Od najgoreg do najboljeg: Hit serije Shonde Rhimes

Od najgoreg do najboljeg: Hit
serije Shonde Rhimes

Kad pomislimo na neke od najslavnijih serija ikad, posebice onih koje smo gledali u 2010-ima, na pamet na padne barem jedan naslov Shonde Rhimes. Opravdano ju prati nadimak kraljice televizije, s obzirom na količinu TV serija koje su se tijekom godina nametnule kao neke od najpopularnijih i često favorita publike. Osim što ih mnoge autorski potpisuje, iza brojnih popularnih naslova stoji upravo njezina produkcijska kuća Shondaland koja zna prepoznati komercijalno uspješnu priču i na pitak je način predstaviti širokoj publici.

Serije Shonde Rhimes

Nakon što smo njezine serije ‘gutali’ na brojni domaćim TV kanalima, dio opusa preselila je na Netflix s kojim je u međuvremenu potpisala i ugovor pa nas tako očekuje još serija s njezini pečatom. Odlučili smo se prisjetiti najpopularnijih i poredati ih od ‘najgore’ do najbolje, na temelju većine kritika i reakcija publike. Pritom na listu nismo uvrstili seriju Grey’s Anatomy, bez sumnje najpopularniju seriju Shonde Rhimes, koja traje gotovo dva desetljeća i koja je iz sezone u sezonu mamila različite reakcije kritike i publike.

9. Still Star-Crossed

Prije nego što je Bridgerton postao jedna od najpopularnijih povijesnih drama novijeg doba, Shonda Rhimes prvo se okušala u ovom žanru serijom Still Star-Crossed. Radnja se bazirala na istoimenoj knjizi Meline Taub, a Shondaland je potpisao produkciju serije. Radnja je pratila Rosaline Capulet (Lashana Lynch) i njezinog zaručnika Benvolija Montaguea (Wade Briggs) koji pokušavaju zaustaviti svoj dogovoreni brak, nakon smrti Romea i Julije. Pritom se moraju suočiti sa svojim obiteljima i spriječiti njihovo paralelno uništenje, dok se istovremeno brojne spletke događaju povrh njihove bračne drame. Serija je otkazana nakon samo jedne sezone, a reakcije su bile relativno slabe – posebno na dijalog i predvidljive zaplete u priči.

8. For the People

U 2018. godini Shonda Rhimes predstavila je novu sudsku dramu smještenu u New York na tzv. Mother Court, najstariji sud u zemlji. Radnja prati privatne i poslovne živote dvije mlade odvjetnice, Sandre Bell i Alison Adams, koje rade u obrani i tužiteljstvu na nekim od najpoznatijih federalnih slučajeva. Prva sezona prošla je vrlo loše kod kritike, a u drugoj sezoni došlo je do izmjene glavnih glumaca i značajnih promjena u tempu radnje, karakterima likova i glavnih odrednica serije. Iako ju je publika s drugom sezonom prigrlila, For the People nije ponukala veliki uspjeh kao druge serije Shonde Rhimes. U seriji su glumili, između ostalih, Brit Robertson, Jasmin Savoy, Rege-Jean Page, Ben Rappaport i drugi.

7. Station 19

Nakon uspjeha koji je postigla serijom Grey’s Anatomy, Shonda Rhimes fokusirala se na brojne spin-off naslove. Jedna od takvih serija je i Station 19 koja se fokusirala na ekipu vatrogasaca u Seattleu. U njoj je veći naglasak bio na akcijskim scenama i čestim naporima vatrogasne ekipe da spriječi velike katastrofe koje su se znale događati u cijelom gradu. Radnja se zapravo vrti oko Andy Herrere, žene koja je praktički odrasla u vatrogasnoj postaji u kojoj danas i radi, a usko surađuje narednikom Jackom Gibsonom. Njih dvoje postaju neobičan tandem, iako su sasvim različiti, a pritom tijekom radnog dana surađuju s ostalim članovima ekipe na raznim akcijama. U seriji glume Jaina Lee Ortiz, Jason George, Grey Damon, Barett Doss, Danielle Savre i drugi, a često se pojavljuju i likovi iz serije Grey’s Anatomy.

6. Private Practice

Prethodno smo spomenuli spin-off serije Grey’s Anatomy, a Private Practice bila je upravo prva takva. U njoj smo pratili omiljenu liječnicu Addison Montgomery (Kate Walsh) u novoj bolnici, onoj u Los Angelesu. Likovi su također često prelazili iz originalne serije, a iako nikad nije zaživjela na način na koji je prva medicinska drama uspjela, Private Practice uspjela je zadržati šarm Grey’s Anatomy i uspješno nas je lansirala u novi medicinski svijet Addison Montgomery i nove likove koji su postali favoriti.

