Najstrašniji horor filmovi koje ćete večeras gledati kroz prste

Najstrašniji horor filmovi koje ćete
večeras gledati kroz prste

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M I L L I E (@amelia.edmondson) on

Pripreme za Halloween privode se kraju i sada je pravo vrijeme za završne detalje koji će ju dodatno začiniti. Ukoliko ste ove godine odlučili propustiti maskirane izlaske i partyjanje po klubovima i draža vam je intimnija atmosfera u društvu najbližih prijatelja, onda je Halloween filmski maraton savršen način za provesti večer.

Potrudite se da atmosfera bude zanimljiva sa svim simpatičnim dodacima i ukrasima koji Halloween čine posebnim i zaboravite na sve obveze. Bundeve, slatkiši, lampice i svijeće dobrodošli su detalji za kreiranje savršene atmosfere.

Ponekad će nas romantična komedija uvesti u slatkasti svijet udaljen od svakodnevice, a ponekad će nas horor dobro prestrašiti i učiniti da se baš dobro osjećamo u svojoj koži i shvatimo da naši problemi i nisu najveći na svijetu. Stoga nije toliko strašno pogledati ih s vremena na vrijeme, a nema boljeg povoda za “strašnu” filmsku večer od Halloweena.

Predlažemo da se nakon strašnih scena utješite preukusnim pizzama i pripremite dovoljno jastučića i dekica za stiskanje. Svi znaju da vam ispod dekice zle sile iz filmova ne mogu baš ništa.

Veronica

U ovom horor trileru najstrašnija je činjenica što je dio scenarija utemeljen na istinitom događaju. Odnosno, devedesetih godina prošlog stoljeća u Madridu se dogodila tragedija nakon što se djevojčica Veronica igrala s Ouiji pločom. Prvo je hospitalizirana, a ubrzo je i preminula. A stvarne scene s mjesta nesreće uklopljene su i u film, a svjedoče i o velikoj uznemirenosti policijskih službenika koji su se odazvali pozivu upomoć  djevojčice Veronice.

U ovoj ekranizaciji u početku sve izgleda kao nevina dječja igra, no stvari izmaknu kontroli. I gotovo se tijekom cijelog filma Veronica bori protiv zla kako bi zaštitila sestre i brata. Djeca većinu vremena provode sami jer se majka posvetila poslu kako bi ih uspjela uzdržavati nakon smrti njihovog oca što dodatno pojačava njihovu prestravljenost i ranjivost. Činjenica da su nezaštićeni i sami drži napetost.

U glavnim ulogama su Sandra Escacena, Bruna González, Claudia Placer, Iván Chavero, Ana Torrent, Consuelo Trujillo, Ángela Fabián, a režiju potpisuje hvaljeni Paco Plaza koji zajedno s Fernandom Navarrom supotpisuje scenarij.

IT

Ovaj kultni film najgledaniji je hororac svih vremena i zapravo je riječ o ekranizaciji istoimenog romana Stephena Kinga i remake mini serije iz 90- ih. U It-u, 27 je ključa broj.

Naime, klaun Pennywise svakih 27 godina terorizira gradić Derry. Toliko je godina prošlo i između dviju ekranizacija, mini serije koja se pojavila 1990. i filma koji je izašao prošle godine.

Priča o klaunu koji progoni djecu postala je dio opće kulture i gotovo da ne postoji osoba koja nije upoznata s njegovom jezivom prirodom. No, za više detalja svakako vrijedi pogledati ovaj film u režiji Andyja Muschiettia za koji scenarij potpisuju Chase Palmer, Cary Fukunaga i Gary Dauberman.

The Invitation

Gotovo do samog kraja filma pitat ćete se radi li se ovdje zapravo o indie drami koja prerasta u triler, no kraju će ipak opravdati svoj horor predznak. Radi se o vrlo sporom filmu koji precizno oslikava karaktere likova s kojima se upoznajemo tijekom cijele radnje budući da se gotovo cijeli film događa u jednoj prostoriji.

Naime, protagonist Will prima poziv od bivše supruge da dođe na večeru sa svojom novom djevojkom. iako mu je poziv čudan, on pristaje i dolazi u kuću gdje je ranije i on živio.

Nitko zapravo ne sumnja u dobre namjere i potrebu za druženjem i lijepom atmosferom u prijateljskom društvu Willove supruge, no on pokušava shvatiti što je u pozadini ovog bizarnog okupljanja. Njegovi strahovi i paranoja dodatno su potkrepljeni nizom potpuno čudnih situacija koje se nižu tijekom cijele radnje. kritičari su ovaj film okarakterizirali kao vrlo dobro ostvarenje koje vrijedi pogledati čak ukoliko niste ljubitelj horor filmova i teških priča.

Režiju za The Invitation potpisuje Karyn Kusama, scenarij Phil Hay, dok su se u glavnim ulogama našli Logan Marshall-Green, Emayatzy Corinealdi, Michiel Huisman.

