štoviše imati tu čast zatvoriti ga, ali budući da je već godinama uvučen u razne sudske peripetije, još ostaje vidjeti hoće li se zaista prikazati. U njemu su Jonathan Pryce i Adam Driver suvremene verzije Don Quixotea i Sancha Panze.

don-quixote

Solo: A Star Wars Story

Jedan od najvećih blockbustera na festivalu u Cannesu ove godine, svakako je najnoviji dio Star Wars franšize. Solo: A Star Wars Story je prequel u kojem ćemo doznati sve o mladom Hanu Solou te kako je zapravo postao jedan od najboljih pilota u svemiru. Aldenu Ehrenreichu, koji još možda nije poznat širokim masama, društvo u filmu prave Donald Glover, Emilia Clarke i Thandie Newton.

solo-a-star-wars-story

The House That Jack Built

Novi film Larsa von Triera ipak dolazi na Cannes izvan konkurencije, iako je njegovo posljednje pojavljivanje na festivalu izazvalo žustre polemike zbog nepriličnih komentara na temu Adolfa Hitlera. Na neobične teme kod ovog smo režisera navikli, ali o The House That Jack Built itekako se priča. Naime, film prati razdoblje od 12 godina i serijskog ubojicu Matta Dillona koji svoje žrtve promatra kao umjetnička djela. Dillonu su se u filmu pridružili Uma Thurman, Bruno Ganz i Sofie Grabol.

house-that-jack-built

Fahrenheit 451

Distopijski romani oduvijek su posebno zanimljivo štivo za adaptaciju, a među posljednjima koji će dobiti posve novu adaptaciju našao se kultni roman Fahrenheit 451. Ray Bradbury je knjigu objavio 1953. godine zamislivši budućnost u kojoj se knjige moraju paliti jer su nezakonite, povijest se po potrebi nanovo piše, a društvo je opsjednuto medijima. Tema, danas aktualnija nego ikad, bit će centralna u HBO filmu u kojem glavne uloge imaju Michael B. Jordan (upravo smo ga gledali u Black Pantheru) i fantastični Michael Shannon.

Fahrenheit 451

Under the Silver Lake

Od režisera Davida Roberta Mitchella dolazi još jedan film psihodelične radnje. U glavnoj je ulozi Andrew Garfield koji se pretvara u detektiva kad njegov susjed nestane. U misteriju isprepletenom s urbanim mitovima, tajnim kodovima i subliminalnim porukama također glumi i Topher Grace.

silver-lake

Cold War

Amazon dolazi na Cannes s filmom o Hladnom ratu, europskom romantičnom pričom smještenom u 1950-e. Iza njega stoji poljski režiser Pawel Pawlikowski čija je Ida osvojila Oscara za najbolji strani film 2015. godine tako da su sve oči uprte u crno-bijeli Cold War.

sorry-angel

Sorry Angel

Christophe Honoré je režirao ovaj film o aferi 39-godišnjeg pisca s mlađim muškarcem. Radnja je smještena u 1993. godinu u Francuskoj, a susreće teme kao što su ljubav, prijateljstvo, umjetnost i AIDS.

cold-war

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori