Od Gooniesa do Gremlina: Prisjetite se najdražih filmova iz osamdesetih

Od Gooniesa do Gremlina: Prisjetite se
najdražih filmova iz osamdesetih

Osamdesete su definitivno jedna od onih dekada koja je obilježila pop kulturu. Od poprilično eklektične mode, trendova u šminkanju, frizura, glazbe, općenito ubrzanog rasta tehnologije – specifične su kako god pogledamo. Mnoge od nas upravo osamdesete nostalgično vuku u mladost i odrastanje, pogotovo kad je filmska ili glazbena industrija u pitanju. Mi ćemo se koncentrirati na ovu prvu. Ovo su naši najdraži filmovi iz osamdesetih uz koje smo odrastali a nadamo se da ćete na našoj listi i vi pronaći svoje favorite.

‘Gremlins’ (1984)

Ova horror komedija koja je istovremeno slatka i zastrašujuća, izazvala je pravi boom kad se pojavila. Nema tko nije čuo za Gizma i kako reagira na vodu i hranjenje iza ponoći. Definitivno jedan od onih filmova koji je obilježio generacije i godinama kasnije.

‘The Karate Kid’ (1984)

Fantastičan film o odrastanju i suprotstavljanju zlostavljačima. 12-godišnji Dre Parker (Ralph Macchio) obrati se domaru škole za pomoć kada ga kolega iz razreda zlostavlja, a baš je taj domar Han (Pat Morita), učitelj kung-fua.

‘Tootsie’ (1982)

Američka romantična komedija koju je režirao Sydney Pollack a koja govori o glumcu Michaelu Dorseyju (Dustin Hoffman) koji se preruši u ženu kako bi dobio ulogu u TV seriji, ali se zaljubi u jednu od glumica (Jessica Lange) na snimanju.

‘Ghostbusters’ (1984)

Američka fantastična komedija koja prati trojicu parapsihologa koji odluče stati na kraj duhovima koji su krenuli terorizirati New York. Glazba iz ovog filma postala je apsolutno prepoznatljiva i generacijama kasnije.

‘The Goonies’ (1985)

Film koji je odgojio generacije i inspirirao mnogo brojna kasnija filmska i televizijska ostvarenja, također je jedan od onih koje smo pisali u spomenar pod „najdraži film“. Obiteljska avantura prati skupinu prijatelja koji započinju potragu za blagom kako bi spasili svoje domove od rušenja.

‘Flashdance’ (1983)

Kultni filmski klasik uz kojeg su sve djevojčice htjele plesati kao Jennifer Beals a svi muškarci odjednom zavolili „ženske filmove“. O soundtracku ne moramo ni pričati, kao i o kultnim plesnim scenama iz filma.

‘Coming to America’ (1988)

Eddie Murphy, Arsenio Hall, i James Earl Jones u ovoj sjajnoj komediji o princu iz izmišljene afričke zemlje Zamunde koji dolazi u Ameriku pronaći ženu svojih snova.

‘Poltergeist’ (1982)

Ovaj horror slavnog redatelja Stevena Spielberga digao je ovaj žanr na potpuno drugačiji nivo. Za sve nas koji se i dalje bojimo kada čujemo neobične zvukove u kući ili vidimo bijele točkice na ekranu televizora.

‘Driving Miss Daisy’ (1989)

Jedan od filmova koji je lansirao legendarnog glumca Morgana Freemena. Radnja se odvija oko starije južnjačke udovice, gđice Daisy (Jessica Tandy), koja se sprijatelji sa svojim crnoputim vozačem (Morgan Freeman) u 1950-ima.

‘E.T.: The Extra-Terrestrial’ (1982)

Redatelj ponovo Spielberg a film malo je reći ikonski. Svi znaju za priču o malenom izvanzemaljcu koji je slučajno završio na zemlji i pokušava se vratiti kući. Za malenu Drew Barrymore ovo je start karijere, a za sve nas film koji je nezaobilazna lektira odrastanja.

Naši najdraži filmovi iz osamdesetih

S obzirom na to da nam je doista bilo teško izdvojiti koji su naši najdraži filmovi iz osamdesetih, koji su osim na nas, utjecali na cijeli filmski svijet, izabrali smo ih još nekoliko koji će u vama pobuditi nostalgiju i onaj „aaawww efekt“.

  • ‘Footloose’ (1984)
  • ‘Beetlejuice’ (1988)
  • ‘Back to the Future’ (1985)
  • ‘When Harry Met Sally’ (1989)
  • ‘The Breakfast Club’ (1985)
  • ‘National Lampoon’s Vacation’ (1983)
  • ‘The Outsiders’ (1983)
  • ‘A Nightmare on Elm Street’ (1984)

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori