Sljedeći tjedan u znaku je cool filmova koje gledamo na raznim lokacijama u Zagrebu – izdvojili smo najbolje!

Sljedeći tjedan u znaku je cool filmova koje gledamo na raznim lokacijama u Zagrebu – izdvojili smo najbolje!

Uz sve blaže epidemiološke mjere vraća se onaj obožavani gradski šušur. Večeri provodimo na omiljenim gastro i glazbenim festivalima, novim izložbama, predstavama i – nezaobilazno – uz odlične filmove! One najbolje tradicionalno nam donosi ZagrebDox, filmski festival koji nas svake godine iznova iznenadi fantastičnim dokumentarnim fimskim ostvarenjima. Iz svog se uobičajenog termina festival iznimno seli u onaj nadomak ljeta, pa će publika program ZagrebDoxa ove godine moći pratiti od 13. do 20. lipnja.

Puno je razloga zašto Dox nikad ne propuštamo. Prije svega je tu činjenica da nam festival uvijek donosi nevjerojatne stvarne priče, priče pamtimo i često nam prođu mislima. Sigurno i zahvaljujući autorskom potpisu filmaša zbog čega smo također ljubitelji festivala – predstavlja nam mali milijun imena iz filmskog svijeta koje želimo imati na radaru.

Prikazuje se čak osamdesetak filmova, a oni u službenoj konkurenciji natječu se za Veliki i Mali pečat. Gledamo međunarodne uspješnice, ali i regionalen i domaće naslove u totalno cool programimo kao što su Teen Dox, Triler Dox, Kontroverzni Dox, Majstori doxa i Stanje stvari.

Filmove tijekom sljedećeg tjedna gledamo na više lokacija – u Kinu SC, Teatru &TD, MM centru i na divnoj Ljetnoj pozornici Tuškanac, ovdje pogledajte cijeli program.

Probrali smo bogatu filmsku ponudu i odabrali nekoliko naših favorita koje svakako želimo pogledati!

Kuća lutaka (House of Dolls) – regionalna konkurencija

U regionalnoj konkurenciji prvenstveno nam je za oko zapelo debitantsko ostvarenje rumunjskog redatelja Tudora Platona. U pitanju je osebujna priča o tradicionalnom godišnjem odmoru grupice 70-godišnjih gospođa. Daleko od svojih supruga i dnevnih rutina, u osami vile u prirodi, one razmjenjuju male životne radosti i uspomene, melankoliju i sreću, tračeve i šale. Životni optimizam ovih protagonistica navest će gledatelje da preispitaju uobičajene stavove o „najboljim godinama“. Njihov mikrokozmos zapravo im služi kako bi održale privid da vrijeme ne prolazi i da su još uvijek baš onakve mlade, entuzijastične djevojke kakve su bile i prije 50 godina. Tudor Platon je inače radio na brojnim nagrađivanim filmovima, a ovo mu je redateljski prvijenac!

Punta Sacra

Ovjenčan glavnom nagradom na festivalu Visions du Réel, film Punta Sacra Francesce Mazzoleni publiku će ovesti u Ostiju, malo talijansko selo na ušću rijeke Tiber, morsku luku antičkoga Rima i mjesto gdje je svojevremeno pronađeno tijelo slavnog Piera Paola Pasolinija. Realizam i imaginarno prepliću se na ovoj “svetoj točki”, na kojoj Franca vodi jedno žensko kućanstvo. Junakinje ovog dokumentarca balansiraju između nostalgičnosti i pragmatizma, između snažnog osjećaja pripadnosti mjestu i prijetećih izazova koje život ondje pred njih postavlja. Mazzoleni nam približava zajednicu do najmanjeg detalja i vodi nas u njezinu srž kroz intimne razgovore tinejdžera, pripreme za jednu od kvartovskih feštai druge momente. Film također gledamo u sklopu regionalne konkurencije.

