Okupili smo apsolutno najbolje feel-good sitcome (a da nisu ‘Friends’ ili ‘The Office’)

Okupili smo apsolutno najbolje feel-good sitcome (a da nisu ‘Friends’ ili ‘The Office’)

Modern Family

Posljednjih mjeseci arena streaming divova redovito servira serije koje u kratko vrijeme razviju bogatu priču o svojoj produkciji i hordu obožavatelja. Samo su neki od primjera u recentnije vrijeme serija The Queen’s Gambit, Mare of Easttown ili recimo najnovija Squid Game. Iznimna gluma, inteligentno razrađeni likovi i scenariji, a zaista dosad neviđene priče, u srcu su hypea odnosno iznenadne popularnost koja ih okruži preko noći. Većinom u podlozi obrađuju aktualnu društvenu temu poput kapitalizma u seriji Squid Game zbog čega postaju interesantan predmet komentara TV kritičarima.

Međutim, vjerujemo da nismo jedini koji kraj radnog dana najviše vole provesti uz – sitcom. Komedije situacije, otkud skraćenica za popularne sitcome, nerijetko imaju vrlo comforting učinak zbog čega su i dalje popularan odabir, iako živimo u doba, kako ga je The Guardian nazvao, ‘prestižne televizije.’ Kombinacija svakodnevnih, ‘običnih’ i najčešće dopadljivih likova, jednostavnog tijeka radnje i zapleta, zanemarena kronologija te manjak polemika koje ih okružuju na društvenim mrežama čine ih jednostavno neodoljivim odabirom još od osamdesetih i devedesetih kad su počeli bujati na novoj razini.

I baš zato, u doba prestižne TV produkcije i osviještenih televizijskih komada, Netflix, Amazon Prime, HBO GO, Hulu i druge streaming platforme još uvijek ratuju oko otkupa prava za sitcom klasike i prezentiraju nove šarmantne komedije.

Okupili smo nekoliko savršenih prijedloga sitcoma koji će vas oduševiti, a nisu kultni Friends, američki The Office ili Modern Family (kojima se, iskreno, uvijek rado vraćamo).

Schitt’s Creek

Eugene i Dan Levy potpisuju ovaj odličan sitcom koji je u posljednjih nekoliko godina postao apsolutni favorit. Nagrađen je nizom priznanja, među kojima je čak 19 nominacija za Emmy, a drži rekord i kao serija koja je na dodjeli ove nagrade trijumfirala u sve četiri glavne glumačke kategorije. Finale serije, koje je inače izuzetno teško uspješno snimiti, oborilo je rekord na Emmyjima i smatra se najboljim krajem sitcoma ikad.

najbolji sitcomi desetljeća - Schitt's Creek

Radnja prati obitelj koja gubi svoje poslovne carstvo i sav novac nakon što vlada razotkrije da godinama nisu plaćali državi porez. Ta neobična, gotovo bizarna, obitelj – roditelji Johnny (Eugene Levy) i Moira (O’Hara) te odrasla djeca David (Daniel Levy) i Alexis (Annie Murphy) moraju otići na jedino mjesto koje im država nije oduzela – sele se u gradić Schitt’s Creek u oronuli motel. Gradić koji nudi sasvim drugačiji život od onog urbanog, luksuznog i bogatog.

Međutim, u pravom je fokusu radnje dinamika u obitelji, činjenica da moraju tek sad otkriti što znači biti obitelj i što znače jedni drugi.

Ted Lasso

Još jedan naslov koji je oborio rekorde na Emmyjima je Ted Lasso, serija od koje nitko nije imao visoka očekivanja kad se premijerno počela prikazivati u kolovozu prošle godine.

Međutim, već je prvom sezonom osvojila 20 nominacija za Emmy i postala najuspješnija prva sezona sitcoma. Jason Sudeikis, glavni glumac i jedan od kreatora priče, nagrađen je Zlatnim globusom za najbolju mušku ulogu, a nakon dvije uspješne sezone potvrđena je i treća. Ted je šašavi trener koji dobiva zadatak trenirati nogometnu ligu u Velikoj Britaniji. Jedini je problem što on baš tu vrstu nogometa nikad nije trenirao, a sad mora ‘dići iz pepela’ propalu londonsku ekipu i sve to zahvaljujući bogatoj vlasnici kluba koja isti želi uništiti zbog osvete suprugu.

Brooklyn Nine-Nine

Ako još niste ulovili ovu seriju, nemojte čekati! Brooklyn Nine-Nine svrstali bismo u najbolje serije generalno proteklih nekoliko godina, a u kategoriji komedije apsolutno dominira.

Podsjeća na workplace komediju s izvrsnim mozaikom likova: Andy Samberg predvodi ekipu kao nezreli detektiv Jake Peralta. Njegov luckasti kolega Charles Boyle (Joe Lo Truglio) opsjednut je njime, a ne možemo ne spomenuti izvrsnog Andrea Braughera u ulozi glavnog kapetana Holta koji je možda najsmješniji lik koji smo gledali u sitcomima posljednjih godina. Vjerujte nam, u pitanju nije klasična policijska serija pa ni klasičan workplace sitcom. Savršena dinamika glumaca, svaki lik pojedinačno razrađen i zarazno zabavne situacije prikovat će vas uz ekran.

Fleabag

Malo drugačiji sitcom lansirao je Phoebe Waller-Bridge u vrh kreativne TV industrije. I sasvim opravdano jer Fleabag jer serija koja nevjerojatno balansira sarkazam, klasični humor situacije i zapravo vrlo teške životne situacije.

Karakteristična je po tome što razbija četvrti zid, glavni se lik često obraća upravo nama gledateljima, briljirala je unutarnjim monolozima i osvojila brojne nagrade i priznanja.  Vrti se oko žene srednje klase koja se pokušava izboriti sa svakodnevicom u Londonu, a istovremeno se privikava na život nakon tragedije u kojoj joj je poginula najbolja prijateljica. Glavni lik, nadimka Fleabag, žena je sklona depresiji koja ima cijeli niz problem u obiteljskom i poslovnom životu. 

Community

Iako je završila prije pet godina, Community je tek prije nešto više od godinu dana stigla na Netflix i krenula u novi val popularnosti u Europi. Jedna je od onih serija koje nisu odmah briljirale, štoviše, gledanost nije uvijek bila zadovoljavajuća niti su kritičari objeručke prihvatili tzv. meta-humor koji prevladava u seriji.

Međutim, tijekom godina je razvila hordu obožavatelja i nekoliko priznanja među kojima je i Emmy. Community je danas moderni humoristični klasik koji se uvijek iznova može gledati. Serija prati suspendiranog odvjetnika koji upisuje community koledž nakon što se otkrije da je lagao o diplomi s fakulteta u Columbiji. Tamo nailazi na sasvim netipičnu okolinu, a serija se proslavila urnebesnim likovima i dijalogom ispunjenim referencama iz pop kulture.

Parks and Recreation

Političko-satirični sesitcom snimljen u popularnoj mockumentary formi pravo je malo televizijsko remek-djelo. Može se pohvaliti Zlatnim globusom i Emmyjima, kao i statusom kult-klasika.

Sve se vrti oko Leslie Knope (Amy Poehler), osrednje birokratkinje koja želi učiniti svoj grad ljepšim mjestom i lansirati svoju karijeru. Smatra da će je do toga dovesti sudjelovanje u projektu pretvaranja napuštenog gradilišta u gradski park. Međutim, ono što se čini jednostavnim i pohvalnim projektom uskoro se pretvara u pravu političku i birokratsku trakavicu.

What We Do in the Shadows

Humoristična hit serija koja prati vampirsku ekipu sa Staten Islanda vjerojatno je drugačije od svega što ste gledali dosad.

podcijenjene-humoristične-serije-What-We-Do-in-the-Shadows

Serija What We Do in the Shadows temelji se na istoimenom filmu iz 2014. godine. Snimljena je u popularnoj mockumentary formi, a prati živote troje prastarih vampira cimera koji se pokušavaju se prilagoditi životu u modernom svijetu – koji ne mogu shvatiti. Radi se o jednoj od onih priča koje su bizarno zabavne, začuđujuće i garantiramo da ćete se pošteno nasmijati.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori