Orašar je dobio konkurenciju: Za ovu predstavu  traži se karta više
Orašar je dobio konkurenciju: Za ovu predstavu  traži se karta više

Orašar je dobio konkurenciju: Za ovu
predstavu traži se karta više

Premijera operete nad operetama, kako mnogi nazivaju djelo Johanna Straussa mlađega Šišmiš u prepjevu Vladana Švacova pod dirigentskom palicom Srbe Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića održna je u četvrtak, 29. prosinca u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

šišmiš HNK
šišmiš hnk

Komična opereta u tri čina praizvedena je 1874. u Beču, odmah postavši sinonimom operetnoga žanra. U zagrebačkom HNK posljednji put je postavljena 2010. godine u režiji Krešimira Dolenčića te se, kako i priliči, ponovno vraća na pozornicu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

šišmiš HNK
šišmiš HNK

U samo šest godina nakon praizvedbe u Beču opereta je postavljena u više od 170 kazališta njemačkoga govornog područja, što jasno ilustrira njezinu golemu popularnost. Gustav Mahler ju je proglasio najboljom komičnom operom, a hvalili su je i Franz Liszt, Richard Wagner, Johannes Brahms, Arturo Toscanini, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein i mnogi drugi veliki umjetnici. Libreto su napisali Richard Genée i Karl Haffner na temelju vodviljskog komada Le Révellion Henrija Meilhaca i Ludovica Halévyja.

šišmiš HNK
šišmiš HNK

Šišmiš zagrebačkoga HNK bit će muzički razigran na krilima ansambla Opere koji će voditi mo. Srba Dinić dok podjelu čine brojni pjevači ansambla Opere te gosti pjevači mlađe generacije koji svojim mladenačkim zanosom unose novu energiju na pozornicu naše središnje nacionalne kuće.

Blagdanska premijera izazvala je velik interes publike, a za nju se traži i karta više. Detalji o dostupnosti ulaznica i rasporedu projekcija navedeni su ovdje.

 

Foto: HNK

Učitati još
Zatvori