Gdje pogledati filmove nominirane za Oscar?

Gdje pogledati filmove nominirane za Oscar?

Nightmare Alley

Jučer su, nakon nekoliko mjeseci iščekivanja, napokon izašle službene nominacije za najprestižniju filmsku nagrada – Oscare! Brojna su se predviđanja filmskih kritičara i očekivanja publike obistinila pa su tako briljirali upravo najveći favoriti godine o kojima se pričalo prije premijere, a posebice nakon što su počeli igrati u kinu ili na streaming servisima. Nominacije nisu prošle bez iznenađenja među kojima je najveće izostanak Lady Gage s liste nominiranih za najbolju glumicu u filmu House of Gucci (oko čega su kritičari ranije bili podijeljeni), kao i Dennisa Villeneuvea za kategoriju najboljeg redatelja.

Belfast

Međutim, filmovi koji su tijekom posljednjih mjeseci izazvali najveći odjek zaista su se većinom našli na popisu za glavnu nagradu. Među njima su:

  • Belfast
  • CODA
  • Don’t Look Up
  • Drive My Car
  • Dune
  • King Richard
  • Licorice Pizza
  • Nightmare Alley
  • The Power of the Dog
  • West Side Story

Za gotovo smo svaki od ovih mogli predvidjeti da će se naći na popisu, s izuzetkom za King Richard, Don’t Look Up i Nightmare Alley. Biografski film s Willom Smithom u glavnoj ulozi uistinu je dobra biografska drama, na momente dirljiva, duhovita i zapravo cjelokupno feel-good, no, iako je Smith briljirao, film kao film po mnogima ne dostiže ono zašto bi trebao završiti s nominacijom za Oscara. Nightmare Alley je, s druge strane, ostvarenje fantastičnog Guillerma del Tora koje je pravo ljubavno pismo noir filmu, ali s razvodnjenom radnjom koja ponekad neće biti svačiji ‘cup of tea.’ Kao iznenađenje se nametnuo i Netflixov Don’t Look Up koji je podigao prašinu i pregršt dijametralno suprotnih reakcija, ali nikad se o njemu nije ozbiljno razgovaralo kao o kandidatu za Oscara.

Gdje gledati filmove nominirane za Oscare?

Dodjela Oscara održat će se 27. ožujka, a dotad stignete pogledati cijeli oskarovski maraton. Neki su naslovi premijerno igrali u kinu nakon čega su preselili na streaming servise, drugi su od samog početka na Netflixu, a neke još uvijek stignete uloviti u ponudi gradskih kina. U nastavku otkrivamo gdje sve možete pogledati trenutno najpopularnije filmove.

Filmovi koji igraju u kinima

  • Licorice Pizza

Najveći je adut coming of age dramedije Alana Haim, članica sve popularnijeg benda HAIM u kojem nastupa sa sestrama (koje se epizodno pojavljuju i u filmu). Filmska debitantica glumi Alanu, asistenticu fotografije koja upoznaje mladog glumca Garyja (Cooper Hoffman) i s njim vrtoglavo ulazi u niz avantura koje će se razviti na ulicama Los Angelesa sedamdesetih godina. Pomalo romantičan, izuzetno vrckav i s prvenstveno upečatljivim glumačkim izvedbama, Licorice Pizza možda neće oduševiti ljubitelje klasičnih hollywoodskih blockbustera, ali svakako će one kojima su estetika i scenografija važan aspekt filma, a vole coming of age priče. Film će narednih dana još uvijek igrati u CineStar kinima i kinu Kinoteka, a trenutno se nigdje ne streama.

  • Nightmare Alley

Guillermo del Toro u prvi plan stavlja impresivnu glumačku ekipu: u glavnoj je ulozi Bradley Cooper, a zatim i Rooney Mara, Toni Collette, Cate Blanchett i drugi. Smještena u 40-godine prošloga stoljeća, radnja započinje dolaskom mladog Stana (Cooper) s mračnom prošlošću u putujući cirkus u kojem upoznaje mozaik neobičnih likova. Među njima je i Zeena (Collette) i njezin suprug Peter koji su usavršili varanje ljudi u svrhu trikova koje izvode u cirkusu. Kad dobije priliku, Stan nauči sve trikove i odlazi iz cirkusa s mladom umjetnicom Molly (Mara). Međutim, znanje ne iskorištava u zabavljačke i nevine trikove, već počinje varati pogrešne ljude na uvrnuti, bolan način – manipulira njihovim emocijama i glumi da može razgovarati s njihovim pokojnim bližnjima. Film trenutno igra u Cineplexx i CineStar kinima.

  • Drive My Car

Nakon filma Parasite koji je trijumfirao i ušao u povijest 2019. godine, na listi najboljih filmova našao se još jedan južnokorejski biser. Drive My Car u režiji Ryusuke Hamaguchija temelji se na zbirci kratkih priča legendarnog autora Harukija Murakamija. Ako volite road filmove, onda je ovo odličan izbor za vas. Sve se vrti oko mladog muškarca Yusuke Kafukija koji dvije godine nakon smrti svoje supruge dobiva primamljivu ponudu za režiranje predstave u Hiroshimi. Upoznaje mladu ženu Misake koja mu postaje službeni vozač, a kako se premijera njegove predstave približava, Yusuke se mora suočiti s brojnim neočekivanim istinama o svojoj pokojnoj supruzi. Film počinje igrati u Cineplexx kinima 24. veljače.

  • West Side Story

Spielbergova adaptacija kultnog mjuzikla iz šezdesetih godina doživjela je većinom hvalospjeve za režiju, dizajn seta i kostimografiju, a Ariana Debose dobila je nominaciju za ulogu Anite i tako ušla u povijest kao prva nominirana osoba miješanog afričkog i hispanskog porijekla. Dinamičan film s izvrsnim koreografijama i glazbenim točkama na prvu je oduševio kritiku, ali publika nije jednako reagirala pa je tako uspjeh u box officeu izostao. Trenutno ga se može pogledati u CineStar kinima.

  • Dodatna preporuka: The Worst Person in the World

Iako se nije našao na listi u kategoriji Best Picture, film The Worst Person in the World natječe se za titulu najboljeg međunarodnog filma. Norveška komedija dio je trilogije redatelja Joachima Triera o odrastanju u Oslu, a prati mladu Julie koja tijekom četiri godine pokušava otkriti tko je ona sama zapravo – dok paralelno prolazi kroz pregršt ljubavnih i prijateljskih odnosa. Renate Reinsve postala je jedna od najzanimljivijih glumica svoje generacije, a film je trenutno moguće pogledati u kinu Kinoteka i Cineplexxu.

Filmovi koje možete streamati

  • The Power of the Dog

Jane Campion kultna redateljica u čijem je opusu najpoznatiji film svakako The Piano iz 1993. godine. Vijest da izbacuje prvi film nakon više od desetljeća oduševila je filmske entuzijaste, a The Power of the Dog ispunio je očekivanja velik dijela publike. S Benedictom Cumberbatchom u glavnoj ulozi, s Kirsten Dunst, Jessejem Plemmonsom i Kodijem McPhee-Smithom u sporednim, film donosi priču smještenu na ranč u Montani 1920-ih godina. Cumberbatch i Plemmons igraju braću koja su naslijedila ranč – Phil (Cumberbatch) je grub, oštar i eksplozivan, a George (Plemmons) miran i staložen. Kad na ranč useli udovica Rose i njezin sin Peter, odnosi unutar ovog kolektiva eskalirat će. Nominiran je u gotov svim važnim kategorijama – za najbolji film, glumca, sporednog glumca, sporednu glumicu, redateljicu, adaptirani scenarij, kinematografiju, original score, montažu, produkciju. Film je trenutno moguće pogledati na Netflixu.

  • Don’t Look Up

Kad je premijerno izašao u prosincu prošle godine, Don’t Look Up potpuno je podijelio publiku. Film s Leonardom DiCaprijem i Jennifer Aniston u glavnim ulogama donio je priču o znanstvenicima koji otkrivaju da će meteor ubrzo pogoditi zemlju i potencijalno uništiti sav ljudski život na njoj. Kreću u napore da to objasne relevantnim osobama na vlasti, a kad ih tamo nitko ozbiljno ne shvati, pokušaju se obratiti medijima i javnosti – također neuspješno. Kontroverzni film, koji jedni smatraju prijeko potrebnim, a drugi potpuni promašenim, možete pogledati na Netflixu.

  • Dune i King Richard

Dune i King Richard igrali su u kinima, a ponovno ćemo ih dobiti priliku gledati dolaskom nove streaming platforme HBO Max u Hrvatsku 8. ožujka. Prisjetimo se, Dune, Villeneuveova inačica SF klasika Franka Herberta, je svojevremeno bio pravi filmski spektakl do kojeg smo odbrojavali, a jedan je od onih filmova koje je zaista vrijedilo pogledati u kinu upravo zbog fascinantnih vizualnih efekata i zvuka.

S druge strane, King Richard film je koji bi napokon Willu Smithu mogao priuštiti zlatni kipić jer je doista izvrsno utjelovio ulogu kontroverznog oca Serene i Venus Williams. Radnja se vrti oko pokušaja ovog oca da od svoje dvije kćeri napravi tenisačke zvijezde, dok paralelno mora držati na okupu cijelu obitelj.

Ostali filmovi nominirani u ovoj kategoriji još nisu dostupni za gledanje u Hrvatskoj, ali u slučaju da se negdje pojave, nadopunit ćemo ovaj članak!

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori