Tri nove predstave u veljači koje će odjeknuti među publikom

Tri nove predstave u veljači koje će
odjeknuti među publikom

Nova 2022. godina na kazališnim je daskama krenula obećavajuće: u veljači igraju fantastične predstave koje su premijerno stigle samim koncem godine, kao što je Genijalna prijateljica o kojoj smo vam donijeli priču ovdje i Žena popularnog pokojnika Filipa Šovagovića.

Nove predstave u veljači

Veljača u kazalištu nastavlja se u revijalnom tonu pa nam tako stižu tri premijere napravljene po velikim književnim djelima koja su obilježila hrvatsku ili svjetsku književnost, a pričama intrigiraju javnost. Pripremaju ih tri važna hrvatska teatra – Zagrebačko kazalište mladih, &TD koji posljednjih mjeseci doista reda samo hvaljene drame i Gavella koja, unatoč tomu što još uvijek nije otvorila kazalište u Frankopanskoj, priprema dugoiščekivanu adaptaciju.

U nastavku vam otkrivamo za koje će se predstave tražiti ulaznica više, a ne sumnjamo da ćemo o njima čitati brojne kazališne kritike i reakcije publika.

Braća Karamazovi

Kao jedna od najuzbudljivijih premijera bez sumnje je ona u Zagrebačkom kazalištu mladih. Uz režiserski pečat Olivera Frljića, neminovno jednog od najpoznatijih redatelja s naših prostora čije su predstave davno nadmašile taj okvir, impresivna je ovo uvertira u 2022. u ZKM-u. U najnovijoj predstavi, na kojoj potpisuje i dramatizaciju i adaptaciju teksta s Ninom Gojić, igra postava mladih i već profiliranih glumaca među kojima su Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Ugo Korani, Linda Begonja, Rok Juričić, Petra Svrtan, Jerko Marčić i drugi. Klasik Dostojevskog Frljić donosi u formi dvostruke predstave, kako piše ZKM, “Publika će moći gledati predstavu samo jednu večer i dobiti zaokruženu, ali ipak tek djelomičnu priču, ili doći dvaput i dobiti cjelokupni uvid u kompleksne linije radnje zbog kojih se ovaj roman smatra najcjelovitijim djelom Dostojevskog.” Predstava premijerno igra od 25. veljače, a na repertoaru je kroz cijeli ožujak.

Djetinjstvo u Agramu

Zagrebačko kazalište Gavella nije nastupalo u svom kultnom prostor u Frankopanskoj gotovo dvije godine. Međutim, unatoč takvim uvjetima, kazalište se odlično snašlo u gostujućim predstava, a većinu svojih popularnih naslova izvode u Kulturnom centru Travno. Upravo će se tamo održati i premijera predstave Djetinjstvo u Agramu. Predstava je službenu premijeru trebala imati još u studenom, ali je zbog bolesti bila otkazana. U režiji Senke Bulić, zaigrat će 23. veljače u KUC Travno, a donosi adaptaciju velikog Miroslava Krleže. Na pozornici će zaživjeti predstava nastala po Krležinoj autobiografskoj prozi, zapravo dnevniku koji je pisao 1942. godine. U predstavi igraju Andrej Dojkić, Makro Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Sven Medvešek i Siniša Ružić.

Kaspar

Hrvoje Korbar oživjet će priču o Kasparu po motivima austrijskog nobelovca Petera Handkea na daskama zagrebačkog &TD-a. Tko od ranije nije upoznat s likom Kaspara, zasigurno će ostati intrigiran predstavom. U pitanju je Kaspar Hauser, mladić koji je živio u 19. stoljeću a koji je tijekom stoljeća postao prikaz ljudske sudbine. Kaspar je, naime, bio poznat kao divlje dijete pronađeno u Njemačkoj koje nije znalo govoriti, o kojem je malo poznato, navodno je živio u mračnoj ćeliji u zatočeništvu, a umro je jednako tajanstvenom smrću. U predstavi glume Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Romano Nikolić, Andrej Kopčok i Matea Bilosnić. Kako &TD piše: “Nova predstava koja nastaje po motivima Handkeove drame Kaspar inspirira se dramaturškim silnicama internetskog bespuća, poput ulančavanja novih tabova, neprestanog izmicanja pažnje, kao i sveprisutnog ready-made jezika te ovog Kaspara smješta u samo središte procesa učenja satkanog od jezičnih manipulacija, ispražnjenih fraza i izjednačavanja informativne kvantitete s kvalitetom.” Premijera se održava 24. veljače.

Foto: Unsplash, ZKM, Gavella, &TD

Učitati još
Zatvori