Live prijenosom otvoreno je online izdanje Zagreb Film Festivala

Live prijenosom otvoreno je online
izdanje Zagreb Film Festivala

Direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta otvorili su putem internetskog prijenosa uživo u nedjelju navečer ovogodišnje, po mnogočemu posebno, osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Festival koji već gotovo dva desetljeća slovi kao jedna od najživljih domaćih manifestacija ove će se, epidemijom obilježene godine održati bez fizičkog druženja i bez zabava, ali će zato osam festivalskih dana ispuniti online projekcijama preko sto filmskih naslova, zanimljivim predavanjima i radionicama koje će moći pratiti publika iz cijele Hrvatske. 

Najbolji online filmski tulum u Hrvatskoj počeo je projekcijom izvankonkurentskog naslova, miljenika berlinske i pulske publike, filma Otac u režiji Srdana Golubovića, a nastavit će se u ponedjeljak od 18 sati uz projekcije biografskog filma Havel u režiji Sláveka Horáka o slavnom češkom piscu i državniku, filma Jeka, vizualno očaravajuće razglednice s Islanda u režiji Rúnara Rúnarssona i drugih.

“Proteklih 17 izdanja Zagreb Film Festivala započinjali bismo pozdravom uvaženih predstavnika gradskih i državnih institucija. Predstavnika institucija, sponzora i stranih gostiju nema. Kina večeras nema. Odnosno, ima. Mi smo tu, ali ispred nas nema vas. Nema publike. Mi sad ne znamo tko nas sve gleda na svojim ekranima. Pa vas onda bez nekog posebnog protokolarnog reda od srca sve pozdravljamo i iskreno vam zahvaljujemo što ste ponovno uz nas na početku ovog, nazvao bih ga posebnog i drugačijeg festivalskog izdanja”, izjavio je Boris T. Matić.

“Od početka pandemije, u proteklih 8-9 mjeseci pozorno smo pratili što se zbiva na festivalskoj sceni i kod nas i u svijetu te smo sve vrijeme radili na nekoliko različitih scenarija kako održati ovaj ‘punoljetni’ Zagreb Film Festival. Planirali smo, da tako kažem, ‘normalno’ izdanje festivala. Onda neku kombinaciju između prikazivanja filmova u kinima s dijelom programa online. Htjeli smo se vratiti u dvoranu Studentskog centra, iz koje je cijela festivalska priča započela 2003. godine, gdje je prema novim mjerama umjesto 1100 mjesta trebalo biti njih 300. Do zadnjeg trenutka nadali smo se da ćemo se ipak, pa makar i u ograničenom broju, gledati u mraku kinodvorana. No kako je u proteklih par tjedana broj oboljelih jako narastao, jedino odgovorno i razumno rješenje bilo je ići u potpunosti online.”

Već tradicionalno na Zagreb Film Festivalu Hrvatska udruga producenata dodjeljuje Nagradu Albert Kapović osobama koje su se istaknule u svom radu na polju audiovizualne djelatnosti. Laureatkinja nagrade, producentica Sanja Ravlić proglasila je ovogodišnjeg dobitnika, Josipa Krunića, umirovljenog nastavnika hrvatskog jezika, utemeljitelja i dugogodišnjeg voditelja Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG). 

“Iza Josipa Krunića desetljeća su neprestanog i predanog rada na promicanju medijske kulture, posebice filmske kulture među djecom i mladima još od ranih, osmoškolskih dana. Mnogi od njegovih učenika upisali su Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i druge humanističke studije: među njima ima glumaca, montažera, producenata, redatelja, snimatelja, novinara, književnika. Njegovi učenici u šali znaju reći da Gunja ima najveći broj filmskih radnika po glavi stanovnika u Hrvatskoj i da se tajna tog uspjeha krije upravo u Josipu Kruniću, nastavniku i mentoru, zaljubljeniku u film i ljude”, istaknula je Ravlić prilikom dodjele nagrade ovogodišnjem laureatu. 

“U Glavnom programu 18. ZFF-a gledat ćemo filmove iz Palestine i Afganistana, ali i iz ostalih dijelova svijeta. Prikazat će se i filmovi koji se bave sazrijevanjem svojih junakinja, filmovi koji progovaraju o problemima korumpiranog sustava i oduzimanju djece te drugi zanimljivi filmski uraci. I sve to vrlo žanrovski raznoliko. Pojedini filmovi nagrađeni su na velikim svjetskim festivalima, neki su nacionalni kandidati za Oscara, a neki se natječu za nagradu Europske filmske akademije. No svi su izuzetno vizualno dojmljivi i odlično režirani”, istaknuo je Boris T. Matić programske adute ovogodišnjeg festivalskog izdanja. 

Program Ponovno s nama obuhvaća filmove ZFF-ovih starih znanaca Xaviera Dolana, Radua Judea, Pjera Žalice, Rúnara Rúnarssona i drugih. Velikih 5 tradicionalno predstavlja kinematografije pet velikih europskih zemalja, a najmlađe gledatelje očekuju recentni dječji filmovi iz programa festivala KinoKino. Uz prikazivanje filmova, važan segment ZFF-a čini Industrija, koja u suradnji s Media deskom Hrvatske, Media deskom Srbije, Restartom, SPID-om, HUB-om 385, uredom EU parlamenta, Goethe Institutom, Francuskim institutom u Zagrebu, Digitellingom i Edu4games, ADU-om, Midpointom i DHFR-om donosi niz online radionica i predavanja. U okviru Industrije je i filmski program Festivali pod reflektorom, s rekordnim brojem filmova koji su dostupni besplatno.

Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta na kraju ceremonije zahvalili su svima koji su podržali Zagreb Film Festival: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa – potprogram MEDIA, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Europski parlament, Turistička zajednica Grada Zagreba, Addiko Bank, koja je osigurala nagrade za pobjednike, Zagrebačka pivovara, Mastercard, FED, Jutarnji list, radio Yammat FM i ostali sponzori i medijski partneri. 

Foto: Samir Cerić Kovačević

Učitati još
Zatvori