Kosturi iz ormara (Socks on Fire)

Jedan od filmova kojima se najviše veselimo je bez sumnje naslov u međunarodnoj konkurencije Kosturi iz ormara. Nagrađivana transgeneracijska doku-drama prati obiteljski sukob između redatelja i njegovih idola iz djetinjstva – tete koja više ne skriva svoja homofobna stajališta i ujaka koji je ponosno i otvoreno gay. Iz osobnog kuta ispričana saga o obitelji rastrganoj sitnom ljubomorom i starim ranama ujedno je i posveta redateljevoj voljenoj baki te autobiografska refleksija na njegova vlastita iskustva odrastanja kao queer mladića na ruralnom jugu. Bo McGuire našao se na listi 25 novih lica nezavisnog filma časopisa Filmmaker, a za film Kosturi iz ormara – za koji je Variety ustvrdio da bi se u njemu Dolly Parton osjećala kao kod kuće – osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na Tribeca Film Festivalu. 

Agent krtica (The Mole Agent)

U programu međunarodne konkurencije za oko nam je zapeo još jedan naslov koji je ove godine zaradila i nominaciju za Oscara! Stilizirana kombinacija opseracijskog dokumentarca i špijunskog filma s plejadom originalna je meditacija o suosjećajnosti i usamljenosti. U fokusu filma Maite Alberdi 83-godišnji je Sergio koji dobije neočekivan angažman i postaje tajni agent u jednom staračkom domu. Prerušen u novog štićenika doma, Sergio na svom tajnom zadatku polako počinje shvaćati da strašna istina koju skriva starački dom nije onakva kakvom su je svi zamišljali. 

Priče iz zatvorske ćelije (Tales From The Prison Cell)

Vjerujemo da je film iz regionalne konkurencije jedan od onih kakve još nikad niste gledali i donosi priču o svijetu koji se mnogima od nas čini stranim, a bez sumnje će vas dirnuti. U svom novom filmu nagrađivani redatelj Ábel Visky koristi se filmom kao sredstvom povezivanja onih kojima je to zakonski onemogućeno – zatvorenika i njihovih obitelji. Očevi na služenju zatvorske kazne dobivaju zadatak da napišu bajke o svojoj djeci, koje u kratke filmove potom pretvaraju upravo njihove obitelji. Bajke postaju metoda zbližavanja, ali i put do imaginacije – jedinog mjesta na kojem te obitelji mogu istinski biti zajedno.

Čekaj me

Portretirajući odnos između svoje majke i bake, redatelj, glumac, producent i dramaturg Damir Markovina daje mikroanalizu dviju generacija – one koja je izgradila državu u kojoj je rođen i one koja je izvršila njezinu dezintegraciju u segmentiranu regiju. Ovaj film, koji igra u regionalnoj konkurenciji, o starosti i obiteljskim odnosima autor opisuje kao crnu komediju o tankoj granici između ljubavi, dužnosti i žrtve.

Zemlja je plava poput naranče (The Earth Is Blue as an Orange)

Fantastični dugometražni film otvara ZagrebDox! Djelo redateljice Iryne Tsilyk, ovjenčan nagradom za režiju na Sundanceu, prati samohranu majku koja sa svoje četvero djece živi u ratnoj zoni na istoku Ukrajine. U svakodnevici obilježenoj neprestanom prijetnjom ratnog razaranja, ova obitelj u svom je domu izgradila luku, ispunjena optimizmom i kreativnošću. Naime, Annina djeca, predvođena najstarijom kćeri Mirom koja želi postati snimateljica, zaokupljena su snimanjem filma temeljenog na njihovoj vlastitoj svakodnevici. Svaki član obitelji ima svoju ulogu u filmu, ali i u procesu njegova nastanka, a Annin je zadatak da montira snimke, stvarajući od snimljenih fragmenata novu, koherentnu cjelinu. U sveopćem besmislu rata, za ovu obitelj film postaje moćan alat i oruđe stvaranja potpuno novog smisla i značenja.

Foto: ZagrebDox

Učitati još
Zatvori