Oscari 2020: Parazit ispisao povijest, a Joaquin Phoenix održao najvažniji govor

Oscari 2020: Parazit ispisao povijest, a Joaquin Phoenix održao najvažniji govor

Sezona dodjela nagrada konačno je kulminirala. Dolby Theatre u Los Angelesu sinoć je još jednom zabljesnuo u znaku dodjele nagrada Oscar i to 92. put. U dvorani preplavljenoj glumačkom kremom dodijelile su se najprestižnije nagrade filmskim favoritima, a već drugu godinu zaredom trosatna ceremonija nije imala voditelja. Ipak, brojni prezenteri, nastupi i upečatljivi govori uspjeli su svečanost učiniti sve samo ne monotonom.

Iako je cijela dodjela prošla poprilično tipično, pjevačica Janelle Monae svakako je osigurala netipično otvaranje ceremonije svojim nastupom. U grandioznih nekoliko minuta, Monáe je uprla prstom u nejednakost spolova na dodjeli nagrada, rasizam, a referirala se i na filmove koje je Akademija potpuno zanemarila. Uz niz fantastičnih imena nominiranih za najbolju pjesmu, jedan od najupečatljivijih trenutaka je svakako nastup repera Eminema. Izveo je svoju pjesmu Lose Yourself koja mu je 2002. godine donijela Oscara i zaludio čitavu dvoranu.

https://www.youtube.com/watch?v=yDOs6MNPECg

U noći u kojoj se vodila napeta filmska bitka kakvu već dugo nismo vidjeli na dodjeli Oscara ipak nije bilo iznenađenja pa su ona imena koja su prevladavala čitavom sezonom nagrada još jednom ponijela kući nagrade.

Bong Joon Ho Parazitom ispisao povijest

Ovu će noć posebno pamtiti Južna Koreja u koju je otišlo čak četiri Oscara. Bong Joon Ho dramom o klasnim razlikama, u kojoj se miješaju elementi komedije, trilera i horora, postao je najbolji redatelj, a njegov Parazit ušao je u povijest. Južnokorejski film godine postao je prvi film na stranom jeziku koji je osvojio Best Picture. Uzmemo li u obzir da je Bong Joon Ho kao redatelj nadmašio imena koja su definirala film kakav danas poznajemo – Martina Scorsesea i Quentina Tarantina, a onda i Toda Phillipsa i Sama Mendesa, stvar je još veća.

Da shvaća težinu tog uspjeha dokazao je odličnim govorom u kojem je istaknuo kolika mu je čast biti nominiran upravo uz te velikane Hollywooda. Malo je opisati euforiju koja je zavladala u svečanom Dolbyju u trenutku kad je Jane Fonda pročitala naslov Parazit i tako 92. dodjelu Oscara uvrstila u najveće trenutke filmske povijesti.

Najbolja glavna glumica

Renee Zellweger ponijela je kući zlatni kipić za svoju izvedbu u biografskoj drami Judy. Priznanje je dobila utjelovivši najteže dane života slavne Judy Garland, a iako je bila favorit, ipak moramo priznati da je ove godine u kategoriji najboljih glumica vladala napeta trka. Zajedno s Renee bile su nominirane i Cynthia Erivo, Scarlett Johansson, Saoirse Ronan i Charlize Theron. Zellweger je u svom govoru, kao i na prethodnim dodjelama nagrada, najveće priznanje odala upravo Judy Garland: “Gospođo Garland, doista ste bili jedan od onih heroja koji nas ujedinjuju i definiraju i tako smo zahvalni za to.”

Najbolji glavni glumac

“I ja sam ponekad bio kreten, nezahvalan, bahat i težak”, započeo je Joaquin Phoenix svoj pobjednički govor.

Osvojio je nagradu za najboljeg glavnog glumca zahvaljujući potresnoj izvedbi u filmu Joker. Phoenix je nastavio zlatni niz ove sezone dodjela nagrada, ali i ovaj se put činilo da mu je veća čast iskoristiti svojih pet minuta pozornice kako bi ukazao na goruća politička pitanja. Fokus njegovog govora bilo je upozorenje da smo se “umislili da smo centar svemira” i da iskorištavamo prirodne resurse na najgori mogući način. Podsjetio je da ipak postoji druga šansa, “snaga čovječnosti”, a zaključio je govor emotivnom rečenicom o pokojnom bratu Riveru Phoenixu: “Kad mu je bilo 17 godina moj je brat napisao ove stihove: ‘Trči u spas s ljubavlju i mir će te pratiti.”

Najbolja sporedna glumica

Laura Dern ponijela je Oscara za najbolju sporednu glumicu i bez ikakvog iznenađenja još jednom potvrdila da je nakon 30 godine karijere dosegnula svoj vrhunac. Njezin lik odvjetnice usmjerene samo i isključivo na pobjedu donijela joj je zlatni kipić u jakoj konkurenciji sa Scarlett Johansson, Margot Robbie, Kathy Bates i Florence Pugh.

Najbolji sporedni glumac

Jednako kao Dern, Brad Pitt ušao je u finish line s očekivanim rezultatom. Za ulogu u Tarantinovom Once Upon a Time in Hollywood, Pitt je prvi put okrunjen prestižnom nagradom. Iako je na hollywoodskoj sceni gotovo 30 godina, glumio je u nizu proslavljenih filmova, ovo je prvi Oscar koji je dobio kao priznanje za svoju glumu. Bio je nominiran uz najveća imena iz svijeta glume poput Toma Hanksa, Anthonyja Hopkinsa, Al Pacina i Joea Pescija.

Najbolji scenariji

Bong Joon Ho i Han Jin Won uspjeli su ostvariti pobjedu i u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Upravo je u toj kategoriji bilo najteže predvidjeti pobjednika, budući da su u igri bili filmovi nominirani za glavnu nagradu (Marriage Story, 1917, Once Upon a Time in Hollywood), ali i genijalni Knives Out. Za najbolji adaptirani scenarij, s druge strane, slavio je Taika Waititi za film Jojo Rabbit.

Sve pobjednike pogledajte ovdje.

Crveni tepih dodjele Oscara pogledajte ovdje.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori