Otvara se kultno zagrebačko kino Kinoteka

Otvara se kultno zagrebačko kino Kinoteka

kinoteka cover

Kultno kino Kinoteka u Kordunskoj ulici broj 1, u Zagrebu, uskoro će ponovno otvoriti svoja vrata filmskoj publici. Nakon 12 godina pauze u filmskoj prikazivačkoj djelatnosti, Kinoteka će opet moći ugostiti filmofile, filmski educirati mlade i najmlađe omogućujući im doživljaj vrijednih filmova u njihovom autohtonom ambijentu. Generacijama koje su stasale u razdoblju u kojem Kinoteka nije bila u svojoj originalnoj funkciji, bit će moguće doživjeti ono o čemu su im govorili oni stariji, a svima onima kojima je nedostajala, konačno se vraća jedan od formativnih elemenata iz njihove mladosti.

Kinoteka je svoje neizbrisivo mjesto na zagrebačkoj kulturnoj sceni zavrijedila izvrsnim filmskim programom, a ne skrovitom lokacijom u centru Zagreba, dostupnim parkiralištem ili iznimno udobnim sjedalima. Osnovna ideja ponovnog otvaranja dvorane Kinoteka u filmsko-prikazivačkoj funkciji, zasniva se na oživljavanju baš onakve Kinoteke koje se, možda romantizirajući prošlost, no ipak, prisjećaju svi oni koji su je voljeli – Kinoteke kao doma dobrog filma. Fokus programske strategije za novootvorenu Kinoteku stoga se temelji na sustavnom prikazivanju relevantnih naslova iz povijesti filma, europskog i općenito ne-američkog podrijetla, dokumentarnih filmova i filmova izvan interesa široke komercijalne distribucije. Naravno, ne isključujući i blockbuster, holivudske naslove.

kinoteka 2

Misija takve programske sheme jest ostvariti dinamičnu ravnotežu zastupljenosti filmova iz starije i recentnije povijesti filma u kombinaciji s relevantnim suvremenim filmskim ostvarenjima. Program će sačinjavati segmenti poput autorskih retrospektiva, nacionalnih, odnosno kinematografijskih retrospektiva, tematskih ili periodnih cjelina. Također, bit će tu i programski blokovi sačinjeni od ostvarenja važnih po kriterijima zajedničkih distinktivnih elemenata poput žanra, filmskih struka (tekstopisci, redatelji, skladatelji, glumci, snimatelji, kostimografi…), metra, nagrađivanosti, zabranjivanosti ili neopravdanog zaborava.

Osim filmskih klasika, u prvim mjesecima rada, ali i u budućnosti prikazivat će se i filmovi nove produkcije – po vlastitom odabiru, ali i u organizaciji vrijednih filmskih festivala s kojima se suradnja već dogovara. Prikazivat će se i selekcija dokumentarnih filmova aktualne produkcije.

17634695_1510887308985230_3540939487180877265_n

 

Također, zaživjet će i jedinstven projekt prikazivanja TV sadržaja u kinu, sukcesivnim prikazivanjem epizoda TV serija. Tako ćemo našim posjetiteljima omogućiti besplatno „binge“ gledanje serija u kinu u suradnji s vodećom produkcijskom i distribucijskom kućom današnjice u svijetu. Prikazivat ćemo brojne serijale koji su u posljednje vrijeme, kao dugometražna izražajna forma, polako stali uz bok aktualnoj filmskoj produkciju po kriterijima budžeta, gledanosti i najbitnije – kvalitete.

Za sve novosti i program sadržaja pratite Facebook stranicucentarcesarec.hr.

Foto: Kinoteka

Učitati još
Zatvori