Najbolji ženski filmovi za dugi vikend

Najbolji ženski filmovi za dugi vikend

from 9 to 5

Dugi vikend odlična je prilika ne samo uloviti epizode omiljenih serija koje ste propustili ili pogledati najnoviji filmski hit u kinu, već i podsjetiti se na stvarno odlična ostvarenja sa snažnim ženskim likovima. Bez obzira bili likovi izmišljeni, priča fikcija, ili se film temelji na stvarnoj osobi i nevjerojatnoj životnoj priči, u ovim filmovima uvijek, iznova ćete uživati. Zašto ne biste sada?

Nine to Five, Od 9 do 5

Nakon što ju je muž ostavio zbog svoje tajnice, kućanica Judy Bernly (Jane Fonda) i sama postaje tajnica u golemoj korporaciji. U sve tajne posla uvodi je voditeljica ureda, temperamentna Violet Newstead (Lily Tomlin), koja je posebno upozorava na odnos sa šovinističkim šefom Franklinom Hartom Jr.-om (Dabney Coleman) i njegovom desnom rukom Roz Keith (Elizabeth Wilson). Glavna tema svih uredskih tračeva jesu Franklinovi neuspješni pokušaji zavođenja sretno udane tajnice Doralee Rhodes (Dolly Parton). Kada šef nepravedno zaobiđe Violet i promociju dodijeli nekome drugom, tri se prijateljice odluče utješiti u baru, što započinje večer ženskog druženja i maštanja o Franklinovoj smrti.

Ova kultna komedija, iako naizgled lepršava, govori o položaju žene u poslovnom svijetu. Na žalost mnogo žena se još uvijek može poistovjetiti s likovima i radnjom, cijelih 38 godina nakon što je snimljena. Osim odlične i zabavne priče, film je jako dobar podsjetnik na poslovne situacije i promjene koje su nužne.

9-to-5-5

Wendy and Lucy

Teška i potresna priča o ljudskoj darežljivosti s možda najboljom izvedbom Michelle Williams u ulozi siromašne i očajne Wendy. Ovaj izvrstan film osvojio je niz nagrada: Grand Prix u Gijonu za režiju; nagradu Russell u Dallasu za režiju; Independent Spirit za glavnu žensku ulogu i najbolji film; OFCS (online filmski kritičari) za glavnu žensku ulogu; u Torontu nagradu TFCA za najbolju žensku ulogu i za najbolji film. U Cannesu je bio prikazan u sekciji Un certain regard.

Pripremite paket maramica, trebat će vam – no, isplatit će se!

Thelma & Louise

Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, Thelma i Louise slavnog redatelja Ridleya Scotta još uvijek je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta.

thelma and louise cover

thelma i louise

The Color Purple, Boja purpura

Utemeljen na romanu okrunjenom Pulitzerovom nagradom, „Boja purpura“ pokriva godine od 1909. do 1949. i donosi nam život Celie (Whoopi Goldberg), crnkinje s juga koja gotovo da je prodana kao sluškinja svom nasilnom mužu, farmeru Albertu (Danny Glover). Celie izražava svoje najintimnije misli u pismu njezinoj sestri Nettie (Akousa Busia), no Albert skriva pisma koja joj Nettie vraća, uvjerivši tako Celiu da je Nettie mrtva. Napokon, Celie pronalazi uzor i heroinu u odlučnoj Sofiji (Oprah Winfrey), ženi Albertovog sina iz prošlog braka.

the color purple

the color purple 2

Frida

Frida je istinita priča o životu meksičke slikarice i ikone 20. stoljeća, Fride Kahlo (glumi ju Salma Hayek) i njezinoj burnoj vezi s mentorom i ljubavnikom, slikarom Diegom Rivierom (glumi ga Alfred Molina) te njihovom mjestu u meksičkom društvu. Frida Kahlo ne samo da je bila velika umjetnica već i biseksualka te komunistkinja, koja je cijeli svoj život provela u borbi protiv nasilnog supruga, boli koja ju je pratila nakon nesreće s kolicima, amputacije noge, i na kraju, zlouporabe droga i alkohola od čega je i umrla u dobi od 47 godina.

Frida

Little Women, Male žene

“Male žene” dopadljiva je i vrlo solidna melodrama poznate australske redateljice Gilian Armstrong, inače adaptacija kultne knjige spisateljice Louise May Alcott. Topla priča o ženskoj/obiteljskoj požrtvovnosti i ljubavi bila je inspiracija mnogim redateljima, pa su “Male žene” doživjele pet filmskih ekranizacija (od kojih su najpoznatije ona iz 1933. Georgea Cukora i 1949.godine, redatelja Mervyna LeRoya) te nekoliko u TV serijama. U ovome filmu nastupaju poznate glumice koje čine sjajan glumački ansambl, predvođene sa S. Sarandon.

Little Women

Erin Brokovich

Nakon izgubljenog sudskog spora, u istoimenom filmu Erin Brockovich (glumi ju Julia Roberts) zapošljava se kod svojeg odvjetnika, Eda Masryja (glumi ga Albert Finney), kao recepcionistica. Erin uskoro otkriva kako se u malom kalifornijskom mjestu Hinkley odigrava prljava rabota: velika tvrtka, ‘Pacific Gas & Electric’ pokušava prikriti ekološku katastrofu velikih razmjera u kojoj su posve kontaminirani izvori pitke vode, što je u konačnici rezultiralo brojnim bolestima lokalnog stanovništva. Korak po korak, Erin pridobiva mještane na svoju stranu i, prikupivši 600-tinjak tužbi s Edom pokreće tužbu protiv odgovorne tvrtke. Za razliku od mnoštva patetičnih sudskih drama s grandioznim epilozima, ‘Erin Brockovich’ je iskreni isječak života, bez dotjerivanja i ulagivanja publici. Slično čuvenoj ulozi u ‘Zgodnoj ženi’, Julia Roberts još jednom glumi osebujnu ženu bez dlake na jeziku, ovaj put u borbi za prava socijalno ugroženih slojeva.

erin brokovich

Učitati još
Zatvori