Od najgoreg do najboljeg: Filmovi Meryl Streep

Od najgoreg do najboljeg:
Filmovi Meryl Streep

Meryl Streep je glumačka legenda – jedna od omiljenih hollywoodskih glumica koja je tijekom 40 godina dugačke karijere stekla zaista status ikone. Nominirana je za Oscara više od 20 puta, a posjeduje čak tri zlatna kipića. Ne znamo gdje bi uopće ova živuća legenda spremila više od 160 nagrada koje je dobila tijekom svoje karijere. Paralelno, Streep je jedna od onih glumica s kojom se lako poistovjetiti, pristupačna je i ne drži se po strani kad je društvena i politička klima u pitanju. Ikona filmske industrije također se nije profilirala u samo jednom žanru i gledali smo je u brojnim filmovima – onim nenadmašivog budžeta pa i onim drugorazrednim. Upravo je iz tog razloga lepeza filmova u kojima je glumila raznolika – Streep iako je odigrala glavne uloge u filmskim klasicima, glumila je i nizu osrednjih naslova. Donosimo vam filmove Meryl Streep od njezinih najgorih do najboljih ostvarenja.

10. She-devil

Kućanica Ruth zapela je u rutini, a između obveza vezanih uz kuću i majčinstvo, ne nalazi vrijeme ni volju za odnos sa svojim jednako nezainteresiranim suprugom Bobom (Ed. Begley Jr.) On, pak, uživa u ljubavnoj aferi s autoricom romantičnih romana Mary Fisher (Meryl Streep), a kad Ruth za to sazna – dat će sve od sebe da to i zanemari jer se ne želi suočiti s istinom. A ona je takva da ju Bob ostavlja zbog Mary zbog čega će ova kućanica krenuti u neobičnu osvetničku misiju.

Kritike su bile zaista loše za ovu komediju, a iako je Streep dobila i poneku pohvalu za izvedbu, to nije bilo dovoljno da se She-Devil izdigne iz potpunog floppa.

9. Before and After

Drama u režiji Barber Schroeder donosi odlične glumačke izvedbe Meryl Streep i Liama Neesona. Glume supružnike Carolyn i Bena, liječnicu i umjetnika koji žive običan život u malom gradu do trenutka kad njihov sin Jacob ne postane glavni osumnjičenik za ubojstvo lokalne tinejdžerke. Uvjerenja roditelja sad su dijametralno suprotna i dok Carolyn želi otkriti istinu o tome kako je njezin sin bio upleten u zločin, Ben ga želi zaštititi pod svaku cijenu – bez obzira je li kriv ili nevin. Kad Jacob napokon otkrijte što se dogodilo, obitelj će se naći pred finalnom kušnjom.

Film je ovo, po mišljenjima mnogih kritičara, koji ni vrsni glumci ne mogu spasiti od spektakularno slabo scenarija i slabih plot twistova.

8. Lion for Lambs

Jedan od onih filmova čija glumačka postava obećava, ali rezultat je potpuni promašaj. U filmu pratimo profesora Malleryja (Robert Redford) koji motivira svoje studente da učine nešto inspirativno sa svojim životom. Arian (Derek Luke) i Ernest (Michael Pena) to shvaćaju tako da se pridružuju vojsci i putuju u Afganistan. Profesor za to vrijeme u Kaliforniji nailazi na novi problem, a paralelno se neobičan događaj sprema i u Washingtonu gdje ambiciozni političar (Tom Cruise) otkriva sočnu priču novinarki (Meryl Strep).

Radnju su kritizirali brojni kritičari, a ni ocjene publike nisu spasile film. Uz osvrte na radnju koja se uopće ne razvija, niz nelogičnosti u političkoj priči i manjak njezine dubine te slabe dijaloge ovo svakako nije bio među boljim projektima Meryl Streep,

7. Into the Woods

Fantasy mjuzikl vrti se oko pekara (James Corden) i njegove žene (Emily Blunt) koji zbog kletve nekoć lijepe vještice (Meryl Streep) ne mogu imati djecu. Odlaze u šumu u potrazi za sastojcima kojima će maknuti zle čini i vratiti vještici ljepotu jer to je jedini način da dobiju obitelj. Tijekom svog putovanja upoznat će brojne likove iz slavnih bajki poput Crvenkapice, Pepeljuge, Trnoružice i drugih, a svatko je od njih na vlastitoj misiji.

Reakcije za ovaj recentniji film bile su zaista različite. Među filmskim kritičarima bilo je onih koji su pohvalili izvedbe i priču, dok su mnogi tvrdili da film nije vrijedan glumačkih imena koja se pojavljuju. Osrednjost filma ono je što nam se najviše urezalo u pamćenje i da nije fotografija i trailera, zaboravili bismo sve highlighte radnje.

