Ovo su rebootovi i remakeovi serija i filmova koji uskoro stižu, a ne znamo trebaju li nam uopće

Ovo su rebootovi i remakeovi serija i filmova koji uskoro stižu, a ne znamo trebaju li nam uopće

Sex And The City

Nedavno je eksplodirala vijest o rebootu serije ‘Sex and the City’ bez Samanthe Jones, trenutno se na veliko snima nova verzija ‘Gossip Girl’, a počelo se itekako šuškati o Harry Potter seriji. Hollywood ne prestaje s opsesijom remakeovima, prekvelima i rebootovima serija i filmova, a velika većina kritičara ne posustaje od tvrdnje da su isti gotovo uvijek gigantski promašaji.

Što je to u novim inačicama kultnih filmova i serija što ne podnosimo, a opet ih s tolikom napetošću iščekujemo? I treba li zaista konačno odustati od istih?

Zašto dirati klasike ili zbog čega su moderne verzije filmova i serija omražene?

Kad se osvrnemo nekoliko godina ili desetljeća unatrag, većina je novih verzija klasika bila bez sumnje loša. Međutim, izronilo je i nekoliko filmskih i TV naslova koji su pokazali da rebootovi serija i filmova mogu donijeti nešto drugačije, novu dimenziju već kultnoj priči. Jedan od najčešćih problema koje publika ili kritika imaju s preradama klasika je ignoriranje konteksta u kojem je priča uopće nastala. Tako je logično da neke filmske i TV priče neće imati isti uspjeh ili odjek danas, kao što su imale u nekom drugom vremenu niti su likovi i njihovi storylineovi uopće relevantni za nas. Povezano je to s onim univerzalnim pitanjem ‘zašto dirati nešto što je već dobro samo po sebi’, ali brojni su genijalni remakeovi i rebootovi dovoljan motiv da se jednostavno pitamo zašto ne?

Tu je zatim i forsiranje tehnologije (posebice u akcijskim serijama i filmovima) i komercijalni uspjeh kao jedini razlog snimanja takvih remakeova i rebootova uopće. Primjerice, prošle je godine Disneyjev ‘Alladin’ izašao popraćen lošim reakcijama, no, nezadovoljstva sa strane produkcije nije bilo jer je film ostvario ogromne financijske brojke.

Zašto ipak gledamo rebootove / remakeove?

Za stare nas serije i filmske klasike veže nešto više od same kvalitete tog filma. Doza nostalgije povezana s njima daje veliki zadatak redateljima i ekipi koja radi na modernim inačicama jer je teško premostiti taj osjećaj i ukalupiti nove glumce u neke iconic likove uz čija smo se lica već davno vezali. Kod rebootova konkretno nas nerijetko smeta što, kad su loše napravljeni, za sobom povlače prethodne odlične epizode ili filmove i nezadovoljavajuće zaokružuju priču.

No, Hollywood ih ne bi trebao prestati raditi. Možda usporiti ‘štancanje’ koje je postalo navika, ali ne i potpuno otpisati. Jer ima previše primjera kad su bili apsolutno potrebni. Oživljavanje kultnih priča približava ih novoj publici i to na sasvim razumljiv način, ako su prenesene u novi kulturni kontekst. Daje priči novi vizual, često toliko fascinantan da samo dodaje kvaliteti i dojmu serije ili filma, prilika je da se na neke ‘zastarjele’ ideje iz originala osvrnu i iskomentiraju ih te da na prava vrata uđu nova glumačka lica.

Koji nam sve rebootovi serija i filmova stižu?

Seks i grad reboot HBO Max

And Just Like That

Prije dva tjedna odjeknula je vijest o povratku kultne serije nakon 16 godina. Revival serije ‘Sex and the City’ privukao je puno pažnje, a posebice činjenicom da se od originalne postave neće pojaviti Kim Cattrall kao Samantha Jones. Reboot naziva ‘And Just Like That’ već je dobio i teaser koji možete pogledati, kao i druge detalje serije, ovdje.

Gossip Girl

serije u 2021. godini - Gossip Girl

Otkako je sredinom ljeta 2019. godine najavljeno kako se na male ekrane vraća omiljena TV serija Gossip Girl, s nestrpljenjem smo iščekivali svaki novi detalj ovog reboota, koju je naručila streaming platforma HBO Max. U međuvremenu smo doznali da će serijal imati 10 epizoda, da će pratiti novu grupu bogatih klinaca iz elitnih krugova na Manhattanu i da se radnja nastavlja osam godina nakon što je završio originalan Gossip Girl serijal. Reboot će se baviti društvenim mrežama i koliko su one promijenile društvenu scenu New Yorka u posljednjih nekoliko godina. Izvršni producenti su Josh Schwartz i Stephanie Savage koji potpisuju i originalnu Gossip Girl, a pridružuje im se i Joshua Safran koji će pisati scenarij i također je sudjelovao u originalnom serijalu.

Clueless

comfort-zabavni-filmovi-Clueless

Teen klasik ‘Clueless’ vraća se u obliku nove TV serije! Prošlog je ljeta najavljena da radnja pratiti lik Dionne koju je u slavnom filmskom klasiku igrala Stacey Dash. Trenutno znamo da će serija prikazivati što se dogodi nakon što kraljica škole, Cher, netragom nestane, a njezina najbolja prijateljica (koja je uvijek u njezinoj sjeni) uskoči u njezine cipele.

I Know What You Did Last Summer

rebootovi serija i filmova - I Know What You Did Last Summer

Amazon trenutno radi na remakeu filma slavnog horora ‘I Know What You Did Last Summer’ u obliku streaming serije. Servis je otkrio da je naručio snimanje YA horora, a Neal H. Moritz koji je producirao filmski original, radi i na streaming seriji. Iz produkcije su također potvrdili da serija neće biti čisti remake filma, ali će se generalna radnja oslanjati na original.

Hocus Pocus

hocus pocus

Prošlo je gotovo 27 godina od kultnog filma Hocus Pocus u kojem su Bette Midler, Sarah Jessica Parker i Kathy Najimy postale najslavniji vještičji trio. Sad se priča o vješticama iz Salema vraća u novom ruhu. Ne radi se o klasičnom remakeu filma, već o njegovom nastavku što znači da ćemo zasigurno upoznati nove filmske likove, a još uvijek nije potvrđeno hoće li se originalne vještice vratiti pa ćemo tako bez sumnje imati osjećaj da gledamo skroz novu priču.

Dune

dune

Među najiščekivanijim je remakeovima i ‘Dune’ s Timotheejem Chalametom u glavnoj ulozi. Nije remake konkretnog filma, ali nije ni prva adaptacija romana Franka Herberta. Film režira Denis Villeneuve, a Chalametu se pridružuju Zendaya, Jason Momoa, Stellan Skarsgard, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Broling, Dave Bautista i Javier Bardem. Skromno bi bilo reći da je glumačka postava impresivna. Redatelj Villeneuve potpisuje filmove poput ‘Sicario’ Arrival’, Prisoners’, ‘Enemy’ i brojne druge.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori