Danas i sutra možete pogledati zanimljivu plesnu predstavu s fantastičnim vizualnim efektima

Danas i sutra možete pogledati zanimljivu plesnu predstavu s fantastičnim vizualnim efektima

ForFour

ForFour je autorski projekt i plesna predstava u koreografiji Ognjena Vučinića i produkciji Sabrine Herak Smoković. Ovaj autorski projekt jedinstven je iz razloga što ga izvode isključivo muškarci te suvremeni ples postavljaju u jednostavan prostor oblikovan 3D projekcijama uz elektorničku glazbu. Nakon prošlogodišnje prepune i izrazito zapažene premijere, ForFour se vraća na scenu, ovaj put u Zagrebačkom Plesnom Centru, 11. i 12. siječnja 2019. u 20 sati.

Ovaj autorski projekt nastao je kao završni rad studentice Sabrine Herak Smoković na preddiplomskom studiju produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Njega izvode četiri plesača s istom mišlju u glavi, u različitim tjelesnim manifestacijama. Svaki od plesača, krećući se na svojoj stranici geometrijskog oblika, tvori prostor unutar i prostor van stranica kvadrata. Osjetljivost isključivo muške snage provocirana je krhkošću koja proizlazi iz opasnosti ispadanja iz čvrstih geometrijskih zadatosti kvadrata i zajedničkog ritma koja njegova pravilnost uvjetuje.

Ples i dizajn rasvjete

Koreograf, a ujedno i plesač u ovoj predstavi, Ognjen Vučinić, oko sebe je okupio mlade plesače i studente plesnog odsjeka Akademije dramske umjetnosti. To su Endi Schrotter, Mate Jonjić i Šimun Stankov. Sama predstava nastala je iz jedne improvizirane scene, koja je zatim dopustila plesačima istraživanje svog tijela i prostora, tvoreći materijal za predstavu, ali i osnovnu premisu iz koje se rodila ideja za projekt – ideje kvadrata. Plesači se tako kreću po stranicama geometrijskog oblika, ulazeći i izlazeći iz njega, a kad napuste stranice kvadrata, oni samostalno odlaze u svoje svjetove, te su samim time skloniji individualnom pokretu. Kvadrat je pravilan geometrijski oblik koji nas poziva na stacioniranje,  pruža udobnost, jednakost  unutar svojih stranica, utješnu, ali i frustrirajuću.

Dizajner rasvjete Ivan Lušičić svjetlima odražava prostore unutar i van kvadrata stvarajući scenografiju na praznoj sceni. Dizajner zvuka Luka Gamulin prilagodio je koreografiji glazbu Stereo Virus Kollektiva iz Osijeka i nizozemskog DJa Dextera te vlastitim glazbenim brojevim, a kostime je izradila Paola Rilović.

Za vizualni identitet zaslužna je Sara Pavleković Preis, redatelj trailerea je Lovro Mrđen, snimatelj Matej Subotić, fotografiju potpisuje Karla Jurić, a mentor završne produkcije je redovni profesor na Odsjeku produkcije dr.sc. Darko Lukić.

Predstava je nastala u koprodukciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i umjetničke organizacije MASA DANCE COMPANY.

Učitati još
Zatvori