5. The Catch

Seriju je raspisala autorica Kate Atkins, a producirao ju je Shondaland. Radnja prati Alice Vaughan (Mirelle Enos), koja ima vlastitu istražiteljsku firmu u Los Angelesu i bavi se raznim slučajevima i prevarantima. A onda postane i sama žrtva jednog: prevari je i nasamari njezin vlastiti zaručnik. Alice je odlučna u tome da ga pronađe prije nego što ostane bez svega, ali njezin bivši zaručnik Benjamin (Peter Krause) vješt je prevarant koji radi za složenu mrežu međunarodnog kriminala. Serija je dobila relativno pozitivne reakcije kritičara, a posebno su išle u prilog Mireille Enos u glavnoj ulozi.

4. Bridgerton

Bridgerton-knjige

Vjerujemo da Bridgerton ne moramo puno predstavljati, s obzirom na to da je jedna od najslavnijih serija 2020. godine. U njoj su zablistali Rege-Jean Page i Phoebe Dynevor i doslovce preko noći postali glumačke zvijezde. Iako povijesna dramedija nije sjela svima, većinu je kupila prikazom zabranjenih veza i odnosa u londonskoj društvenoj kremi, dinamikom između glavnih likova, jedinstvenim osobnostima koje igraju, kao i estetikom i kostimografijom. Napravila je ogroman ‘boom’ koncem 2020. godine, a trenutno odbrojavamo do nove sezone serije koja izlazi 25. ožujka.

3. Inventing Anna

Priča o Anni Delvey bila je jedna od najiščekivanijih noviteta na Netflixu u 2022. godini. Budući da je u pitanju bio medijski vrlo popraćen slučaj vrhunske prevarantice o kojem smo svojevremeno čitali posvuda, nije nas čudilo iščekivanje uoči samog izlaska serije. Radnja prati Annu Delvey odnosno Annu Sorokin (Julia Garner), mladu djevojku koja je u New York stigla s velikim ambicijama i – lažima. Uspjela se uvući u elitu koja je svojevremeno vladala društvenom scenom eklektičnog New Yorka, a sve zahvaljujući lažnom identitetu koji si je osmislila: predstavljala se kao bogata njemačka nasljednica. Osim što se družila s milijunašima, uspjela je iz njih izvlačiti i novac, a tko zna do kud bi došla da nije privukla pažnju krivih ljudi. U pitanju je doista klasična serija Shondalanda koja nas uranja u svijet raskalašenih bogataša, luksuza i spletki. Prava je doza eskapizma koja nam je nedostajala proteklih tjedna na Netflixu, a iako nije revolucionarna, upravo je ono na što su njezini tvorci ciljali – zabavan binge materijal o kojem će se pričati.

2. How to Get Away With Murder

U produkciji Shonde Rhimes nastala je i hvaljena serija How to Get Away with Murder koju trenutno možete gledati na Netflixu. Glavnu ulogu ostvarila je uvijek genijalna Viola Davis koja glumi karizmatičnu profesoricu Annalise Keating na predmetu Kako se izvući su ubojstvom. Radnja prati grupu ambicioznih studenata prava kojima je u cilju dobiti posao upravo u njezinom odvjetničkom uredu i za to se radno mjesto vodi prava bitka. Međutim, sve se mijenja kad teorija postane praksa i dogodi se ubojstvo koje i Annalise i svim uključenima promijeni živote.

1. Scandal

Jedna od daleko najhvaljenijih serija Shonde Rhimes je upravo Scandal s Kerry Washington u glavnoj ulozi. Brza, nepredvidljiva, napeta i s fantastičnim dijalozima i intrigama, Scandal je vrlo brzo postala favorit publike. Radnja se vrti oko Olivije Pope, nekadašnje konzultantice predsjednika SAD-a koja otvara vlastitu kompaniju za krizno komuniciranje, a njezin posao, kao i onaj drugih u toj firmi, postaje zaštiti imidž elita i ‘počistiti’ sve što bi im moglo narušiti reputaciju. Međutim, pritom se nerijetko nađe usred opasnih afera, kako u poslovnom, tako i u privatnom smislu. Za svoju ulogu Kerry Washington osvojila je brojne nagrade, a bila je nominirana i za Emmy.

Ostale ljestvice najboljih i najgorih filmova i serija popularnih redatelja i kreativaca pronađite ovdje!

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori