Super ideja za izlazak: Trenutno igra nekoliko jako dobrih predstava koje možete pogledati

Super ideja za izlazak: Trenutno igra nekoliko jako dobrih predstava koje možete pogledati

Iza kazališta je bez sumnje najteža godina s brojnim gubicima. Unatoč tome, znamo da su brojna zagrebačka i druga kazališta tijekom onog najintenzivnijeg lockdowna nudila bijeg od loših vijesti svojim online izvedbama. Iako sad njihova vrata mogu biti otvorena, posljednje mjere onemogućuju im i dalje normalan rad. I dok čekamo da se otvore baš svi omiljeni teatri, okupili smo nekoliko kazališnih predstava koje trenutno igraju i najbolji su odabir kako provesti večer. Uz sve epidemiološke mjere tako možete ipak ljepše ispuniti vrijeme ove zime, a istovremeno podržati umjetnike i scenu.

Gdje se kupuju nježnosti, HNK u Zagrebu

U HNK-u u Zagrebu igra nova drama ‘Gdje se kupuju nježnosti’ nastala po tekstu pjesnikinje Monike Herceg s kojom smo povodom premijere nedavno i razgovarali. Redatelj Rene Medvešek postavio je na scenu dramu o tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od rata. Njihovi životi oduvijek su ispunjeni nasiljem i patnjom, a Monika Herceg pita se gdje pronaći nježnost i kako izaći iz tog začaranog kruga. Detaljniju radnju predstave, kao i kad ju možete pogledati, provjerite ovdje.

Škrtac, Satiričko kazalište Kerempuh

Baš se danas održava premijera predstave ‘Škrtac’ nastale po Moliereovom istoimenom klasiku. U režiji Dore Ruždjak Podolski komedija poprima novu dimenziju i to prvi pt u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Univerzalni problemi lakomosti, škrtosti te ekonomskih trzavica, koje se neizbježno isprepleću s privatnom sferom pojedinca, načeti su kroz tipski lik škrca, a u suvremenoj će preradi postati još prepoznatljiviji i bliži Kerempuhovoj publici. U predstavi između ostalih igraju i Hrvoje Kečkeš, Josip Brakus, Maja Posavec, Draže Čuček i Vedran Mlikota, Iskra Jirsak i Filip Detelić.

Proces Kafka, Teatar &TD

‘Proces Kafka’ Ivana Penovića počela se prikazivati krajem studenog i vrijeme je da ju pogledate ako još niste. U pitanju je kultno djelo Franza Kafke koje progovara o odnosu sustava i birokracije te individualca. Postavlja fundamentalna pitanja poput što je uopće zakon, zašto postoji i što kad mu se opiremo? Istovremeno je predstava servirana na pitak način, a igra u &TD-u ovaj vikend.

Neprijatelj naroda, Zagrebačko kazalište mladih

ZKM malo dijeli od prve premijere ove godine. Iako još ne igra, svakako je uvrstite u svoje planove narednih tjedana. Na pozornicu stiže 6. veljače, a i ovdje je u ulozi redatelja Ivan Penović. Slavno djelo Henrika Ibsena zadire u temu pojedinca nasuprot korumpiranog sustava. “U vrijeme nastanka, Neprijatelj naroda bio je autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame Sablasti, a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva.”

Dvije zanimljive predstave koje gledamo online

Nakon prvotnog lockdowna u proljeće, mnogo se diskutiralo utjecaju silnih online predstava na kazalište. Iako je gotovo nemoguće nadoknaditi nedostatak te atmosfere uživo, prijenos predstava još uvijek je koristan način otkrivanja novih glumačkih ostvarenja.

U baš takvoj formi gledamo predstavu ‘Višnjik u Višnjiku’ Bobe Jelčića i te predstavu ‘Kako život’ Kazališta Moruzgva.

Predstavu ‘Višnjik’ kroz aplikaciju ZOOM izvode: Jerko Marčić, Marko Makovičić, Jadranka Đokić, Ugo Korani, Petra Svrtan i Lana Meniga. Izvedba se temelji na dramskom tekstu Višnjik Antona Pavloviča Čehova. U izvedbi sudjeluju samo ključna lica spomenutog predloška – vlasnici višnjika koji više nisu u stanju gospodariti imanjem te su njegovo propadanje i prodaja neizbježni, kao što su neizbježni i njihovi razgovori na temu kako spasiti višnjik. Projekt istražuje formu konferencijskog razgovora, u kojem se glavni likovi nikada ne sretnu uživo već se sudbina njihova Višnjika, pa i njihova budućnost odvijaju na virtualnoj razini. Ulaznice možete kupiti ovdje.

‘Kako život’ popularna je predstava Kazališta Moruzgva koja predstavlja netipičan ljubavni trokut. Glavne uloge ostvaruju Biserka Ipša, Ana Begić, Vinko Kraljević i Siniša Popović, a smještena je radnjom i u dom za umirovljenike u kojima protagonisti proživljavaju svakojake emocije i doživljaje. Kako točno pogledati predstavu pronađite ovdje.

Foto: Mara Bratoš, HNK, ZKM, Satiričko kazalište Kerempuh,Teatar &TD

Učitati još
Zatvori