Počeli su 29. Dani hrvatskog filma – evo što ćemo gledati ovih dana u Kinu Tuškanac

Počeli su 29. Dani hrvatskog filma – evo što ćemo gledati ovih dana u Kinu Tuškanac

Jučerašnjim svečanim otvaranjem i projekcijom šest filmova otvoreni su 29. Dani hrvatskog filma. Iako smo se ove godine pribojavali kako će izgledati naši odlasci u kina ipak nismo u potpunosti ostali zakinuti za tu mogućnost. Do subote ćemo u Kinu Tuškanac moći uživati u hrvatskim filmskim ostvarenjima uz naravno pridržavanje svih mjera.

U kinu Tuškanac gledat ćemo čak 78 filmova

29. Dani hrvatskog filma (DHF), tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se do 19. rujna 2020. u Kinu Tuškanac. U natjecateljski program ovogodišnjih Dana hrvatskog filma odabrano je 78 radova: 11 animiranih, 22 dokumentarna, 16 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 17 eksperimentalnih, 12 namjenskih filmova.

Večerašnji program

Danas od 19 sati gledamo film Jadrana Bobana “Ono drugo selo”. Ovo je film o selu s dva imena, dvije povijesti, dva groblja, i brojnim neizrečenim i konfliktnim memorijama koje se prenose iz generacije u generaciju. Film je to o memoriji koja se stalno transformira da bi zauvijek ostala klica nekih budućih sukoba. Selo koje je nekad bilo dom dvaju naroda, svjedočilo dvama ratovima i istom broju egzodusa, tako je postalo paradigmatično mjesto zlokobnog kruga obostranog osjećaja nepravde i generalizacije krivnje. A nije uvijek bilo tako. Možda tako i nije moralo biti.

Nakon ovog filma, od 21 sat na rasporedu je čak osam kratkih eksperimentalnih filmova.

Program od petka do subote

U petak od 16 sati na rasporedu je dokumentarni program u sklopu kojeg se prikazuje 8 filmova. Od 18 sati na rasporedu je 12 namjenskih filmova, a od 19 sati gledat ćemo kratka animirana ostvarenja. Od 21 sat gledamo film redatelja Ivana Ramljaka “O jednoj mladosti”. 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, redatelj pokušava rekonstruirati odnos s nekadašnjim najboljim prijateljem, kao i njegov život, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Film o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja 90-ih, koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata.

Nakon ovog filma nastavlja se igrani program sa šest filmova. U subotu nas već od 15 sati čekaju projekcije dokumentarnih, eksperimentalnih i igranih filmova a u 21 sat je svečana dodjela nagrada i zatvaranje festivala. Ulaz na sve projekcije je besplatan a cijeli program možete pratiti ovdje.

Foto: Samir Cerić Kovačević, PR

Učitati još
Zatvori