6. Ricki And The Flash

U filmu u kojem joj se pridružuje kći Mamie Gummer, Meryl Streep glumi Ricki Rendazzo. Nekoć supruga Peteu (Kevin Kline) i majka troje djece – problematične kćeri Julie (Gummer), zaručenom sinu Joshu ( Sebastian Stan) i mlađem Adamu, Ricki u Kaliforniju dolazi s misijom da popravi sve svoje greške. Ima ih puno jer je svoju obitelj ostavila na neobičan način kako bi ostvarila svoje snove o rock’n’roll karijeri. No, sad kad se vratila, mora se suočiti sa svojom obitelji što nije nimalo jednostavan zadatak.

Ovaj dramedija dobila je kritike za svoj mediokritet, lošiji tempo i predvidljivu radnju pa nije najbolji odabir za maraton s filmovima Meryl Streep.

5. The Devil Wears Prada

Trebamo li zapravo išta pisati o ovoj hit komediji koja je postala omiljena među publikom? Iako nije najbolji film Meryl Streep, vjerujemo da je jedan od onih koji je privukao najširu publiku. Pomalo satiričan, neodoljivo zabavan i prepun ikoničnih scena – The Devil Wears Prada svrstao se u omiljene filmove 2000-ih godina. Radnja se vrti oko Andy (Anne Hathaway), mlade novinarke koja traži posao u najvećem modnom časopisu Runway. Andy i nije nešto modno osviještena niti tome pridaje veliku pažnju, što je neprihvatljivo za njezinu novu šeficu Miranu Priestly (Meryl Streep). Kako će se snaći u tom vrtoglavom svijetu mode i koliko će se i sama biti voljna promijeniti?

4. Adaptation

Streep u filmu glumi uz bok Nicolasu Cageu. On igra Charlieja Kaufmana, scenarista koji se svakodnevno bori s brojnim frustracijama, a tomu ne pomaže njegov ambiciozni brat blizanac. Međutim, dok se bavi adaptacijom knjige Susan Orlean (Meryl Streep), Kaufmanov će život postati još bizarniji jer će se kroz rad na adaptaciji knjige zaljubiti u Susan. Film je osvojio Oscara za sporednu mušku ulogu (Chris Cooper) te je uz osvojenog berlinskog Srebrnog medvjeda za režiju osvojio i Zlatni globus u kategorijama najbolje sporedne muške i ženske uloge, osvojila ju je Meryl Streep.

3. Kramer vs. Kramer

Smješten na Manhattanu, film započinje kad se marketinški stručnjak Ted Kramer (Dustin Hoffman) vraća kući nakon izuzetno uspješnog dana na poslu i pronađe svoju ženu Joannu (Meryl Streep) kako pakira kovčege i napušta ga. Nesretna jer ju zapostavlja, ona ga odluči napustiti. Ted se teško snalazi sam u kući sa sinom, ne zna kako im funkcionira kućanstvo, obzirom da se o svemu brinula Joanna. Ted prolazi kroz fazu ljutnje, tuge i nevjerice, a zatim polako prihvaća novu situaciju. Upravo kada Ted i sin uspiju vratiti život u normalu, vraća se Joanna i traži skrbništvo nad djetetom.

Film je osvojio Oscara za najbolji film, režiju, scenarij i glavne uloge – mušku i žensku. Genijalna je to obiteljska drama koja nimalo ne gudbi na svježini i vrijednosti, bez obzira na to što je snimljena prije više od 40 godina!

2. The Bridges of Madison County

Kultni film s Clintom Eastwoodom i Meryl Streep bio je prava mala filmska revolucija u žanru romansi. Film prati ljubavnu priču o fotografu koji na radnom zadatku mora fotografirati povijesne mostove u okrugu Madison. Tamo upoznaje kućanicu čija su djeca i suprug trenutno na putu, a njih dvoje ulaze u kratku, ali vrlo intenzivnu ljubavnu aferu.

1. Sophie’s Choice

Nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata mladi južnjački pisac Stingo dolazi u newyoršku četvrt Brooklyn i useljava u prizemlje kuće na čijem prvom katu žive Poljakinja Sophie, koja je preživjela strahote Auschwitza, i njezin partner, newyorški Židov Nathan, koji se predstavlja kao biolog s harvardskom diplomom. Veza Sophie i Nathana vrlo je turbulentna zbog njegovih povremenih ispada, a Stingo postaje njihov najbolji prijatelj. S vremenom Sophie i Stingo postaju sve bliži, a Nathan sve ljubomorniji. Kako se zbližava sa Stingom, Sophie mu počne pričati o svom strašnom iskustvu iz Auschwitza…

Meryl Streep je osvojila Oscara za svoju ulogu, a film je zaradio još četiri nominacije. Uz Meryl glumi odličan Kevin Kline. Poljski prizori snimani su na zagrebačkim lokacijama, odnosno u studijima Jadran filma i na tom dijelu produkcije supervizor je bio naš istaknuti oskarovac Branko Lustig!

Foto: IMDb, screenshot

Učitati još
Zatvori