The Fog

The Fog iz 2005. je remake kultnog horora Johna Carpentera iz 1980. koji je u novijoj varijanti više prilagođen ljubiteljima teen – horora. Priča je to o nemilim događajima iz prošlosti čije posljedice danas dolaze na naplatu. Naime, osnivači kalifornijskog  gradića Antnoio Baya prevarili su kapetana broda i posadu koji je prevozio ljude zaražene kugom. Oni su potom pokupili zlato i dragocjenosti s broda i spalili ga.

Sto godina nakon toga, današnji vlastodršci otkrivaju spomenik ljudima koji su osnovali grad. No, ta gesta naljuti stare duhove, odnosno ljude koji su zapaljeni i opljačkani na brodu. Zakriveni gustom maglom duhovi zarobljavaju stanovnike Antonio Baya i traže izravne potomke razbojnika koji su im nanijeli zlo. Pritom ubiju svakog tko im pokuša stati na put.

Hereditary

No, ukoliko želite biti u korak s novijim događanjima u svjetskoj kinematografiji, ne propustite pogledati Hereditary i dati svoj sud o ovom hvaljenom filmskom ostvarenju.

Naime, riječ je o najvećem horor filmu iz 2018. godine, a također se o njemu piše kao jednom od najljepših horor filmovima ikad proizvedenim. Koliko god horor filmovi mogu biti lijepi. Ovo je još jedan potencijalni kandidat za najbolju filmsku fotografiju.

Posebno je impresivan film s obzirom da je ovo prvi put da se Ari Aster našao u redateljskoj stolici, a napisao je i scenarij.

Hereditary je zapravo briljantan film koji će vas neprestalno držati u strahu i izvan ravnoteže.

Publika ga obožava, a hvale ga i kritičari pa se može reći kako je riječ o filmu koji je na dobrom putu da ostane upamćen kao (budući) filmski klasik unutar žanra iz kojega dolazi.

The Shining

Kultni horor kojega je svojom karizmom obilježio Jack Nicholson. Ekranizacija je istoimenog romana Stephena Kinga, a režiju za ovaj klasik među hororima potpisuje veliki Stanley Kubrick.
Glavnog lika zaposjedne zlo i čudna spiritualna prisutnost ga natjera na nasilje nad svojom obitelji. Pritom njegov sin doživljava strašne vizije prošlosti i budućnosti u hotelu u kojem se nalaze.

Uz ovaj su film vezane brojne teorije zavjere, među kojima je najkontoverznija ona koja se povezuje s navodnim lažnim slijetanjem na Mjesec.

Pan’s Labyrinth

Pan’s Labyrinth nosi epitet bajkovitog i mračnog filmskog remek – djela pa je Halloween odličan povod za gledanje ove filmske uspješnice iz 2006.

Radnja je smještena u 1944. godinu u Španjolsku pa je logično pretpostaviti da je dio radnje naslonjen na ratne strahote i težinu nepravde koje rat nosi sa sobom. Iako je riječ o zapravo potresnim događajima, svijet mašte koje stvara protagonistica, djevojčica Ofelija toliko je čudestan da ne možete prestati gledati i diviti se čudnovatim detaljima. Naime, Ofeliju znatiželja jednoga dana odvede u šumu, u tajanstveni podzemni labirint gdje susretne neobično biće, mitsko božanstvo –  Pana. Pan tvrdi da je ona reinkarnacija princeze Moanne tj. izgubljene kćeri podzemnoga kralja i da je njegova zadaća čuvati portal koji bi je trebao vratiti ocu. No, prije svega treba provjeriti je li njezina besmrtna duša ostala nepromijenjena i Ofelija mora izvršiti tri zadatka u vrijeme punog Mjeseca. No, to će ovu bajku na strašan način ispreplesti s teškom situacijom u stvarnosti.

Režiju i scenarij potpisuje Guillermo del Torro, a glumačku postavu čine Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi López…

Uvrstite u popis i barem jednu komediju za prijatelje koji ne mogu podnijeti toliko straha:

Hocus Pocus

Za sve vaše prijatelje koji nisu ljubitelji horora, koji se boje teških scena i likova koji lede krv u žilama i ne žele se izlagati stresu, svakako na popis filmova za Halloween filmski maraton uvrstite ovaj simpatični film o vješticama.

Riječ je poznatom filmskom ostvarenju iz 1993. gdje se u glumačkoj postavi našla i mlada  Sarah Jessica Parker. A osim u njezinoj glumi, uživat ćete i u dogodovštinama Bette Midler,  Kathy Najimy, Omri Katz, Thora Birch, Vinessa Shaw, Amanda Shepherd, Larry Bagby, Tobias Jelinek, Stephanie Faracy, Charlesa Rocketa, Douga Jonesa…

Naime, ako još uvijek niste pogledali ovu komediju, radi se o povratku vještica koje su osuđene na smrt prije 300 godina. Izrekle su kletvu i sada se vraćaju u život s jasnom namjerom kako bi se osvetile potomcima svojih progonitelja.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori