Najbolji i najgori božićni filmovi

Najbolji i najgori božićni filmovi

U blagdansko vrijeme gotovo je nemoguće zamisliti da se gleda išta drugo osim božićnih filmova. Oni su se tako neprimjetno ušuljali u naše živote i postali su gotovo dijelom obitelji. Ugođaj nije potpun bez božićnih filmova koji nas nasmijavaju, unose djelić božićne čarolije u naše domove i nadopunjavaju atmosferu audio efektima i soundtrackom koji potiče samo najbolje u nama. Filmski šarm uvijek ostavlja dubok dojam na gledatelja.

Od početaka kinematografije do danas, uvijek se iznova snimaju novi božićni filmovi i čine blagdane još posebnijima. Blagdanska tematika je neiscrpan izvor inspiracije umjetnicima pa stoga ne čudi toliko osebujan popis filmskih ostvarenja kojima je u središtu radnje Božić. Osim toga, dobar su marketinški alat i “prodaju” euforičnost na tako zabavan način.

U kategoriji božićnih filmova stoga su se našle i drame, akcijski filmovi, romantične komedije pa čak i znanstveno fantastični filmovi. Ipak, dobro nam je poznato da dobar i loš film nisu povezani sa žanrom pa se među najboljim božićnih filmova svih vremena našlo svih žanrova, a identična je situacija i s najgorim božićnim filmovima. U nastavku pročitajte o kojim se naslovima radi.

NAJBOLJI BOŽIĆNI FILMOVI:

Umri muški

Iako prva asocijacija na film Umri muški nije božićna bajka već  američki akcijski triler. Potpisuje ga John McTiernan 1988., a Bruce Willis utjelovio je glavni lik u filmu. Film je bio veliki komercijalni i kritički uspjeh, a lansirao je i Willisovu karijeru, nakon čega je dobivao akcijske, dramske i glazbene uloge.

Film je zasnovan na romanu Rodericka Thorpa iz 1979., Nothing Lasts Forever. Ovaj je roman bio nastavak knjige Detektiv, koja je 1968. ekranizirana, a u glavnoj ulozi pojavio se Frank Sinatra.

Gremlini

Gremlini su američka komedija s elementima horora iz 1984. koju je režirao Joe Dante, a scenarij napisao Chris Columbus. Glavne uloge tumače Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton i Polly Holliday. Radnja se odvija oko mladića koji dobiva neobično dlakavo stvorenje kao poklon, ali se isto pri dodiru sa vodom razmnoži i stvori male, zle i destruktivne gremline. Film je zaradio 148,17 milijuna $ u američkim kinima, čime je bio 4. najkomercijalniji film 1984.

Po filmu je 1990. snimljen i nastavak, Gremlins 2: The New Batch. Za razliku od pitkijeg nastavka, prvi film je crna komedija čija  je radnja smještena u doba Božića.

Sam u kući

Kevin McCallister (Macaulay Culkin) je dječak koji se s obitelji sprema na putovanje u Francusku gdje će provesti božićne blagdane. Užurbano spremanje u obiteljskoj kući ne dira previše Kevina koji ne uspijeva privući pažnju niti jednog člana obitelji. Naposljetku ostaje zaboravljen i sam u kući što isprva nitko ne primjećuje.

Tad na scenu stupaju Harry (Joe Pesci) i Marv (Daniel Stern), pljačkaši čija je specijalnost “olakšavanje” bogataša za vrijeme praznika. Na njihovoj listi je i kuća McCallisterovih, ali tu je isprva preplašeni Kevin koji ubrzo dolazi k sebi i priprema obranu svog doma postavljajući brdo zamki za neželjene goste.

Vilenjak

Na Badnjak prije mnogo, mnogo godina, jedna se beba uvukla u torbu Djeda Mraza punu poklona i igračaka, a da on to uopće nije primijetio. Odgajan kao vilenjak, Buddy (Will Ferrell) naposljetku ipak odrasta u čovjeka tri puta većeg i od najvećeg vilenjaka te uviđa kako se nikada neće uklopiti u život na Sjevernom polu. Ove godine Buddy odluči pronaći svoje pravo mjesto u svijetu, točnije – New Yorku. On uspije pronaći svoga pravog oca, Waltera (James Caan), koji se nalazi na listi zločestih Djeda Mraza, i desetogodišnjeg brata koji uopće ne vjeruje u djedicu s poklonima i vilenjake.

Buddy shvaća kako je njegov zadatak spasiti Božić za svoju obitelj, New York i cijeli svijet. Što su blagdani bez barem jedne prave obiteljske komedije, smještene u pripadajuće doba godine, te grad New York, koji je u našoj kolektivnoj svijesti prisutan i kao jedan od najbožićnijih gradova na svijetu.

Predbožićna noćna mora

Na popisu najboljih božićnih filmova, našao se i jedan animirani. Riječ je o glazbenom animiranom filmu iz 1993. koji je sniman tehnikom stop animacije. Film govori o stanovnicima Grada noći vještica (Halloween Town), na čelu s Jackom Skellingtonom, koji pokušavaju prekinuti monotoniju slavljenja Noći vještica novim praznikom, Božićem. “Predbožićnu noćnu moru” režirao je Henry Selick, animator koji se bavi tehnikom stop animacije. Film se jednim dijelom temelji na crtežima i pjesmi Tima Burtona koji je bio i koproducent filma, ali nije ga režirao kako se ponekad misli, iako je bio uključen u njegovo nastajanje.

Film je distribuirao Touchstone Pictures, filmski studio u vlasništvu Walt Disney kompanije. Novu, 3D, verziju filma ponovno je izdao Walt Disney Pictures 20. listopada 2006.

NAJGORI BOŽIĆNI FILMOVI:

Preživjeti Božić

Približava se još jedan Božić i usamljeni Drew ne želi ga ponovno provesti sam. Odluči se prisjetiti djetinjstva i božićnog slavlja u krugu obitelji, ali ubrzo naiđe na prepreku – u kući u kojoj je stanovao kao dječak ne pronađe svoje roditelje, već obitelj Valcos. Pošto ni sada ne želi odustati od tradicionalne blagdanske proslave, Drew odluči za Božić unajmiti obitelj Valcos i za tu im mogućnost ponudi pravo malo bogatstvo, kojem oni ne uspiju odoljeti. Baš kad se Valcosi počnu pitati je li obećani novac vrijedan toga da im iritantni gost blagdane pretvori u noćnu moru, kući stiže njihova kći Alicia, koja nema namjeru “posvojiti” novog brata.

Zločesti Djed Mraz 2

Iritantni Djed Mraz koji pije alkohol, psuje i pljačka trgovačke centre središnji je lik ovog filma. Billy Bob Thornton našao se u ulozi mrzovoljnog Djeda Mraza, uz Tonyja Coxa (patuljak Marcus) i Bretta Kellyja (klinac). Ekipi se pridružila i Kathy Bates koju ćemo gledati u ulozi Thorntonove majke i Christina Hendricks – u ulozi žene koja ima fetiš na Djedicu.

Luda božićna zvona

Na Badnju večer prezaposleni Howard Langston (Arnold Schwarzenegger) nađe se u velikim problemima. Zbog čestog izbivanja iz kuće odlučio je odužiti se svojem sinu Jamieju (Jake Lloyd) nabavkom popularne igračke “TurboMan”. Skrušeni tata kreće u božićnu nabavku, ne sluteći da je potražnja za igračkom daleko nadmašila proizvodnju. Zamišljajući neutješno Jamiejevo lice, Howard se odlučno suprotstavlja svima koji mu stanu na put, baš kao i pravi TurboMan.

Bitka za Božić

Matthew Broderick i Danny DeVito su dvojica susjeda koji se međusobno natječu. Odlučan da skine s trona Stevea Fincha (Broderick) kao čistog kralja blagdanske sezone, Buddy Hall (DeVito) će doslovno prekriti svoju kuću božićnim lampicama koja će biti vidljiva čak i iz svemira. A nakon što se njihove žene (Kristin Davis i Kristin Chenoweth) sprijatelje, a njihova djeca počnu slijediti njihov primjer, rivalstvo između dvojice muškaraca u potpunosti eskalira – a eskalira i ukrašavanje.

Najgori Božić namrgođene mačke

Mačka slavna na internetu, bijesna jer je ostala zadnja u trgovini kućnim ljubimcima, napokon pronalazi srodnu dušu – podjednako usamljenu djevojčicu s kojom započinje božićna pustolovina.

 Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori